Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Преди 12 години операция с лазер съсипва гласа на оперната дива след неправилна диагноза. Имала само гласова умора

След скандала, че трябва да се яви на комисия, за да преподава пеене, сопраното заяви: “Аз бях дотук”

След най-големите оперни сцени в света - Ла Скала, Карнеги хол, Метрополитън опера, Ковънт Гардън, Лисеу, Ла Фениче и други, прочутото българско сопрано Дарина Такова трябва да пее пред комисия, за да стане учителка в Националното музикално училище “Любомир Пипков”.

За това съобщи самата певица във фейсбук, след което последва скандал. Министърът на културата Боил Банов поиска оставката на директорката Столина Добрева. Понастоящем тя няма да напусне своя пост след среща с Банов, а дори покани Такова за лектор в училището.

“Аз бях дотук - пише оперната дива във фейсбук - Обещала съм на себе си и на детето си, че никога повече няма да кандидатствам и претендирам за нищо в България.”

И посочи още, че не е търсила и очаквала да се вдигне такъв скандал, потресена е от вербалната агресия и благодари за подкрепящите слова. Такова също така признава, че най-много й хареса коментарът, който сравнява ситуацията с това

да накараш Стефка Костадинова да скочи отново 209 см,

за да я вземат за учител

по физическо

в квартално училище…”.

Кариерата на певицата започва шеметно и бива прекратена не по нейно желание, а заради грандиозна лекарска грешка.

През 2007 година Такова е в Белгия и преживява тежък грип. Всеки театър в света работи с определен доктор, към когото по този начин се засвидетелства огромно доверие, защото именно той отговаря за всички артисти.

Така и българката отива на преглед, като чува диагнозата възли на гласните струни. В Антверпен последва операция с лазер, а Такова получава гаранции, че това е уникална апаратура. Оказва се обаче впоследствие, че певчески глас не бива да се третира по този начин. Лявата гласна струна на оперната звезда бива изгорена. Също така става ясно, че диагнозата е напълно погрешна и не е имало нужда от никаква интервенция. Дивата е страдала от обикновена гласова умора.

Предишната година изкарва хепатит А, който отслабва организма й, последва тежък сезон на сцената, в който цели седем месеца Такова няма възможност да се прибере в България.

Правилното лечение за нея би било да почива, да пие витамини и да помълчи. Това разказва самата тя по-късно.

След станалото певицата не само не може да пее, но и да говори. В същото време самият лекар я посъветва да не казва на никого, дори на импресариото си. Тогава тя изпада в паника и стрес. Оказва се, че много нейни колеги са преживявали същата умора на гласа и ако са говорели за тези неща по-често помежду си, и тя щяла да знае, че големите певци в пика на възхода си не ходят при всеки на лекар. Че най-големите специалисти са само на три места - в Берлин, Лион и Ню Йорк.

Все пак Такова признава как, след като осъзнава, че всичко е било серия от абсурдни грешки - от диагнозата до операцията, изглежда, така е трябвало да стане.

Смята себе си за богоизбрана, защото слага и последната перла в короната си “Метрополитън” Донна Анна, а едва седмица след това отива в Антверпен.

“Дълго време се чувствах като властелин на света.

Но в един момент всичко ми беше отнето. Сякаш нищо не остана от това, което имах. И това е формулата, това е рецептата, която ме спаси”, признава в интервю сопраното.

Оттеглянето от големите сцени я връща у дома при нейната дъщеря Мила, с която започват да наваксват през следващите години всичко пропуснато.

Всъщност от ден първи на завръщането на Такова в България тя започва да получава покани да преподава от Милка Митева, прословутия брилянтен директор на Националното музикално училище “Любомир Пипков”.

“Струваше ми се, че малките нямат физическа, ментална и емоционална зрялост, за да учат оперно пеене - обяснява в социалната мрежа певицата. -Исках да преподавам на ниво консерватория, специализанти, майсторски класове, да консултирам млади колеги. Това, което правя от 12 години.

Преди 4 години започнах да експериментирам с малките и резултатите бяха чудесни.

Те са мека и податлива материя, не са травмирани от лутане по педагози и десетки различни мнения.”

Щом вижда обявата за конкурс, Такова говори с Милка Митева, която я посъветвала да се чуе с директора Добрева. Ето как описва станалото след това оперната звезда:

“Разговаряхме, тя ми изпрати конспект с условията. Попитах я многократно кой ще ме изпитва, не стана ясно. Подготвих документите, за което платих около 80 лв. (още ме е яд), и съвсем мирно и тихо отидох да ги подам.

Видях подробностите за изпита, бях готова на всички стъпки, които включват писане на тема по конспект от рода – къде са преходите на видовете гласове, какво е стакато, маркато и легато, първа среща с ученика, опора дихание и стойка…

Затварят те в стая за шест часа и пишеш анонимно, ако мистериозната комисия те одобри, минаваш нататък. Следва показен урок с ученик и събеседване с комисията.

Бях готова за всичко това. Видях тогава за пеенето, истински концерт от арии и художествени песни. Попитах дали аз трябва да пея, бе ми обяснено, че категорично да. Аз казах, че си тръгвам.

Секретарката изпадна в истерия, че вече е завела документите и какво да правела сега, о, ужас! Директорката я успокои, че има начин да се анулира завеждането, и така приключи нашата среща.

Разбира се, че гневът ме обхвана, разбира се, че не е краят на света за мен. Можех да замълча, но за мен мълчанието е знак на съгласие и съпричастност. Написах текста в личния си профил, без да очаквам това, което последва, истинска революция, планетата се разтресе.

Прочетох за себе си отвратителни неща, че съм ужасна певица и учител, че съм пръдла и откачалка, до това, че трябва да дам път на младите, което показва пълно невежество по отношение на материята. Учител по оперно пеене е чест и отговорност, която може да поеме само професионалист с опит и богата история зад гърба си.

Потресена съм от вербалната агресия на хора, на които езикът им пуска отрова за фина материя, която е на светлинни години от компетентността им. Изведнъж българинът стана свиреп защитник на закона и експерт по оперно пеене. Българинът, който не си дупчи билет в транспорта, не спазва законите за движение по пътищата, не си плаща данъците, хвърля боклука си където му падне, заравя фасовете си в пясъка на плажа, изведнъж побесня, че световно признат оперен артист трябва да пее пред комисия за семпло място в средно училище, където е решил, че може би ще бъде полезен. Най-много ми хареса коментарът, който сравни ситуацията с това, все едно да накараш Стефка Костадинова да скочи отново 209 см, за да я вземат за учител по физическо в квартално училище…

Това е.

Уморена и омерзена съм от телефони и причакващи ме камери пред хотела в Правец, където детето ми изнесе блестящ рецитал. Вместо да се отдадем на енергията на изкуството, трябваше да преживеем този фарс на абсурда.

Заявявам, че за мен казусът е приключен.

Не съм жертва, имиджът ми не е нарушен.

Не съм жертва,

никога не съм се чувствала

като такава,

дори в най-сложните моменти от живота ми. Нямам лично отношение към Столина Добрева.

Министърът на културата ми позвъни лично, за да се извини за случая от свое име и от името на министерството, което означава, че осъзнава импотентността на закона. Дано го промени.

Все още разсъждавам защо тази малка моя история предизвика грандиозен скандал в държавата. Помислете и вие.”