Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Бившият шеф на Балканбанк Иван Миронов бе пуснат под домашен арест от районния съдия Владимир Астарджиев вчера вечерта след четиричасово заседание в сградата на Националната следствена служба.

Делото бе гледано там заради сигнал в спецслужбите за смъртни заплахи, отправени срещу Миронов в Македония, съобщиха осведомени.

Ако излизането от ареста на Миронов бъде потвърдено от градския съд, той ще живее в къща в София на ул. "Граф Игнатиев". Тя е собственост на негови познати, които са в чужбина, обяви адвокатът му Христо Ботев.

Има обосновано предположение, че ексбанкерът е извършил престъплението, за което е обвинен, е посочил в определението си съдията. Той обаче е отчел, че няма опасност Миронов да се укрие, нито е правил опити да въздейства на свидетели.

Съдията е приел и твърдението на защитата, че няма писмени доказателства Миронов да е знаел за повдигнатото му обвинение и не е длъжен доброволно да се предаде и да участва в наказателно производство срещу него.

Адвокат Ботев е заявил още, че прокуратурата е знаела постоянния адрес на ексбанкера в САЩ, но не го е потърсила.

"Не сме доволни от решението и в понеделник ще протестираме пред Софийския градски съд", обяви прокурорът Божидар Джамбазов. Въпреки решението за пускане под домашен арест Миронов ще остане в килията на следствието, докато не се произнесе и СГС.

Ексбанкерът бе екстрадиран от Македония и доведен в България в четвъртък следобед.

От колата Миронов излезе с бронежилетка и каска на главата, охраняван от жандармеристи. Твърди се, че суперохраната на Миронов била поискана от спецслужбите

заради получен сигнал

за отправени заплахи

срещу Миронов

Подразделението за специални операции на жандармерията охраняваше Иван Миронов от границата при Гюешево до сградата на националното следствие в София. "Участието на наши служители бе по заповед на вътрешния министър Георги Петканов", съобщи директорът на Национална служба "Жандармерия" ген. Живко Живков.

"По закон службата охранява важни товари, пратки и хора, така че съвсем нормално е да го докараме ние. Иван Миронов дължи много пари на държавата и имаше подробен план за докарването му в София, утвърден от главния секретар ген. Бойко Борисов", добави ген. Живков.

По повод охраната на Миронов жандармеристите от подразделението са получили благодарност за добре свършена работа от българското бюро на Интерпол. Същото подразделение залови миналото лято затворниците бегълци от Белене и участва в потушаването на безредиците във видинския ромски квартал "Нов път".

Ген. Живков отказа да коментира версията, че Миронов е бил така строго охраняван заради опасност от покушение срещу него. Според столичен всекидневник ексшефът на Балканбанк е получил заплахи за живота си,

за да не проговори

пред следователите

Заплахите идвали от лица в сянка, които се били облагодетелствали от кредитите на Балканбанк.

Банкерът заявил вчера пред съда, че няма врагове в България и смята, че опасенията за атентат срещу него са неоснователни.

Миронов е отказал в четвъртък да дава обяснения по делото пред следовател, съобщиха осведомени. Той е бил обвинен за тежко престъпление по служба във връзка с раздадени кредити за 202 млрд. ст. лв. Обвиняема по делото е и бившата шефка на пловдивския клон на Балканбанк Надежда Апостолова.

Миронов е разговарял около 2 часа с адвоката си в присъствието на следовател.

"Бях лишен от

право на защита,

защото не съм призован по това дело. Възразявам срещу така изпълнената екстрадиция, защото не са спазени законите на България", заявил в националното следствие банкерът. "Не съм се укривал, адресът ми е известен и е използван от същото това следствие за призоваването ми като свидетел", казал още той.

В един от мотивите на прокуратурата в искането за арест обаче се твърди, че скандалният бизнесмен се е укривал и е бил обявен за общонационално издирване.

Миронов е знаел, че срещу него се води предварително производство, дори е упълномощил свои адвокати, но въпреки това не се е явил и продължил да се укрива, пише в искането на обвинението.

Според прокуратурата от събраните досега доказателства - разпити на свидетели и експертизи, може да се направи обосновано предположение, че Миронов е извършил престъплението, за което е обвинен.

В същото време адвокатът на Миронов съобщи вчера, че САЩ са пратили две ноти до властите в Македония, в които се твърдяло, че се нарушават правата на задържания.

По негови думи вчера се очакваше ексбанкерът, който е американски гражданин, да бъде посетен в килията от консула на САЩ у нас.

Първият арест на Иван Миронов бе на 25 септември 1995 г. Тогава той бе обвинен в безстопанственост по аферата "Булгаргеомин" и трябваше да отговаря за отпускането на 18 млн. германски марки по т.нар. габонска сделка.

Шефът на Балканбанк

стоя в ареста на

"Развигор" само

четири дни,

след което беше освободен от тогавашния зам. главен прокурор Михаил Дойчев и изчезна от България.

През 1997 г. срещу него и бившата му колежка Надежда Апостолова бе образувано дело за отпускане на кредити от Балканбанк. Делото обаче бе връщано три пъти за доразследване.

Разследването бе и спирано два пъти с мотивите, че ексбанкерът е в неизвестност и законните срокове са изтекли. Обвинението е за нанесени щети за над 202 млрд. ст. лв. и ако бъде доказано, Миронов може да получи от 3 до 10 г. затвор.

През 2000 г. главният прокурор Никола Филчев взе делото на специален отчет при другите банкови дела и разпореди ново разследване. През 2001 г. следователите приключиха разследването с мнение за предаването на бившия шеф на Балканбанк и колежката му задочно на съд. Делото бе внесено в съда, но през ноември миналата година той го

върна на

прокуратурата за

доразследване

поради съществени процесуални нарушения. От есента на 2002 г. по искане на ВКП Иван Миронов е обявен за издирване чрез Интерпол.

Седем години ексшефът на Балканбанк живееше в САЩ със семейството си. През юни 2002 г. той получи и американски паспорт. Има три имота в САЩ и живее на 15 мили от Белия дом в градчето Виена.

В интервю за "24 часа" през януари тази година Иван Миронов заяви, че в САЩ има фирма, чрез която извършва проучвания на проекти за хора в Европа, и брокерско звено с офис в град Александрия за операции на Нюйоркската борса.

"Притежавам със

съпругата ми не

повече от 50 000 долара

по сметки и дължа 1,5 млн. долара заеми", каза в интервюто Миронов. Той обяви, че не се страхува от българския съд. "Едва след ареста ми в Македония разбрах, че ме търсят за над 200 млн. лева", добави ексшефът на Балканбанк. Той бе арестуван на 11 декември 2002 г. в Скопие.