Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Костадин Величков (вляво) разясни какви мерки се вземат срещу кражби на ток от копачи на криптовалута
Костадин Величков (вляво) разясни какви мерки се вземат срещу кражби на ток от копачи на криптовалута

Трафопостове на ЕВН в периферни населени места ще бъдат вързани към СОТ. Ще се засилят проверките им от техници, като едновременно ще се следят и товарите на въпросните съоръжения онлайн. Мерките са заради кражбите на ток от т.нар. "копачи" на криптовалута, съобщиха от ЕВН. Самата търговска дейност, свързана с криптовалутата, не е забранена. При нея обаче се използва голямо количество еленергия, тъй като се работи с мощни компютри и сървъри, а за охлаждането им се монтират климатици и вентилатори.

"Разходите за електричество са сериозни, затова "копачите" искат да си ги спестят. В покрайнините на три пловдивски села - Йоаким Груево, Марково и Скобелево, намерихме фургони с компютри, присъединени нелегално към наши трафопостове. Това е нов вид кражба на ток, която е засечена в Европа. За нея бяхме предупредени от колегите си в Австрия", посочи Костадин Величков от директорския борд на ЕВН. По думите му най-напред е била разкрита кражбата в Йоаким Груево. Техници правели регулярен обход и забелязали фургон, от който се чувал силен шум. Преместваемият обект бил закачен към трафопоста незаконно чрез подземен кабел. От дружеството веднага разпоредили масова акция в малките села и така попаднали на "копачи" в Марково и Скобелево, които харчели ток, без да плащат. Специалистите изчислили, че на ден са консумирали електричество за 200-250 лева.

"Образувано е досъдебно производство срещу "копачите". Става въпрос за различни фирми. Пред разследващите са твърдели, че са наематели на фургоните, а собственикът бил друг. Сега се издирва", посочи Величков. По думите му преместваемият обект в Скобелево е иззет от полицията. Както и останалите два, той бил оборудван с модерни видеокамери. Поставен бил в гората, за да не бие на очи.