Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Пламен Георгиев
Пламен Георгиев

Пламен Георгиев си тръгна, без да получи думата в парламента

Решението за оставката взел преди месеци

Изненадващо, в последния работен ден на парламента преди лятната ваканция, шефът на антикорупционната комисия Пламен Георгиев подаде оставка.

Това стана четири месеца след като излезе в отпуск заради “Апартаментгейт” и започна данъчна проверка на имотното му състояние за последните 6 г.

“Отдавна го бях решил. Чаках само да приключи проверката на НАП, която категорично показа, че от моя страна няма закононарушения”, каза Георгиев пред “24 часа”. (Какво каза още - виж вляво.)

Той получил

резултатите от

инспекцията на

данъчните във

вторник сутринта

и на мига внесъл молбата си за напускане на шефския пост в Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ).

Оставката на Георгиев влезе в програмата на парламента извънредно. Затова от БСП настояха той да дойде и да обясни защо я подава. Както и да каже какво е свършила комисията от своето съществуване досега.

Предложението се прие. Обратно предложение направи шефката на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова. Според нея оставката е личен акт и такива процедури не се правят. В крайна сметка шефката на НС Цвета Караянчева го покани.

След 40 минути Георгиев пристигна в парламента. БСП обаче закъсняха да влязат в залата, а други желаещи за изказване нямаше. Това наложи Караянчева да прекрати дебатите и

той бе освободен

със 120 гласа

“за”, 3 “против”

и 3 “въздържали

се”

Отношението ви към дебата е арогантно, обърна се соцдепутатът Красимир Янков към Караянчева: “Не дадохте възможност нито той да изрази своето отношение, нито да продължим дебата.”

“Г-жо председател, аз също искам да ви направя забележка. Грешката ви е, че в тези 40 минути не намерихте бъклица и дрян, за да поканите господата от лявата част на залата”, каза пък депутатката от ГЕРБ Менда Стоянова.

“Бях се подготвил да представя разултатите от свършеното от комисията през последната година, но дотам не се стигна. Не ми дадоха думата”, обясни Георгиев.

Той припомни, че на 4 април прокуратурата възложи на НАП да извърши пълна финансова и документна проверка на придобитото от него и и семейството му имущество.

“Детайлно бе изследван всеки лев, получен и изразходван от мен и семейството ми за тези 6 години, както и пълната документация по купуването, ипотекирането и декларирането пред държавата на семейното ми жилище”, каза Георгиев. По-късно той изпрати и обръщение до медиите, което определи като най-трудното, което някога е правил.

Проверката показала, че жилището му в кв. “Гео Милев” не е купено евтино, а на пазарни цени и парите му са с доказан произход.

Той обясни още, че терасата покрив, заради която името му бе включено в “Апартаментгейт”, не е негова собственост. “Тя е обща част, неподлежаща на деклариране и не може да бъде предмет на прехвърлителни сделки и придобивна давност”, каза Георгиев.

“Фактът, че излаз към нея има само от купения от мен през 2017 г. имот, се дължи на архитектурен проект, одобрен през 2007 г. от главния архитект на община Слатина”, добави бившият шеф на КПКОНПИ.

Той припомни още, че всички проверки на районната администрация, включително и по сигнали от 2012 г., ясно показали, че дори да има незаконни обекти върху терасата покрив, строителството им е станало преди 2017 г. Тоест преди той да придобие имота.

В парламента Георгиев обясни още, че

не е съгласувал

оставката си с

премиера

Бойко Борисов.

Той оглавяваше КПКОНПИ от началото на миналата година, като преди това бе шеф на комисията за отнемане на незаконното имущество, която се вля в новия антикорупционен орган.

АНА МИХОВА

- Г-н Георгиев, защо подадохте оставка?

- Отдавна бях взел това решение заради всички безумия, които се извършиха и изговориха. Семейството ми беше подложено на ад, нямаше как той да продължава. Постоянно снимки, дронове. Освен това не биваше да допусна това да повлияе на работата на КПКОНПИ. Вместо да се коментира положителната работа на комисията, да се обсъжда една тераса.

Това вредеше на комисията, на която съм отдал 6 години от живота си. Моят морал не позволява да ѝ навредя.

Но най-важното е, че след като излезе проверката на НАП, се видя, че не съм купил апартамента евтино. Не съм купувал от свързани лица и не съм използвал служебното си положение, за да получа преференциална цена за жилището. Напротив, тя е напълно пазарна - 1000 евро на квадратен метър. Това са цените в цяла София преди две години. Не съм променял никакви данъчни оценки и реално всичко, което е строено, е било през 2007 г. Аз съм купил този апартамент 10 г. по-късно. Общината е идвала през 2012 г. Направила е снимки и не е констатирала нищо, но сега аз търпя вреди. Уволниха човек заради мен, не мога да си позволя още някой да бъде уволнен.

Георгиев: Олигарсите постигнаха своята цел. Дано всички си вземат поука от това, което се случи с мен

- Говорите за атаки срещу вас. Откъде идват те?

- За всички стана ясно откъде идват атаките. Те са от олигарсите, на които искаме отнемане на незаконно придобитото имущество. За съжаление, в конкретния случай очевидно те постигнаха своята цел. Надявам се следващият председател на комисията да внесе необходимото спокойствие в работата и да получи една по-голяма подкрепа от всички. КПКОНПИ има нужда от нея. Тя работи в интерес на обществото.

Дай боже всички да си вземат поука от това, което се случи с мен. И следващият председател, който се надявам да бъде също честен и почтен, да получи много по-сериозна подкрепа. Защото няма как без атаки, след като се случват неща, които никога не са се случвали - парите на олигарсите се взимат. А те ще дадат всичко от себе си, за да не им се отнеме незаконно придобитото имущество.

- Оттук нататък какво предстои за вас?

- Аз съм прокурор. Ще се върна в прокуратурата. Разбира се, ако има нужда от мен някъде другаде, съм готов да помогна, защото имам изключително голям административен опит и то на доста сериозни институции.

Но за мен позициите не са важни. Важното е човек да е чист и морален. Излезе проверката, видя се, че няма за какво да бъда уязвен и си подавам оставката.

Кой е той?

- В началото на 2019 г. Пламен Георгиев се сочеше като претендент за нов главен прокурор

- Март 2018 г. е избран от НС за шеф на КПКОНПИ

- В края на 2011 г. печели конкурс за прокурор в Специализираната прокуратура. По-късно е поканен за зам.-министър на правосъдието, когато ведомството оглавява Диана Ковачева

- Бил е прокурор във ВКП. Най-ключовото му дело, което така и не стига до съд, е скандалът с подслушването на покойния директор на Агенция “Митници” Ваньо Танов. Разрешението за СРС е подписано именно от Георгиев

- 2009 г. е командирован в градската прокуратура

- През 2008 г. прави неуспешен опит да стане съдия

- Прокурор в Софийската районна прокуратура

 - 2002-2005 г. работи в столичното следствие

- Завършва право в СУ “Св. Климент Охридски” през 2001 г.

- Роден през 1976 г. в София. Женен, има двама сина