Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Присъдата на рейнджъра бе постановена в пловдивския военноокръжен съд
Присъдата на рейнджъра бе постановена в пловдивския военноокръжен съд

Седем тротилови пресовки и два минни взривателя с огромна разрушителна сила е държал незаконно в жилището си кадрови редник от изпитателния полигон в Змеево. Част от тях са намерени в гардероб.

Това се разбра на делото срещу него в пловдивския военен съд, където униформеният получи 3 г. лишаване от свобода. Наказанието е условно заради чистото му минало. Самият той твърди, че не е знаел за бойния арсенал. Баща му, който е бивш старши офицер, свидетелства, че синът му действително не подозирал за боеприпасите. Останали били от времето, когато родителят служел в армията. Съдът прие обаче показанията му като опит да поеме вината.

Версията му се опровергава от приятеля на войника - Живко Георгиев. Той разказва, че през 2017-а видял тротилови пресовки и капсул детонатори в мазето на рейнджъра. Попитал го за какво служат, а той подробно му обяснил. Година по-късно Георгиев забелязал шашките в апартамента му. Поискал няколко, за да гърми по Нова година, но му било отказано. Тогава Георгиев задигнал 6 шашки с тегло от 100 до 250 грама, без домакинът да го види. На 14 март м.г. приятелят на униформения отишъл с любовницата си в местност край Стара Загора, където се намира паметник на опълченците. Там Георгиев взривил една тротилова пресовка. Изплашени от силния гърм и черния облак, двамата хукнали да бягат.

Същия ден полицаи открили в колата на мъжа боеприпасите, откраднати от дома на военния. Живко разказал как ги е придобил и така разследващите стигнали до рейнджъра. При претърсването на апартамента му попаднали на военна мешка в гардероба със скрития в нея боен арсенал. Георгиев също е осъден за незаконно притежаване на боеприпаси. Военният пък е освободен от армията.