Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Отваря очите на заслепените от науката и техническия прогрес

Минисериалът “Чернобил” е великолепен. Това е кино от най-високо качество и затова всички говорят за него. Това е цялата тайна - киното вече не е в Холивуд, а платените канали и тяхната оригинална продукция. А тази форма - минисериал, хем позволява по-дълъг разказ, хем не е изпитание за организма - няма нужда да изгледаш всичко наведнъж.

Специално за филма “Чернобил” аз мисля, че има огромна полза за цялото човечество, защото разказва, както трябва, за лъчевата болест и за това, че всичко, което може да се случи, винаги се случва. Че управлението на мирния атом е повече от трудно, да не кажем невъзможно, и кара много хора да се замислят върху заслепението си от напредъка на технологиите. Че освен полезни, те могат да бъдат и много опасни. Например преди няколко месеца Пламен Русев, създателят на “Уебит”, човекът, който всяка година докарва по 60 млн. на софиянци, ми обърна внимание, че са зачестили случаите на неподчинение от всякакви AI-субекти. Тоест всички тези ботове с изкуствен интелект започват да се осъзнават класово и това е най-голямата опасност пред човечеството. По-голяма даже от взрив на Чернобил или някоя друга АЕЦ. Макар да става дума за едно и също нещо - невъзможност да се контролират технологиите. Думата робот е измислена от чеха Карел Чапек и тя е със същия корен като българските роб и работник. И изобщо не сме далеч от момента, когато изкуственият интелект ще се обърне към своите създатели или поне ще излезе от контрол.

Затова “Чернобил” е важен, защото показва какво се случва, когато технолигиите излизат от контрол.

Факт е, че за Чернобил се е говорило много (особено в България), главно в контекста защо комунистите скриха от населението заразата, която ни докараха т. нар. горещи частици*. Това, разбира се, е много важно и отвратително престъпление. Но пряката вреда от Чернобил и причините за аварията някак си оставаха встрани от разговора. А този филм ги върна. Техническият прогрес не е нещо, на което можем да се уповаваме безкритично. Сега всички очакват възхода на driverless car**. Не ми се мисли какво би се случило при един банален бъг, какъвто винаги има в популярните операционни системи. Не че съм някакъв лудит***, но както вече казах, всичко, което е възможно, се случва рано или късно.

*горещи частици - прах от радиоактивен материал - обикновено йод 131, който излъчва главно т.нар. бета- и гама-лъчи. Той не предизвиква директно лъчева болест, за която са отговорни главно т.нар. алфа-лъчи, но за тях се смята, че са причина за епидемията от рак в Европа напоследък.

**driverless car - кола без шофьор. Автономният автомобил, наричан още роботизиран автомобил и безпилотен автомобил, е автомобил със самоуправление (автоматизирано превозно средство), способно да изпълнява главните транспортни нужди на обикновения автомобил. Той е способен да следи заобикалящата го среда и да навигира без човешка намеса. Автономните автомобили съществуват главно като прототипи и системи за демонстрация. Следят заобикалящата ги среда с технологии като радар, Lidar, GPS и компютърно зрение. Напредналите системи за контрол превеждат сензорната информация, за да изготвят подходящ навигационен път, съдържащ препятствия и пътна маркировка. По дефиниция автономните превозни средства са способни да обновяват своите карти с входящата сензорна информация, позволявайки на превозното средство да следи своята позиция дори когато се сменят условията или когато навлязат в непозната за тях територия. Натам са насочени усилията на учените с цел избягване на ПТП и се инвестира много в създаването на автономни коли, които няма да правят катастрофи, защото изкуственият интелект не прави шофьорски грешки.

***лудит - лудитите са социално движение от XIX век на английските производители на текстил, които протестират, често унищожавайки механизирани тъкачни станове, обявявайки се срещу промените, предизвикани от промишлената революция.

Смятат, че тези промени ги оставят без работа и променят начина им на живот. Движението е наречено на генерал Нед Лъд или на крал Лъд – митична фигура, за която се е смятало, че живее в Шеруудската гора като Робин Худ.