Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

С отличен шест е завършил курса си по етично хакерство в Софтуерния университет Кристиян Бойков, който в момента е обвинен за кибератаката срещу НАП. На 10 април тази година той е взел сертификат, който удостоверява, че вече може да проникне във всяка компютърна система, тъй като притежава най-актуалните техники и умения, използвани от хакери и професионалисти в областта на информационната сигурност.

Обучението на младежа било практически насочено и учело студентите как да тестват, сканират и хакват неадекватно защитени цели, използвайки най-актуалните хакерски инструменти.

Сред уменията, които той е придобил, са: "Подслушване на мрежови трафик, анализ на пакети, хакинг на безжични и мобилни мрежи",

"Атаки над

уеб сървъри,

апликации, IDS, Firewalls и Honeypots, облачни ресурси и IoT устройства", "Осъществяване на атаки от типа "социално инженерство" и контрамерки".

Изискванията за записване на курса били бъдещите студенти да са с поне малък опит в програмирането. Познати на младежа разказват, че той бил сред най-изпълнителните и талантливи хора, преминали обучението. Кристиян имал огромно желание да развива познанията си в области от приложната математика, полезни в работата на всеки софтуерен инженер.

Един от преподавателите на Бойков бил Любомир Тулев, работил като сътрудник в групите за киберпрестъпления на МВР, Интерпол и ФБР.

Той е вземал участия и по разследвания съвместно с международни екипи от страни от цяла Европа, САЩ, Нова Зеландия и Русия.

Всички близки на Кристиян са на мнение, че не той е разбил системата на НАП. Според тях момчето било набелязано заради стар "удар", който направил преди две години.

Тогава Бойков успява да пробие защитата на сайта на МОН. Случаят по онова време нашумя и достигна до медиите, а Кристиян бе поканен от Министерството да вземе участие в процедурите по опазване и съхранение на информацията.

"Опитах да предупредя МОН, че сайтът им не е защитен", обясни тогава Кристиян.

По думите на негови близки той водел съвсем

нормален

живот

като на всеки 20-годишен младеж. Имал сериозна приятелка от няколко години, с която обичали да пътуват. Бойков никога не е парадирал с висока заплата. Често излизал на разходки с приятели, с които обаче избягвали шумните купони с много алкохол и силна музика.

Още от ученическите си години момчето проявявало интерес към информатиката и споделяло, че иска да работи в ИТ компания.

Така през 2017 г. той постъпва в "ТАД Груп". Оттогава заема позицията "Експерт Киберсигурност". Служители оттам разказват за Кристиян, че той винаги се отнасял с етичност, професионалност и лоялност както към работните си ангажименти, така и към клиентите и целия екип.

Самият Кристиян отрича, че той е човекът, разбил

системата

на НАП

"Има за какво да съм притеснен, защото цяла България се е обърнала срещу мен - каза той пред БТВ. - За случая не се притеснявам толкова. Не мога да говоря в конкретика, но имаше заплахи. Всичко това е описано и когато му дойде времето, съдията ще ги прочете. Все още не мога да осмисля това, което ми се случва. Страхувам се."

Според младежа атаката не била срещу него, а срещу фирмата, в която работи.

"Резултатите върху компанията са точно такива - коментира от своя страна неговият работодател Георги Янков. - От една седмица сме като под обсада."