Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Футболният ас изпълнявал целия комплекс от упражнения и след като триумфирал с два гола в чужбина, взел такси и отишъл да благодари на Венцислав Евтимов

Впечатлил Людмила Живкова с мистериозна промяна на времето, когато буря щяла да помете асамблеята “Знаме на мира”

Изпълних мисията си на Земята, сигурно скоро ще си тръгна от този свят", казал пред свой ученик смятаният за баща на йогата у нас Венцислав Евтимов само няколко дни преди да почине на 86-годишна възраст.

Курсовете му по йога в Националната спортна академия бяха най-посещаваните у нас - залата едва побираше 300-350 души, дошли да усвоят автентичната лечебна гимнастика на Индия.

За работата си Евтимов не искал никакво възнаграждение, категорични са учениците му. На входа на залата курсистите му поставяха картонена кутия с табелка: “Вход за пенсионери, ученици и студенти - 2 лв., за работещи - 3 лв.” Целта била да се плати наемът на огромната зала.

"Евтимов се запалва по йога, когато е на 28 години - тогава му дават

2 месеца живот

- разказа пред "168 часа" приятелят му Иван Гарабитов. - Ето, че той живя до 86 г."

"Имал е тумор в мозъка, диабет, високо кръвно, наднормено тегло, заболявания в бъбреците, в черния дроб", разказа пред вестника единственият у нас дервиш Васил Тосев.

При Евтимов го води Гарабитов. Тогава Тосев тежи 120 кг и страда от куп болести.

"Когато Гарабитов ме заведе при него, ми каза, че и Евтимов бил като мен - с тежки диагнози - спомня си Тосев. - Когато Венци ме видя, каза: "О, и аз бях като теб". Казах му, че сега е време аз да стана като него”. “Само ми кажи какво си правил”,

пита Тосев. Евтимов му подарява една от книгите си, след което двамата многократно се срещат. Йогата дава съвети на Тосев как да се храни, как да издържи повече време в асаните, какви изчиствания на организма да прави.

"Вече 20 години спазвам съветите му", казва Тосев, който след това преживява пълна промяна и днес води свои курсове по йога.

Според приятеля на Евтимов - Станко Попов, двамата се запалили по йога някъде в началото на 60-те.

"По това време Евтимов имаше жилищен проблем - спомня си Попов. -

Аз ставах в

2 сутринта

да тренирам,

а той идваше у нас към 3,30 ч., за да направи своя тренировъчен комплекс. Понякога, за да подчиним тялото на нашата съзнателна воля, това бе свързано с много усилия, дисциплина и постоянство. Към 6,30 Евтимов приключваше с комплекса си от асани и отиваше на работа в техникум "Киров".

"За тези 28 години много сме разговаряли с Венци - спомня си Гарабитов. - Точно когато му дават 2 месеца живот, му попада книга за йога и той започва да практикува дихателни упражнения. Още тогава научих от него, че всички заболявания като рак, диабет и други си ги създаваме сами. Причината е в

недостига на кислород в кръвта

95% от хората дишат с 5% от капацитета си. Да не говорим, че не спазват петте основни правила - правилно дишане, правилно мислене, правилно хранене, правилно пиене на вода и правилно движение.

Венци казваше, че всяка хапка трябва да се дъвче между 21 и 41 пъти, защото след 35-ия път се отделя специфичен компонент в слюнката, който подпомага храносмилането. При обездвижването организмът изпада в тежка дупка - сърцето, бъбреците, всичко действа на автопилот,

жизнената

енергия намалява,

след това и енергийното поле и накрая пада имунитетът."

Вероятно затова до мъдростта на Евтимов често прибягвали легендарните футболни национали Александър Василев - Чоко, Георги Аспарухов - Гунди и дъщерята на Тодор Живков - Людмила.

"Чоко Василев бил приятел на Венци - разказва Гарабитов. - Един ден Чоко завел при него Гунди и му казал: "Слушай Венци! Каквото ти каже, го правиш!" Венци казваше, че Гунди дори му се обаждал по телефона за съвет.

Талантливият футболист искал да упражнява при йогата своята концентрация и с него да провежда автогенен тренинг. Целта била да си почива качествено дори когато между мачовете има един-два дни.

Малко след това с националния отбор Гунди вкарва два гола на Австрия.

"От аерогарата бе взел такси, за да отиде първо да благодари на Венци - спомня си Гарабитов. - Той му бе дал комплексите от упражнения. Няма спорт на Земята, който да не изисква психическа и физическа подготовка, гъвкавост, сила, координация, концентрация и специална подготовка."

Методиката, която Евтимов дал на Гунди, била толкова добра, че Гарабитов и

до днес я използва при подготовката на спортисти

По този повод той веднъж разговарял с Динко Дерменджиев, един от най-добрите футболисти на “Ботев” (Пловдив). Той му разказал как в периода 1962-1963 г. е живял с Гунди в една стая.

"Динко казваше, че Гунди го чакал да излезе, за да започне да релаксира, да прави медитациите и упражненията си", разказва Гарабитов.

"Когато отидохме на квалификациите,

нямаше топка, която той да не поеме,

а ако е до вратата, задължително отбелязваше гол", разказвал Дерменджиев и допълнил, че дори лично той създал едно положение, което Гунди отново реализирал във вратата на противника. 

За какво бащата на йогата у нас е разговарял с Гунди и как е спасил събитието на Людмила Живкова, четете в хартиеното издание. 

Венцислав Евтимов дори когато бе минал 80-те изглеждаше с 30-ина години по-млад.
Венцислав Евтимов дори когато бе минал 80-те изглеждаше с 30-ина години по-млад.
Гунди искал да се научи как бързо да се възстановява между два мача и да се концентрира.
Гунди искал да се научи как бързо да се възстановява между два мача и да се концентрира.