Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Важното е да ядем малко, да не пътуваме, да не караме коли, но да плащаме все по-големи данъци

Политиците и бизнесмените чудесно се възползват от страховитите научни прогнози за предстоящи катаклизми, разработвайки такива програми и проекти, които във всяка друга ситуация щяха да са абсолютно неприемливи за данъкоплатците.

Едва ли някой би се съгласил да плаща тройно и петорно по-скъп ток от ВЕИ, но в ЕС тази дилема вече дори не се обсъжда. Сякаш всички са приели, че е нормално цената на електроенергията постоянно да расте. Резултатът е, че в по-бедни страни като България се набляга на

горене

на дърва,

въглища и какво ли още не с цел икономии, а това на свой ред прави въздухът непоносим в някои зимни дни.

"Много често политиците ни говорят чрез климатолозите - смее се проф. Георги Рачев. - Забележете колко често ни казват: "Ние сме грешни, защото много ядем, много пътуваме, м.г. 4 млрд. са били пътниците на авиокомпаниите, харчим безогледно, консумираме много и ще умрем." Винаги в такива прогнози е необходим някакъв плашещ момент. Необходим е страх, за да може политикът Х да каже: "Скъпи съграждани, ако не ме слушате, ще ви постигне голямото нещастие."

Според професора новото плашило е природата.

"Сякаш по-важното е да не ядем, да не пътуваме, да не караме коли, но да плащаме все по-големи данъци - казва ученият. - Погледнете

климатичната политика на ЕС,

тя е неадекватна. Холандия иска през 2030 г. да забрани двигателите с вътрешно горене. В Пловдив може би ще успеете, но по баира в София или във Велико Търново ще е трудно. В Дания също може да се кара колело, но в Швеция и Австрия е неприложимо. Не е това решението.

ЕС иска да намали въглеродните емисии, но в последните 3 години ги ув еличи с 1,5%. Внасяме слънчеви панели от Китай, за да ги монтираме в Европа. Пестим емисии тук, но ги създаваме в Китай и глобалното замърсяване остава на същото ниво.

Защо екополитиката на ЕС е толкова неадекватна, четете в хартиеното издание. 

Истинската опасност според учените е топенето на ледниците.
Истинската опасност според учените е топенето на ледниците.