Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Атанас Червенков-Райфъла иска да бъде оправдан по повдигнатите му обвинения
Атанас Червенков-Райфъла иска да бъде оправдан по повдигнатите му обвинения

Пловдивският бизнесмен Атанас Червенков-Райфъла ще се изправи за втори път пред Апелативния съд на 5 юли. Там той ще обжалва 13 г. затвор за поръчителство на покушение над конкурента му Аргир Гяуров, който е собственик на частен медицински център под тепетата, както и за опожаряване на колите на бившия депутат Антоний Йорданов. Предприемачът иска да бъде оневинен напълно.

Апелативният съд вече върна веднъж наказанието от 13 г. на Райфъла заради процесуални нарушения. Друг състав на по-долната инстанция постанови нова присъда в същия размер. Според решението Червенков трябва да брои 50 000 лева обезщетение на Гяуров и 6800 лв. - на Йорданов за изгорелите возила. Съучастникът на Райфъла - Веселин Загорчев, получи 12 г. лишаване от свобода. Другите от групата - Васил Василев, Симеон Генов и Бисер Романов, ще лежат съответно 4 г. и половина, 5 г. и 5 г. и осем месеца. Всички обжалват в Апелативния съд.

Междувременно Атанас Червенков се сдоби и с глоба от 1000 лв. за физически и психически тормоз на затворник от ромски произход по прякор Жигулито, докато двамата са били в лечебницата зад решетките. Впоследствие пострадалият е издъхнал в болница. Според медиците нямало причинно-следствена връзка между нанесените удари от Райфъла и смъртта на Жигулито. В момента Червенков е подсъдим и за запалване на линейка на бивш негов служител. Оправдан е на първа инстанция, но прокуратурата е внесла протест.