Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Специално пред сп. "Космос" новозеландският медик д-р Катрин Хол разказа как е бил балсамиран жив

Плутарх твърди, че ранната мистериозна смърт на Александър сякаш е била предизвестена. Когато владетелят на половината свят доближил вратите на Вавилон, видял ято врани. Те летели в различни посоки и се кълвали една друга.

"Няколко птици паднаха върху него", пише Плутарх.

Тази лоша поличба е съпроводена от още по-голямо нещастие за Александър, който веднага след това губи

любимия си приятел, охранител

и генерал - Хефестион.

В началото юни 323 година преди Христа Александър е във Вавилон, където иска с грандиозни събития и чествания да изпрати мъртвия си другар.

Също като генералите си изпива голямо количество неразредено вино, след което започва нервно да се разхожда в залата. Твърди, че е възбуден, че шията му е скована и че изпитва остра болка в стомаха. След това пада и е отведен в спалнята си, където казва, че изпитва жажда. С треската започват конвулсии и халюцинации. Младият цар започва да говори все по-трудно, докато в последните дни издава само звуци. Въпреки това може да движи главата и ръцете си, тъй като

парализата

пълзи нагоре по тялото. С всеки ден дишането му става все по-трудно и накрая петимата свидетели на смъртта отбелязват, че просто е умрял.

Векове наред учените лансират версия след версия каква може да е причината за смъртта му, но с годините повечето от тях отпаднаха.

Най-популярна бе тезата, че е починал от малария. Проблемът е, че тя се пренася от комари, които живеят в джунглите и тропическите райони, а по това време Александър е във Вавилон (днес централен Ирак - бел. ред.).

Според медици няма логика владетелят да е заразен с малария, тъй като е бил в Индия две години преди това.

Какви са останалите варианти, четете в хартиеното издание.