Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Заседанието на 49-ия конгрес в неделя ще реши съдбата на лидерката Корнелия Нинова.
Заседанието на 49-ия конгрес в неделя ще реши съдбата на лидерката Корнелия Нинова.

Тя остава начело на БСП още година с предложение за приемане на правила за пряк вот до 3 месеца

И Ламбо се включи в защитата на лидерката, поиска тя да остане

Как Корнелия Нинова да бъде спасена в неделя като лидер на БСП усилено обмисля висшето партийно ръководство в последните дни. В неделя червените ще се съберат в НДК, за да обсъдят резултатите от европейските избори и стратегията за местните наесен.

Основната тема обаче ще е подадената от лидерката оставка и се очаква тя да се реши още при приемането на дневния ред на заседанието. Отхвърляне на точката, която предвижда констатация на оставката на Нинова, е един от обсъжданите на “Позитано” 20 сценарии. Близки до лидерката са внесли и проекторешение, с което предлагат конгресът да възложи на Националния съвет в 3-месечен срок да приеме правила за провеждане на пряк избор на председател от всички членове на партията, който да съвпадне с пълния цикъл отчети и избори догодина. Така де факто Нинова ще остане лидер на БСП още година. А след това ще се кандидатира отново, но вече на пряк вот, както самата тя поиска.

На заседанието на Националния съвет миналата събота бе решено, че от дневния ред на конгреса ще отпадне именно точката за започване на процедура по пряк избор. Другото прието тогава решение бе, че конгресът констатира оставката ѝ и в едноседмичен срок

пленумът се

събира отново,

за да избере

временен лидер,

както е по устав. И двата текста обаче бяха прокарани основно от вътрешната опозиция.

Да се промени уставът и в него да се върне възможността за избор на лидер от конгреса, ще иска още опозицията. Предложението на 25 от членовете на НС е да се запази прекият вот, но в ситуации като настоящата да има възможност и за бързо решение от конгреса. Това искане трябва да бъде разпространено до всички делегати, които да решат дали да влезе в дневния ред.

Срещу всички опозиционни сценарии соцръководството разработва свои. Още на заседанието на Изпълнителното бюро във вторник от екипа на Нинова са поискали тя да оттегли оставката си. За това настояват и част от червените структури в страната. Самата лидерка дала знак, че може и да се съгласи, ако се измисли елегантен вариант как това да стане, без да бъде упрекната в отстъпление.

Затова една от готвените от ръководството стратегии предвижда да се стигне до гласуване на оставката с отхвърлянето ѝ и това да се превърне във вот на доверие.

Партийната икона Стефан Данаилов почти винаги обръща конгресите на БСП.
Партийната икона Стефан Данаилов почти винаги обръща конгресите на БСП.

В подкрепа на това от соццентралата пуснаха тежката артилерия - партийната икона Стефан Данаилов. “Нинова трябва да оттегли оставката си. И аз я моля за това. Ако не я оттегли и зареже ръководството на партията, какво правим тогава?”, заяви Ламбо в интервю за финансирания от БСП сайт “Епицентър”. “Да, тя направи грешка, като си подаде оставката,

беше плод на

емоцията ѝ,

която я тресе

непрекъснато и

която, както

казваше баща

ми, някога ще

ѝ зарие тъпана

Предупреждавал съм я - да брои до 10, преди да говори. Това е една от грешките ѝ - хвърля се ентусиазирано и емоционално във всичко”, коментира Данаилов, който е и заместник на Нинова в партията. Той бил уверен, че конгресът няма да позволи оставката да стане факт, защото делегатите били мъдри.

За оттегляне на оставката настояват и други близки до лидерката знакови лица като Кристиан Вигенин. Бившият външен министър призова партията да загърби интригите и да се съсредоточи върху местния вот.

Междувременно вчера ръководството е оказало натиск за пренаписване на доклада на Валери Жаблянов в работната група и смекчаване на някои от критиките в него, разкриха запознати. Това ще е и основният политически доклад за конгреса, който безпрецедентно няма да бъде четен от лидера.

Няколко основни причини за загубените от БСП евроизбори изброява Жаблянов. Сред тях е и решението за напускане на парламента, взето от Нинова. “Вследствие на тези действия беше нанесен сериозен ущърб върху възприемането на БСП като стожер на парламентаризма и конституционализма”, пише в първия вариант на доклада. Критикува се и поставената от ръководството цел - превръщането на евровота в протестен срещу ГЕРБ, който да доведе до предсрочен парламентарен.

Има критики, че ръководството е изместило акцента на кампанията от “Визия за Европа”, допуснало е напрежение в партията с реденето на листата, както и разминаване между решенията на предизборния щаб и на Изпълнителното бюро.