Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

30-ина младежи с черни фланелки и татуировки, скрили лицата си зад тъмни очила, се появиха на протеста. Снимки ЙОРДАН СИМЕОНОВ
30-ина младежи с черни фланелки и татуировки, скрили лицата си зад тъмни очила, се появиха на протеста. Снимки ЙОРДАН СИМЕОНОВ

30-ина младежи с черни фланелки и татуировки, скрили лицата си зад тъмни очила, се появиха на протеста срещу номинирането на Иван Гешев за главен прокурор, организиран от инициативата "Правосъдие за всеки". Някои от тях предизвикателно си свалиха тениските пред медиите, макар че запазиха мълчание и не казват откъде са.

Протестът започна с речи на Велислав Величков  и адвокат Емил Георгиев от "Правосъдие за всеки". Поддръжници на организацията БОЕЦ, за чийто лидер Георги Георгиев се смята, че е финансиран от банкера Цветан Василев, който се укрива в Белград, отново издигат кандидатурата на скандалния следовател Бойко Атанасов за главен прокурор.

На протеста обичайно са бившият правосъден министър Христо Иванов, Николай Колев-Босия, Антоанета Цанева, Георги Георгиев от БОЕЦ. Ново лице е ген. Атанас Атанасов от ДСБ , който досега не е участвал протестите.

Движението на градския транспорт пред Съдебната палата е блокиран.

Има десетки полицаи които се грижат за реда.

Идеята на инициативата е номинации за главен прокурор да могат да правят по-широк кръг от хора, а не само членове на прокурорската колегия на ВСС и правосъдния министър. По закон това е невъзможно в момента.

Съдията Методи Лалов, който не бе освободен от ВСС, защото не се е поизнесъл за мярка за неотклонение въпреки подадената оставка и срещу когото са водени 2 дисциплинарни производства, дебютира на протеста като оратор. Досега Лалов само участваше в подобни прояви, но не бе говорил пред хората.

Той вече обяви намеренията си да влезе в политиката. а на протестиращите разясни, че трябва да поискат главен прокурор, който да реформира прокуратурата. Лалов все още е съдия и етичните правила на магистратите не му позволяват да участва в политически прояви.