Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Чавдар Георгиев, заснет на заседанието в Софийския апелативен съд.
Чавдар Георгиев, заснет на заседанието в Софийския апелативен съд.

Майката е разследвана за злоупотреби с 2,5 млн. евро и делото ѝ тръгва наесен

“Не искам децата ми да живеят в Норвегия - не защото съм по-добър от майка им или пък мисля, че те нямат нужда от нея, а защото, ако тя влезе в затвора, ще бъдат дадени на приемни семейства. А там те имат повече права от биологичните родители. Казах ѝ го сто пъти: “Излежи си присъдата, не мога да ти дам децата в този момент, защото не ти ще ги гледаш, а чужди хора”.

Признанието е на 51-годишния компютърен специалист Чавдар Георгиев, който от година и половина води дело двете му невръстни деца Петър и Георгина, на 7 и 4 г., да останат в България, а не да бъдат предадени на майка им - норвежката гражданка Моника Хегхолмен.

На 19 април тази година съдия Емилия Александрова от Софийския градски съд отсъжда, че децата, които са

български

граждани,

трябва да

останат да

живеят у нас

Моника Хегхолмен обжалва решението на Софийския градски съд.
Моника Хегхолмен обжалва решението на Софийския градски съд.
Майка им Моника Хегхолмен обжалва. Въпреки че в родината си тя е обвиняема за злоупотреби в размер на 2,5 млн. евро, тамошните власти ѝ дават разрешение да пътува до България за съдебните заседания. Преди дни делото тръгна в Софийския апелативен съд. Тричленният съдебен състав обаче го отложи за 17 септември. Магистратите поискаха повече информация за обвиненията срещу Моника в Норвегия. Подобни данни е търсила и съдия Александрова, но от северната държава не изпратили нищо. Докато делото вървеше в съда, пред Съдебната палата в София, както и във Варна, Шумен, Кърджали се събраха протестиращи в подкрепа на бащата.

“Много малко хора при смесен брак успяват да изведат децата си от Норвегия. За българин или поляк например е почти невъзможно. Затова норвежките власти не могат да ми го простят. Даже на Моника плащат издръжка, че била ментално наранена от ареста”, твърди бащата. Той подозира, че тамошните власти купуват и самолетните билети на майката на децата му, за да присъства на всяко заседание.

Чавдар Георгиев пристига в България на 10 януари 2018 г. , за да отбележи юбилея си.

Извежда

децата легално

Майка им знаела, че те ще пътуват с него в България.

“Не съм ги извел неправомерно. На първа инстанция в СГС беше установено, че имаме споразумение, че родителските ни права са 50 на 50”, обяснява той.

Бащата признава, че един от най-тежките му моменти е, когато узнава, че доскорошната му партньорка е задържана за злоупотреби. Това става през 2017 г. По това време двамата вече са разделени.

“В този момент разбрах, че животът ми свършва.

Арестът ме

шокира, защото

имам две

малки деца,

които се нуждаят от майка си. Защо трябва те да бъдат травмирани, с какво са по-различни от другите?”, откровен е той.

След раздялата им норвежките власти започват зорко да го контролират.

“Подложиха ме на три- четири интервюта с психолог. Идваха вкъщи, ходиха в детската градина, разпитваха. Наблюдаваха как ги храня. Питаха ме защо нямам норвежка телевизия у дома и защо говоря на децата на български. Правеха всичко възможно, за да попадна в някаква клопка”, спомня си той.

След щателната проверка властите излизат със заключението, че е добър и грижовен родител, но въпреки това не затварят случая, защото не създвал достатъчно “норвежка атмосфера”.

“Написаха писмо, че всичко е наред, но понеже сме се разделили, Моника не иска да се приключва случаят и го оставиха отворен ”, обяснява бащата.

Чавдар Георгиев, който в България завършва семестриално право, заживява във втория по големина град в Норвегия - Берген, през 2006 г. Градът, който е с население малко над 220 хил. души, е заобиколен от фиорди и е смятан за най-дъждовния в Европа.

Преди да отиде в северната страна, години наред живее във Флорида и Колорадо. Зад океана заминава, когато е едва на 22 години. Там завършва компютърна специалност.

“В един момент исках да се прибера в Европа. Бях любопитен за Норвегия. Четох много за страната, а и имах приятел, който живееше в Берген и той ми разказваше за града”, обяснява Георгиев.

Явява се на интервюта за работа в Норвегия. Покрай тях се запознава с Моника Хегхолмен, която е консултант и е в екипа, провел едното.

След тях Георгиев отново се връща в САЩ. С Моника поддържат чисто приятелска връзка. Пристигайки в Норвегия, започва работа като компютърен специалист в нейната фирма. Тя се занимава със счетоводство. Напуска компанията три години преди раздялата им.

“Според мен подцених мултикултурния сблъсък. Донякъде го смятам за наивно от моя страна. Вероятно живеейки дълги години в САЩ, където хората са различни, но толерантни, съм мислил, че така ще е и в Норвегия”, признава компютърният специалист.

Моника го впечатлила с това, че е космополитен и широко скроен човек. Покрай консултантската си работа пътувала до най-различни точки в света - Дубай, САЩ, Филипините.

Семейството ѝ обаче не го приело, най-вече защото е от Източна Европа.

През годините жената се променила.

“Изолира се социално. Въпреки че е от голям род - има две сестри и родители, започна да страни от тях. Имаше клиенти на фирмата, които се оплакваха, че не е свършила работата, за която са платили”, спомня си Георгиев.

Заради нейната служебна ангажираност той поема грижите за двете им деца почти от раждането им. Родителите му също ходели в Норвегия за по месец, за да помагат.

“Децата са свикнали аз да ги гледам. По време на делото в СГС Моника сама призна, че е работила по 14-15 часа на ден”, казва бащата.

След задържането ѝ по обвинение за злоупотреби с 2,5 млн. евро, тя била поставена в изолатор. Това е арест, но по норвежките закони означава, че няма право да общува с никой от близките си.

Въпреки че всеки месец имало дело за промяна на мярката за неотклонение, норвежките власти я държат в изолатор 7 месеца. Очаква се наказателният процес да стартира през есента.

Голямото притеснение на бащата е, че ако майката бъде осъдена, Петър и Георгина ще отидат в приемни семейства и ще прекъснат всякакъв контакт с България.

“Норвежците казват -приемното семейство е над всичко, тоест биологичният родител не е най-важният”, казва Чавдар Георгиев. Той твърди, че 22 370 деца в северната страна били изведени от семействата си и дадени на приемни родители.

С пристигането в България Петър, който е роден 6 седмици по рано и затова е с по-слабички мускули и леко изоставал от връстниците си, напредва значително в развитието си.

“Направи

невероятен

скок, защото е

с връстниците си

В Норвегия приемат в детските градини от 7 месеца до 6 години, но децата не са разделени по възраст, а всички са заедно”, обяснява Георгиев.

Според него и условията в детските градини в северната страна били незаслужено прехвалени. “Няма топла храна, сутрин детето яде вкъщи, после родителите му дават банан, който да хапне, а на обяд им сервират скумрия в доматен сос”, разказва той.

Наесен Петър ще е ученик в първи клас след успешно положени изпити.

Като самотен родител Чавдар Георгиев правил опити да получава детски добавки. Откази, защото делото за родителските му права е спряно. То не може да тръгне, преди да приключи процесът за това къде ще живеят Петър и Георгина.

“В тотален параграф 22 съм, но поех този кръст заради децата си”, казва бащата.

Протест пред Съдебната палата в София в подкрепа на бащата
Протест пред Съдебната палата в София в подкрепа на бащата