Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Методи Лалов СНИМКА: Архив
Методи Лалов СНИМКА: Архив

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет не освободи Методи Лалов като съдия. С 8 гласа "за" кадровиците решиха първо да се произнесе Комисията по атестирането и конкурсите.

"Против" бяха Лозан Панов, Цветинка Пашкунова и Олга Керелска.

По време на дебата стана ясно, че Методи Лалов не се е произнесъл по мярка за неотклонение на непълнолетен. Делото му е било разпределено на 21 юли, а молбата за промяна на мярката е от 23 август.

"Лалов е трябвало да се произнесе по мярката, защото в момента все още е действащ магистрат", обясни Вероника Имова, член на Съдийската колегия.

По нейните думи това е "последен акт", който дължи на правосъдието. 

Имова каза още, че досега в практиката на ВСС не е съществувал прецедент да бъде освободен магистрат, без да има произнасяне от Комисията по атестирането и конкурсите.

Според Цветинка Пашкунова няма пречка съдийската колегия да гласува оставката и без заключения на комисията.

Нейното първо заседание е на 16 септември.

Оставката на Лалов е внесена в софийската колегия на 2 август и е трябвало да бъде изпратена на комисията веднага, но вместо това шефът на ВКС Лозан Панов, председателстващ заседанията на колегията, директно е внесъл разглеждане от кадровиците. По време на дебата искри прехвърчаха между члена на съдийската комисия Драгомир Кояджиков и Лозан Панов. 

Шефът на ВКС обяви пред кадровиците, че доскорошният председател на антикорупционната комисия Пламен Георгиев е преминал за няколко дни през 3 административни процедури - освобождаване от комисията, възстановяване на работа в прокуратурата и назначаване за консул от Министерския съвет.

По този повод Драгомир Кояджиков разпалено обясни, че той също е направил справка, която е показала, че по отношение на Пламен Георгиев има становище на Комисията по атестирането и конкурсите.

"Тази аналогия я правите не само вие, а и най-различни писачи. Вие продължавате да развивате теорията на тези драскачи, но сте от кухнята, а главният секретар не е изпълнил задълженията си", заяви Кояджиков.

В крайна сметка мнозинството от съдийската колегия с 8 гласа реши, че първо с оставката на Методи Лалов трябва да се занимае и комисията.

Очаквайте подробности.