Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Кметът на Гълъбово Николай Тонев /вляво/ и изпълнителният директор на ТЕЦ "Брикел" Янилин Павлов по време на срещата им с граждани от миньорския град днес.
Кметът на Гълъбово Николай Тонев /вляво/ и изпълнителният директор на ТЕЦ "Брикел" Янилин Павлов по време на срещата им с граждани от миньорския град днес.

Засега не е ясно дали експериментът с това гориво е успешен

Във времето между 28 юли и 21 август тази година с разрешение на компетентните органи експериментално изгорихме 17 хиляди тона RDF /неопасни битови отпадъци/ и почти двойно количество слама. Те бяха примесени с въглища. Това призна днес изпълнителният директор на ТЕЦ "Брикел" Янилин Павлов на среща с граждани на Гълъбово, недоволни от това, че с работата си централата замърсява въздуха в миньорския град. Сред присъстващите имаше и представители на екологичните организации "Грийнпийс" и "Земя завинаги", които обвиниха частното дружество, че изгаря внесени от чужбина отпадъци с неясен произход.

Експериментът се прави с цел търсене на алтернативно на въглищата гориво, но засега не е ясно дали той е успешен. В хода на работата станало ясно, че не може да се установи точно съставът на емисиите от комините на ТЕЦ-а, тъй като наличната апаратура не мери описните диоксини, които евентуално се отделят при горенето на отпадъци. С другите показатели нямало проблеми.

Гълъбовци обаче в последно време масово се оплакват, че въздухът, който дишат, е мръсен, дразнел гърлата и миришел на сяра. Наричат го екперимент със здравето на хората и са готови дори да поискат заради него оставката на екоминистър Нено Димов.

От "Брикел" по собствено желание преустановили този експеримент, макар да имали разрешение за по-дълго време. От ТЕЦ-а обещават да купят апаратура, която мери и диоксини, и да я монтират в центъра на Гълъбово, където всички да следят състоянието на въздуха. Което подсказва намеренията им занапрад да продължат да горят отпадъци.

Засега обаче ТЕЦ "Брикел" е спрян принудително от РИОСВ в Стара Загора на 9 септември т.г. точно с аргумента, че там използвали непозволено от комплексното им разрешително гориво, а при проверка на 3 септември върху една от лентите, която отвежда въглищата към котела за изгаряне, била открита биомаса. Тогава от централата казаха за "24 часа", че актът на РИОСВ съвпада с началото на плановия им ремонт, планиран месец по-рано. Сега тя има срок до 25 септември да отстрани констатираните нередности, включително и да премахне от площадките се сламата и битовите отпадъци. При разговора вчера стана ясно, че в близост до "Брикел", но на площадки, отдадени под наем на друга фирма, са складирани 7000 тона балирана слама и 3500 тона неопасни битови отпадъци, за които се твърди, че са докарани от чужбина. Не е ясно дали те ще бъдат премахнати от там.

От друга страна, бъдещето на ТЕЦ "Брикел" не е безразлично на Гълъбово, тъй като от работещите там около 1400 души поне 800 са от общината. Освен това централата осигурява на социалните, болничните и административните сгради в града, както и на множество частни абонати, евтино парно отопление, нейни са и тръбите на парното. Данъците от ТЕЦ-а формират съществена част от общинския бюджет.

В същото време община Гълъбово търси начин как да реши проблемите със собствените си отпадъци. Сега ги кара в регионалното депо край старозагорското село Ракитница, което се оказва скъпо удоволствие, тъй като е далече. Кметът на общината Николай Тонев потвърди, че е поръчал на италиански експерти да подготвят предпроектно проучване за изграждането в района на модерен, пето поколение, завод за преработка на неопасни битови отпадъци. Той би струвал около 180 милиона евро, но кандидати да инвестират от чужбина имало. В него на първо време можело да се преработват към 100 хиляди тона боклук.

"Запознах се с опита на Неапол и Милано, където има такива заводи. Това е бъдещето, защото загробването на отпадъците е вече отминал етап. В бъдещия завод ще могат да се преработват отпадъците и от съседни общини, а защо не и от внос, ако всичко отговаря на екозаконодателството ни", каза още Николай Тонев, който не е обявил официално дали ще се кандидатира за пети пореден кметски мандат.

На срещата в Гълъбово днес дойдоха много млади хора.
На срещата в Гълъбово днес дойдоха много млади хора.
На площадката край "Брикел" сега са складирани около 7 хиляди тона балирана слама, стана ясно от срещата.
На площадката край "Брикел" сега са складирани около 7 хиляди тона балирана слама, стана ясно от срещата.
Неопасните битови отпадъци, складирани край "Брикел", били към 3500 тона. За гълъбовци техният произход е неизвестен.
Неопасните битови отпадъци, складирани край "Брикел", били към 3500 тона. За гълъбовци техният произход е неизвестен.