Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Корнелия Нинова подаде оставка, но остава лидер на БСП до конгреса на 16 юни. СНИМКА: БСП
Корнелия Нинова подаде оставка, но остава лидер на БСП до конгреса на 16 юни. СНИМКА: БСП

Лидерката и опозицията й във война на параграфите

Пленумът бламира Нинова, като отказа да приеме веднага правила за национален избор на председател

Заседание на висшия форум на БСП на 16 юни ще реши как да се гласува и кой зам.-шеф поема временно кормилото на “Позитано”

Червените се връщат в парламента

Корнелия Нинова подаде оставка. Но още 19 дни ще е председател на БСП - до извънредното заседание на конгреса на 16 юни. А след това ще се кандидатира отново за лидер, но вече избран пряко от цялата партия.

Новината хвърли самата Нинова в началото на червения пленум вчера и така

поряза в зародиш

мераците на

вътрешната си

опозиция да иска

главата ѝ

заради загубата на евроизборите.

Националният съвет на БСП се събра, за да направи анализ на резултатите си от вота. В понеделник Нинова обяви, че няма да дава оставка, а отговорността трябва да е солидарна и с местните структури, където да бъдат сменени ръководства, и поиска пленумът да стартира процедура за избор на нов лидер.

Опозицията ѝ скочи веднага, че това противоречи на устава. А на влизане на “Позитано” 20 вчера много от знаковите ѝ лица като Атанас Мерджанов, Георги Пирински, Георги Гергов заговориха директно за оставка.

Изненадващо за всички Нинова подаде такава още в началото на заседанието. Но не обясни пред медиите какво я е накарало да промени позицията си само за 24 часа.

“Ние загубихме.

Отговорността

трябва да е

на всички

Моята представа за морал и достойнство в политиката означава първият да поеме най-голямата отговорност”, каза Нинова пред журналистите. И обясни, че конгресът на 16 юни ще констатира оставката ѝ.

Лидерката обяви, че на форума тогава ще посочи зам.-председател, който да поеме шефските функции по време на провеждането на избора. Много от членовете на пленума настояха това да бъде направено веднага, а не да се чака до конгреса, защото по устав Националният съвет има това право. Предложението обаче бе отхвърлено само с 1 глас - 63 “за”, 59 “против” и 5 “въздържали се”.

В момента Нинова има четирима заместници - Стефан Данаилов, Кирил Добрев, Деница Златева и Владимир Москов.

С изключение на

Ламбо всеки

един от другите

3-ма би могъл да

бъде и.д. лидер

до провеждането на избор.

Най-спорният въпрос е как да стане този избор. Според Нинова след конгреса Националният съвет трябва да приеме правила за избор на лидер от цялата партия, чиито членове са около 100 хиляди. Вече имало сформирана комисия, която да ги пише. Лидерката бе категорична, че пряк избор сега не е в нарушение на устава.

Според червени юристи обаче в партийната конституция е записано, че вътрешнопартиен избор на председател може да има след края на мандата на настоящия 49-и конгрес.

Истинската война ще се разгори тепърва между Нинова и екипа ѝ и вътрешната опозиция. И тя ще е именно по тълкуването на устава.

Опонентите ѝ ще искат промяна на текстовете и връщането на старите правила за избора на лидер - да става от конгреса, в който са избрани близо 800 делегати.

“Нямаме време

цяло лято да

правим вътрешни

избори,

след като наесен предстоят местните, затова новият лидер трябва да бъде избран веднага и от конгреса”, коментира депутат.

Друга теза на вътрешната опозиция е, че ако не бъде избран нов лидер веднага, то форумът трябва да посочи временен такъв, който да довърши оставащата една година мандат до 2020 г. А чак след това по новите правила да има пряк избор от цялата партия.

Нинова пък ще настоява конгресът да стартира веднага процедурата по пряк вот, тъй като уставът го позволявал. Идеята ѝ била новият водач да бъде избран до традиционния червен събор на Бузлуджа.

Лидерката поиска още вчера Националният съвет да се произнесе по въпроса и да открие процедурата, но пленумът я бламира, при това с явно гласуване. Така въпросът остана висящ и евентуално следващ пленум ще трябва да се произнесе дали конгресът ще решава за пряк вот.

Ако се стигне до общопартиен вот на лято, има опасност партията да остане без лидер точно за местните избори, тревожат се социалисти. Те напомниха, че винаги може някой от кандидатите да оспори избора в съда, а докато той се произнесе, БСП ще остане без легитимно ръководство, което е много рисковано в ситуация на избори.

Друг проблем била липсата на публичен регистър на членовете на БСП. Щом никой не знае колко точно са, вотът можело да се манипулира.

Очакванията са на вътрешнопартиен избор Нинова

да има силна

конкуренция -

спрягат се

имената на

Валери

Жаблянов, Мая

Манолова и

лидера на БСП

в София Калоян

Паргов

Остри критики отнесе Нинова от другарите си по време на продължилото повече от 7 часа заседание. Костадин Паскалев я обвинил, че е разбунила кошер с оси. Георги Пирински попитал лидерката кой ще докладва на конгреса и кой ще внася анализа на изборите след “оставките” на Нинова и Георги Свиленски. (Още от анализа на шефа на предизборния щаб виж долу.)

Като обобщение на дискусията Нинова се опитала да обясни на другарите си, че не са прави. Тя отново напомнила, че БСП е единствената партия, която повишава в абсолютен брой гласовете си и има един евродепутат повече.

В отговор Пирински я попитал защо си е подала оставката, след като мисли, че тя е права, а в целия ѝ доклад няма и една дума за провал, а само за някои грешки. Никой от присъствалите в залата обаче не можа да си спомни кои точно грешки в кампанията е посочила Нинова в доклада.

Късно тази вечер пленумът определи и дневния ред за конгреса - анализ на изборите, констатиране оставката на Нинова, задачи за местните избори и като последна бе записана точка за стартиране на процедура по пряк избор на лидер. Отхвърлено бе предложението за точка, в която да се обсъдят промени в устава, както искаше вътрешната опозиция.

Пленумът предложи червените депутати да се върнат в парламента. Оставено бе обаче те да си решат кога и как да го направят. Излизането от НС бе сочено като една от основните и тежки грешки на лидерката.

ГЕОРГИ СВИЛЕНСКИ
ГЕОРГИ СВИЛЕНСКИ

И Свиленски хвърли оставка,

критикува някои депутати,

че бойкотирали кампанията

И шефът на предизборния щаб на БСП за евроизборите Георги Свиленски подаде оставка пред Националния съвет на партията. Това се случи при представянето на анализа му за участието на БСП в евровота.

Пред пленума Свиленски изброил свършеното от щаба и отчел недостатъците в кампанията. “Някои депутати работиха всеотдайно и наравно със структурите, но има такива, които не са стъпили в районите си и не са се включили в кампанията”, разкритикувал той. И обяснил, че това ще бъде отчетено при предсрочни парламентарни избори.

БСП не можа да мобилизира избиратели извън твърдото ядро, което на моменти бе объркано от разнопосочните послания на отделните кандидати, отчел още шефът на щаба.