Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Подземният тунел за бягство със скейтборд от цеха за рязане на тютюн бил дълъг 60 метра, отвеждал до канал

Спецпрокуратурата издирва боса на нелегалната фабрика за цигари и цеха за рязане на тютюн в землищата на пловдивските с. Труд и с. Ръжево Конаре, които бяха разкрити в четвъртък. “Все още установяваме кой е ръководител на групата”, каза говорителят на спецпрокуратурата Сийка Милева в петък. Тя отрече да има връзка между разбитата фабрика в с. Труд и тази в Карнобат, за която има обвинение Миню Стайков. Преди ден зам. главният прокурор Иван Гешев намекна, че може и да има. Милева уточни, че разследването е само на три дни.

Задържани са 12 души, от които 4-ма българи, 7 украинци и един молдовец. Те

общували

помежду си чрез

българо-руски

речник

Още се издирват други четирима сънародници. Според разследващите щетата за бюджета от незаконните цигари е 15-20 млн. лв. месечно, като фабриката действала от началото на годината. В нея се произвеждали папироси от марките “Роял”, която не се внася официално, и “Мурати”. Цигарите били предназначени за нашия пазар и и ЕС.

“Гражданите, които ги употребяват, смятат, че са надхитрили държавата, но анализите ни показват, че незаконните цигари са опасни за здравето. Струва ли си рискът”, попита шефът на Агенция “Митници” Георги Костов. В четвъртък били претърсени 8 жилища, 3 коли и едно ремарке, паркирано в Пловдив. В него имало 960 мастербокса за 3,6 млн. лв.

Капацитетът на машината бил

2000 цигари

в минута

Командоси атакуват фабриката за цигари.
Командоси атакуват фабриката за цигари.
Във фабриката били намерени още 640 мастербокса с надписи на гръцки език и 15 кашона с тютюн, всеки тежък около 200 кг. Продукцията била на стойност около 2 млн. лв. На ден се произвеждали по 180-200 мастербокса.

Във фабриката имало спални, кухня и фитнес. Работниците живеели в халето и не излизали навън. С храна ги снабдявал роднина на един от групата. Те подпъхвали под вратата списък с продуктите, които искали.

“Помещението представлява постройка в постройката, за да не се чува шум навън. Има и филтри, за да не се усеща миризмата на тютюна”, обясни Калин Литов, началник на отдел “Митнически режим” в ГДБОП. Електричеството се доставяло чрез генератор, за да не се отчита прекомерна консумация на ток.

Цехът за тютюн бил скрит зад бали сено. СНИМКА: ЕВГЕНИ ЦВЕТКОВ
Цехът за тютюн бил скрит зад бали сено. СНИМКА: ЕВГЕНИ ЦВЕТКОВ

Цехът за рязане на тютюн в с. Ръжево Конаре пък бил скрит под бали сено, подредени по специален начин, така че между тях се образувал проход. В четвъртък се наложило джип на ГДБОП да ги премести, за да могат разследващите да влязат. В постройката имало и баня и след премахване на панел се откривал достъп до друго помещение.

“Останах като гръмнат, когато

службите

разкриха таен

подземен тунел,

предназначен за бягство в случай на нужда. Навън отвежда до стар канал, в който вече не тече вода”, каза пред “24 часа” кметът на Ръжево Николай Шкодров. До него забелязал скейтборд. Тунелът всъщност представлявал тръба, по която работниците да се спуснат със скейтборда.

Преди началото на срещата на върха в Познан премиерът Бойко Борисов показа на Тереза Мей снимки от разбитата фабрика.
Преди началото на срещата на върха в Познан премиерът Бойко Борисов показа на Тереза Мей снимки от разбитата фабрика.

“Това, което обаче не са преценили, е, че тръбата е била копана надълбоко и от тежестта на пръстта се е сплескала. Така че нямаше да има възможност да я използват”, каза Калин Литов. Спецслужбите повикали пожарникари. Един от тях, оборудван с кислороден апарат, достигнал донякъде и казал, че тръбата продължава надолу 60-70 метра. В цеха имало машини за нарязване на тютюна и барабан за овлажняването му.

Преди години в цеха се произвеждали макаронени изделия, впоследствие теренът с обща площ близо 10 дка и сградите върху него били купени от италианеца Бруно Пиер Луиджи. Чужденецът, който пребивава постоянно у нас, се захванал да отглежда ориз. Явно бизнесът му не вървял, тъй като м.г. се чуло, че имотът е купен от софийска фирма.

“Според слуховете Бруно искал за него 500 хил. лв., но накрая го продал за 200 хил.”, каза кметът на с. Ръжево. Шкодров често минавал с колата си покрай базата, но тъй като била с висока ограда, не се виждало какво става вътре. Управникът забелязвал, че влизат и излизат джипове и камиони, но и през ум не му е минавало, че се върши нещо незаконно.

Веднага след разбиването на нелегалния цех разследващите отишли в община Калояново, за да установят кой е собственикът на имота. При справка се установило, че от 2016 г. се води на “Импло” ООД. Според търговския регистър неин управител е Бруно Пиер Луиджи.

“Нямаме информация дали той е препродал терена с постройките на друга фирма”, обясниха от администрацията на Калояново.