Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

В този благословен ден, събрани заедно да споделим вашия личен празник, си спомняме с благодарност за всичките ви трудове и усилия за благото на православната ни църква, заяви патриарх Неофит в приветствието си към митрополит Николай в присъствието на владиците от синода.
В този благословен ден, събрани заедно да споделим вашия личен празник, си спомняме с благодарност за всичките ви трудове и усилия за благото на православната ни църква, заяви патриарх Неофит в приветствието си към митрополит Николай в присъствието на владиците от синода.

Навърши 50 г., патриархът, царят и целият синод - на юбилея му

Успя да обедини около себе си свещеници, миряни, политици и бизнесмени

Ремонтира разрушени храмове и построи нови

Създаде духовна академия в града на тепетата

Пусна първата православна телевизия

Има активна позиция по злободневните проблеми в обществото, но от година спря публичните коментари

Въведе неделното вероучение

Пловдивският митрополит Николай стана на 50 години. Юбилеят му беше отбелязан на 19 юли със света литургия в манастира “Св. св. Кирик и Юлита” край Асеновград, на която присъстваха патриарх Неофит, целият синод, Симеон Сакскобургготски, областният управител Здравко Димитров, представители на висшия клир и гръцки владици, политици, бизнесмени, кметове.

Патриарх Неофит връчи

орден “Св. св.

Кирил и Методий

I степен”

на юбиляря

Премиерът Бойко Борисов пък му изпрати юбилейна монета за създаването на Българската екзархия, изработена от злато и сребро. Дарът от президента Румен Радев е книжно издание за християнската аскетика от 1821 г.

“Не е случайно, че владиката избра именно “Св. св. Кирик и Юлита”. Шест години той водеше съдебна битка със съюза на архитектите за обителта. Накрая

успя да я върне

на църквата и

това е една от

големите му

победи”,

казват присъствали на литургията. Според духовници дядо Николай е вероятен наследник на патриарх Неофит. Те изброяват 7 факта, които го правят претендент за патриаршеския жезъл.

1. Пловдивският митрополит вече отговаря на най-важното условие, записано в Устава на българската православна църква - да е навършил 50 г. Първият български патриарх след Евтимий Търновски е Кирил. Той е избран през 1953-а, когато е на 52. Патриарх Максим става глава на Българската православна църква на 56 г., а Негово Светейшество патриарх Неофит заема поста на 68 години.

Митрополит Николай е изпълнил и второто условие, записано в устава - да има минимум 5 г. като владика -

той е начело на

Пловдивската

епархия 12 г.

2. Другото изискване е да е добър религиозен водач и страж на православието. Владиката се доказа като такъв. Успя да обедини около себе си както свещениците, така и миряните, общинарите, бизнеса, военните. Във всенародни тържества се превръщат церемониите по посрещането на свети мощи под тепетата. В тях участват представителни военни подразделения и духов оркестър. Литийните шествия се провеждат по главната улица и към тях се присъединяват много граждани. Последната реликва, донесена под тепетата, бе честната глава на света Марина. Светинята пристигна от Гърция във вторник, в навечерието на празника на църквата “Св. Марина” в Пловдив.

Хиляди вярващи

чакаха на опашка

с часове,

за да се поклонят пред мощите. В същия храм се намират и мощи на свети Лука, дарени на Пловдивската митрополия от Руската православна църква.

В традиция се превърна тържествената служба в катедралната църква “Св. Богородица” по случай празника на Пловдив - 6 септември. Тогава в храма един до друг застават представителите на местната власт и политици от различни цветове. А дядо Николай не пропуска да призове към единение и да разкритикува разкола, който е обхванал душите и сърцата на народа.

“Владиката

е духовната

адреналинова

инжекция,

от която Пловдив имаше нужда. Не знам дали жителите му си дават сметка какъв изключителен човек е. Вероятно след години ще се оцени, че сме били късметлии да бъдем негови съвременници”, каза Радомир Чолаков, който е бивш епархийски съветник на дядо Николай и член на Върховния църковен съвет.  

3. Още през 2007-а, когато бе избран за митрополит, дядо Николай захвана големи реформи. Първата задача, която си постави, бе да прочисти храмовете от вехтории и да ги превърне в приятни места за молитва, каквато е основната им функция.

Ремонтира запуснатите църкви и започна строителство на нови, като успя да привлече спомоществователи.

“Епархията се простира върху 9 духовни околии - Пловдивска, Пазарджишка, Асеновградска, Смолянска, Пещерска, Панагюрска, Хасковска, Карловска и Ивайловградска. Броят на църквите е около 470.

Някои се намират в труднодостъпни райони, но няма такива, които владиката да не е посетил”, твърдят свещеници. Пловдивският митрополит погна и тях.

При неговия предшественик дядо Арсений мнозина се появяваха в църквите с омазнени бради и захабени раса, което отблъскваше миряните. Дядо Николай подари на всички попове по два комплекта плат, за да имат чист и угледен вид.

4, 5 и 6. Негова заслуга е създаването на Пловдивската духовна академия, на православна телевизия, както и въвеждането на неделните вероучения. Жителите на Куклен са му благодарни, тъй като след намесата му се осуети изграждането на крематориум. През февруари 2017 г. дядо Николай отиде на събрание на местните, на което анатемоса намерението на инвеститорите.

“Изгарянето на мъртъвци не е християнско. Човекът е създаден от пръст и след приключване на земния му път останките му трябва да отидат там”, отсече владиката.

7. Според привържениците му, освен че е ревностен бранител на църквата, Пловдивският митрополит има и активна гражданска позиция.

Дядо Николай категорично се обяви

срещу абортите,

гейпарадите,

съжителството

без брак

и сурогатното майчинство. Обяви се и против приема на бежанци.

“Християнската традиция повелява състрадателност. Добре, помагаме им и ще го правим с каквото можем. Но не ви ли притеснява, че ИДИЛ не проявява човеколюбие не само към своите, но и към чуждите”, казва владиката. Не всички действия на Пловдивския митрополит обаче се посрещат радушно. Интелектуалци скочиха срещу него, след като обнови с винили митрополитската църква “Св. Марина” в Пловдив. Те дори сезираха прокуратурата.

“Наричат ни с обидни имена, сипят клевети, обявяват ни за престъпници. Защо? Защото сме се осмелили да ремонтираме и да се погрижим за благолепието на няколко храма. Без да искаме консултации от специалисти атеисти, за да ни обясняват как трябва да изглежда една православна църква и какъв е нейният автентичен вид”, заяви владиката.

В крайна сметка не се стигна до привличане към наказателна отговорност. Преди година обаче Николай спря да коментира злободневни проблеми в държавата.

След всяко

празнично

богослужение

винаги се обръща

към миряните

Дядо Николай бе атакуван и заради луксозните автомобили, които получи от бизнесмени. Отговорът му беше, че ги е приел, защото са му необходими да обхожда голямата си епархия.

“За 12-те години, откакто е митрополит, той изнесе голяма тежест на гърба си. Това проличава и по прошарената му брада и коса”, отбелязват миряни. Според тях епархията досега не е имала такъв ярък духовен водач, който би бил и достоен патриарх.