Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Молим милиционерите да си свършат работата и да не допускат опашки на КПП-тата с Гърция

Онзи ден опашките край Кулата се смалиха. Големите тръшкания на милиционерите от първите дни на юли, че хората са много, че не са си извадили ксерокопия на пълномощните разведените родители, които пътуват с децата си, спряха.

Изведнъж се оказа, че може. Лично министърът Младен Маринов ходи да им набива канчетата на Кулата. Няколко безплатни съвета за граничарите как животът да им е по-лесен, защото направи впечатление, че освен че не си вършат пряката работа, не могат и да се оправдават.

Първо, обективните условия - най-хубавото на България е Гърция. Значи като природни условия, култура и история двете страни изобщо не могат да се сравняват. На 100 км от границата има топло и живо море, безброй плажове и лесен и евтин достъп. Най-малкото заради това трафикът ще е голям и постоянно нарастващ. Изобщо не става дума за цената на чадърите у нас и там. Просто е в пъти по-интересно.

Така че няма как снегът пак да ги изненада. Ясно е, че през първия уикенд на юли ще има голям поток.

Второ - досежно пряката организация на минаването, трябва да работят повече гишета от обичайното и да се насочват “рисковите” пътници по някаква бавна лента, за да може останалите да вървят бързо. По указанията за пазене на границата проверката се извършва след оценка на риска - т.е. проверяват се само съмнителните автомобили. На всяко ГКПП има едни блеещи полицаи, които обикновено стоят в караулки в началото и бездействат. Това са т.нар. сътрудници по охраната, чиято цел е да се намесят, когато има някаква ситуация. Тези въпросни лица трябва да бъдат вдигнати да оглеждат колите и да насочват тези, за които може да се предположи, че ще има по-продължително обработване, на някоя странична, по-бавна лента.

Например гражданите на т.нар. трети страни - молдовци или казахи, автомобилите, в които пътуват деца. Така на останалите ленти няма да се образуват опашки.

Тъй като имаме споразумение с Гърция за единна проверка, няма никакъв проблем да се увеличи личният състав от българска страна и да се ускори преминаването и без същото да е направила Гърция. Традиционният български комплекс да не се минем пречи това да стане. Трябва да призная, че броят на КПП-тата е малък и това е по вина на Гърция, която има атавистичен страх от бързото разгръщане на Българската армия.

Помня колко години мотаха отварянето на Маказа, пунктът при Рудозем още не е открит, макар пътят дотам да е готов от 17 години. Трябва да се вложат още дипломатически усилия за отварянето на нови и нови пунктове, но няма никакъв проблем да се разширят съществуващите максимално. Например на Маказа гишетата са два пластмасови фургона. Много лесно могат да станат 8 и да се пренасочва личен състав - например от съседното Фотиново. Там полицаите ги пращат в София, когато има мач ЦСКА - “Левски”, какво пречи да отиват 3 километра на юг, когато има нужда?! Не е нужно да бъдат точно граничари от Видин. И изобщо да изплюват дъвките, да излизат от филмите на Мак Сенет и да се хващат за работа. Трафикът няма да намалява, колкото и да струват чадърите у нас.

Накрая, не знам чия чиновническа кратуна е измислила да се депозира ксерокопие на пълномощното, с което някое дете пътува само с единия си родител. Но тази кратуна е била на завършен мизантроп и фашист. Пълномощното е документ, който служи за “представяне”. Кому е нужно да се трупат вторични суровини по КПП-тата?! След като това пречи и на населението, и на служителите, изискването да се премахва тутакси. То не е по закон, а е някаква меверейска приумица.