Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Роналд Рейгън нарочно ескалира напрежението между САЩ и СССР, защото е най-важната част от стратегията му.
Роналд Рейгън нарочно ескалира напрежението между САЩ и СССР, защото е най-важната част от стратегията му.

Американският президент използва блъф, за да докара до колапс руската икономика

Краят на комунизма е близо", обявява американският президент Роналд Рейгън през 1983 г., когато екипът му създава гениалната стратегия за сриване на Империята на злото.

С редица спецоперации той принуждава петролните шейхове години наред да държат такива цени на горивата, че СССР да не може да си купува дори зърно. Износът на петрол представлява 60% от общия експорт на страната и естествено, че

сривът в цената

ще се отрази на цялата икономика.

Паралелно с това Рейгън ескалира Студената война и разиграва такъв драматичен театър с програмата "Междузвездни войни", че през 80-те години 50% от икономиката на СССР е принудена да работи за военнопромишления комплекс, а останалата част от индустрията е в режим на оцеляване. Реално никоя икономика

не може да издържи

дълго с подобна пропорция, когато основната част от ресурсите се насочва за обслужване на военната промишленост, която не носи доход. Логично е, че в такава ситуация всички останали отрасли и системи рано или късно ще колабират.

Рейгън е отличен актьор и непрекъснато залага нова стръв, която руснаците приемат на доверие. За да догонят САЩ в отбраната, те принуждават целия соцлагер да пренастрои индустрията си като съветската и всичко да се подчини на военнопромишления комплекс. Соцлагерът и България с удоволствие приемат увеличаващите се поръчки, но заради ненормалната пропорция в икономиката на СССР Москва не може да ги плаща.

Кога икономистите на Горбачов го предупреждават, че краят е неизбежен, четете в хартиеното издание.