Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Ако информацията за доходите беше публична, нямаше да има скандал с опазването на т.нар. лични данни

Седмицата ще се запомни с т. нар. източване на лични данни от базата на НАП. Имената, ЕГН-тата и доходите на 5,1 млн. българи са били прехвърлени на някакъв външен сървър и днес злите сили могат да правят с тях каквото си искат.

Аз не знам какво точно могат да направят злите сили с тях. Според специалистите всичко - от това да набелязват жертви на кражби и изнудване до проникване в банкови сметки и фиктивни имотни сделки. Това още не се знае, сигурният резултат от тази акция е, че вероятно ще бъдат похарчени едни големи пари, за да се подобри електронната защита на държавата.

Другият сигурен резултат е, че правителството се компрометира. Вероятно няма да ни допуснат в Шенген и оттам в еврозоната.

Владимир Владимирович, или който там стои зад тази акция, трябва да е доволен. Конспиративни теории много - атаката може да се обясни със сделката за F-16 или с разследването срещу шефовете на военното разузнаване, или с предстоящите местни избори, или с резултатите на европейските. Ясно е, че дори и да е пряк, конкретен извършител, онова момче от Пловдив е било маша на други интереси. Защото, ако беше крал тези данни с някаква комерсиална цел, поне щеше да опита да ги използва за нещо, а не само да ги разпраща до медиите. Тоест целта на атаката е да се покаже некадърността на правителството. Което е естествена цел - хората се борят за власт.

Въпросът, който си задавам, е защо толкова трябва да бъде бранено егенето, защо трябва да са секретни данъчните декларации?

Сещам се веднага за една история отпреди двайсетина години. Вестникът започна игра с егенета. Тъй като те са много секретни, правихме какви ли не маневри, за да не нарушаваме закона. Играта бе следната. С помощта на специално създаден софтуер генерирахме случайни числа по алгоритъма на егенетата. Публикувахме ги всеки ден във вестника и ако някой установи, че съвпадат с неговия личен номер и се обади, получаваше награда. ЕГН-то дава следните данни - дата на раждане, поредност на раждането в съответната област и пол (мъжки или женски само).

Какво се случи в един момент - разбрахме от спечелили хора, че им се обаждали по телефона и им казвали: Вие днес печелите, обадете се да си получите наградата. Притеснихме се много какво става. Почнахме разследване и се разбра, че скучаещи служители на мобилни оператори, като видят номерата от вестника, проверяват в техните бази данни и звънят на хората със съответното егене, защото имат и телефоните.

Тоест тези номера са известни на достатъчно много хора и аз лично не виждам смисъл от чак толкова голяма секретност, защото те са вече така или иначе в много частни масиви. Гугъл и фейсбук събират невероятно много лична информация и търгуват с нея и това е все още допустимо въпреки Общия регламент за защита на личните данни на ЕС.

Българският ЕГН не е равнозначен на американския SSN (номер на социалната осигуровка). В Щатите достъпът до него е достатъчен за пълна подмяна на самоличността. В България освен ЕГН ти трябват и номер на лична карта, акт за раждане и какво ли още не. НАП бе най-напредничавата държавна агенция в областта на електронните услуги у нас. Едно елементарно сравнение при плащането на държавните данъци с всякакви местни такси показва епохалния напредък при НАП. За местните данъци трябва да се редиш на три опашки, да ходиш от община на община, ако имаш някаква собственост, придобивана по различно време и с различно местоположение, и да общуваш с лъжливи и начумерени чиновници. Така че, ако продължа с конспиративните теории, ако някой има интерес от компрометирането на електронните услуги на НАП, това са чиновниците, които изведнъж станаха излишни и няма нужда да бъдат “стимулирани” с усмивки или нещо друго - достатъчно е да получиш веднъж ПИК код и можеш да свършиш всичката работа с данъчната администрация - ти лично или някой счетоводител.

Главният въпрос е защо информацията за доходите ти да е секретна. След като я заявяваш на държавата, значи това са ясни и легални приходи, които се облагат и трябва да бъдат повод за гордост, а не някакво обстоятелство, което е нужно да бъде укривано. В България съществува публичен регистър и доходите на заемащите публични длъжности се обявяват периодично. Публични са и отчетите за приходи и разходи на фирмите. Вместо да се крие информация с разходи за милиони, нека стане просто открита. Повече гласност винаги означава повече демокрация.