Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Мария Минкова не беше притеснена от съдебния процес
Мария Минкова не беше притеснена от съдебния процес

21-годишната Мария губи второ дете от небрежност

Съжалявам за бебето. Не му взех лекарства, защото нямах пари. Това заяви в пловдивския районен съд 21-годишната Мария Минкова от с. Белозем, обвинена, че е причинила по непредпазливост смъртта на едномесечния си син Генчо. На 6 февруари м.г. ромката го закарала в медицинския център в Раковски. Там обяснила, че той има кашлица и хрема, но не поддържа температура и се храни добре. Педиатърът д-р Тонка Николова предписала сироп, спрей за нос и антибиотик и поръчала на майката да дойде с пеленачето пак след 2 дни. Минкова не купила медикаментите, но закарала детето на контролен преглед. Пред лекарката премълчала, че не дава на пеленачето хапчетата. На следващия ден момченцето издъхнало. Според съдебно-медицинската експертиза е получило бронхопневмония, която пък довела до остра дихателна недостатъчност и мозъчен отток.

"Разбира се, че Минкова не е искала смъртта на бебето, но е била длъжна да предвиди резултата от бездействието си. Още повече - не за първи път такова злощастно обстоятелство се случва с нейно дете", заяви прокурорката по делото. В залата стана ясно, че ромката е имала и друг син на име Генчо, който паднал в дупката на външната тоалетна на къщата и се удавил. Момченцето е било на 2 г. Разследването обаче не е доказало вина на майката за инцидента. Освен починалите си рожби Минкова има още три - на 4 месеца, 2, 6 г. и 4 г. Отглежда ги заедно с биологичния им баща. И двамата родители са безработни. Съдията Елена Герцова даде условна присъда от 1 г. и 4 месеца на майката след съкратен процес. Като смекчаващи обстоятелства бяха отчетени чистото досие на ромката и признаването на вината.

"Колкото и деца да раждаш, спирай да ги кръщаваш повече Генчо. Длъжна си да ги лекуваш, щом се разболеят. Когато нямаш възможност да купиш медикаменти, ще го кажеш на медиците, за да те изпратят с направление в болница. Ако го беше направила, бебето сега щеше да е живо", обърна се съдията към ромката след постановяване на наказанието.

21-годишната ромка е родила 5 деца
21-годишната ромка е родила 5 деца