Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Съдът го пусна без никаква мярка

Бизнесменът Иван Джиджев, който е бивш шеф на баскетболния клуб “Левски” и ПФК “Ботев”-Пловдив, е бил арестуван преди дни заради взет кредит от КТБ през 2013 г.

Това се разбра във вторник в апелативния спецсъд, където се решаваше дали да излезе на свобода. Да го подкрепи, в съдебната зала беше и треньорът по баскетбол Тити Папазов.

Джиджев е обвинен в присвояване и пране на пари. Според прокуратурата той е помагач на бившите шефове в КТБ Георги Зяпков и Александър Пантелеев, които са подсъдими и по мегаделото за присвояването на 2,6 млрд. лева от банката. По новото разследване двамата са на свобода срещу 5 хил. лв. гаранция.

Джиджев станал обвиняем на базата на показанията на основния свидетел по делото КТБ Бисер Лазов. Бившият главен счетоводител на Цветан Василев разказал за кредита на Джиджев, взет на 9 декември 2013 г., на съдебното заседание на 10 юни. Падежът на кредита бил през 2018 г.

Сумата била отпусната на фирмата на Джиджев “Велдер Пропъртис”. Според счетоводна експертиза кредитът бил с 9 пъти повече, отколкото му трябвало, и затова бизнесменът имал обвинение и за пране на пари.

“Има наличие на кредит, за който е ипотекиран имот”, обясни адвокатката на Джиджев Ина Лулчева. По думите ѝ не може да се обвинява кредитополучател. Нямало и данни Джиджев да е действал по поръчение на някого.

Прокуратурата поиска бизнесменът да бъде оставен в ареста или да е под домашен арест, защото съпругата му има тежко заболяване.

Съдът го пусна на свобода без никаква мярка за неотклонение, като посочи, че няма данни за престъпление. Джиджев е свидетел по делото КТБ. Срещу него имало и друго разследване, което било прекратено.