Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

28 хил. лв. от банка е изтеглил 43-годишният Стоян Зайков ден преди да убие бившата си съпруга Милена Шишкова на 9 май в родния й дом. От мъжа вече почти три седмици няма никаква следа въпреки мащабната акция, която МВР провежда в родния му град и околностите.

Според разследващи причините за изтеглените пари може да са няколко. Една от тях е, че той е дал голяма част от сумата на третия си братовчед Валентин Петров, за да се крие при него известно време. 42-годишният Валентин беше открит мъртъв с огнестрелна рана в главата два дни след като Милена бе пребита и разстреляна в къщта си. От полицията смятат, че извършител и на второто престъпление е именно Стоян. Втора причина, поради която убиецът може да е изтеглил парите, е да ги използва за

бягство

след екзекуциите

Според близки на Милена Чане е действал по план, а не в момент на афект. Той е преценил къде и кога да убие жена си и братовчед си и веднага след това да избяга на място, на което е уредил престоя си предварително. Не е изключено мъжът да е използвал парите, за да избяга от България и да се покрие в друга държава.

Последните съмнения, които разследващите споделят, са, че има голяма вероятност престъпникът вече да е извън пределите на страната ни, а като дестинация да е избрал Гърция. Въпреки че тя не е никак близо до Костенец, той може да реши да отиде там, тъй като до нея ще стигне най-бързо в сравнение с другите

граници на

страната ни

От полицията не изключват Стоян дори да е използвал един от моторите, които притежава, за да се придвижи до мястото, което е набелязал. Едно от предположенията на полицията е, че ако убиецът категорично е решил да бяга от България, част от изтеглените пари ще използва и за да се снабди с фалшиви документи.

Все още не е изключен вариантът Зайков просто да се е скрил някъде в гората, където има бърлога и запаси от храна. Именно негови съграждани обясниха пред медии, че и преди години мъжът отново е прекарал дълго време в гората, докато го издирват за предишни престъпления.

От тази гледна точка Чане затруднява изключително много полицаите, които го издирват, тъй като познава много добре планината Рила. Там той редовно правел дълги походи. Именно по този начин престъпникът разпускал в свободното си време, а пред познати дори споделял, че това било истинското му хоби и можел да прекарва дълго време сред природата.

Един от основните свидетели, на чиито показания разчитат разследващи, е 14-годишният син на Зайков и Милена - Стивън. Преди разстрелите момчето живеело с баща си, с когото били много близки. Двамата постоянно прекарвали време заедно. Най-често разпускали, като ходели на дълги разходки в Рила.

Поради тази причина полицията се надява Стивън да ги насочи към определени места, които Стоян обичал да посещава. Според близки на Милена синът им никога не се е оплаквал от домашен тормоз. Той често ставал свидетел на скандалите между майка си и баща си, но нито един от тях не е проявявал агресия срещу него. Никой от познатите на семейството не може да каже защо

Стивън е

останал да живее със Стоян,

а не с Милена. Въпреки това момчето било в прекрасни отношения и с двамата. Зайков не му е забранявал да се вижда с Милена и той често го правел.

Коя е последната следа от Зайков, четете в печатното издание на "168 часа".