Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Вяра Лозанова трябвало да навърши 39 г. на 24 август.
Вяра Лозанова трябвало да навърши 39 г. на 24 август.

- Летяла всяка седмица от площадката край Белозем, искала да е пилот

     - Карала новия форд, който баща й спечели от игра на “24 часа”

20 минути преди да загине, Вяра Лозанова от авиобаза Крумово е пратила по вайбър на майка си снимка на машината, с която ще лети.

Както “24 часа” писа, в 11,30 ч на 26 май край Ихтиман лекият самолет пада на земята и се самозапалва. Заедно с 38-годишната Вяра на място издъхва пилотът Иван Костадинов. Той е инженер-конструктор в софийска фирма, председател е на Сдружението на аероклубовете в страната. С военнослужещата го свързва общата страст по висините.

“Нейните

родители

разбраха от

медиите за

смъртта ѝ

Съсипани са от мъка. Не могат да я прежалят”, разказват в Куклен, където живеят Гинка и Васил Лозанови. Майката на Вяра отказва да говори. Също като дъщеря си майката работи в авиобаза Крумово. Оператор е на телефонната централа. Съпругът ѝ е пенсиониран подполковник от ВВС. През 2001 г. той спечели голямата награда от играта на “24 часа” и “Мото-Пфое” - чисто нов “Форд Фокус” за срок от 1 г. и с безплатно гориво за 20 000 км.

“Автомобилът беше тогава истинска сензация в Куклен. Един такъв лъскав, с цвят аквамарин. Тъй като Васил няма шофьорска книжка, го караха жена му Гинка и двете им деца Вяра и Радослав”, спомнят си в градчето.

Самолетите обаче били голямата тръпка на дъщерята. Роднини на Лозанови споделят, че още като дете тя искала да лети, тъй като отраснала по летищата. През 2001 г. постъпила в авиобаза Крумово като кадрови войник. Не искала никаква друга работа. Впоследствие изкарала курс за авиомеханик и започнала да поправя хеликоптери Ми-24 и “Кугър”.

“Беше перфектна при изпълнение на служебните си задължения. В много отношения се държеше по-мъжки от мъжете.

Носеше наряди,

винаги изявяваше

желание да ходи

на учения”, коментира бившият командир на авиобазата ген. Златко Златев, който е сред най-близките приятели на Вяра. По думите му всеки уикенд тя ходела на площадката край Белозем, където тренират леки самолети. Обичала да се вози в тях, но имала намерение да добие правоспособност за пилотиране.

Лозанова тежко преживяла смъртта на Стефан Василски, съсобственик на белоземското летище. Преди месец самолетът, който управлявал, се разби в района на стадиона на пловдивското село Оризари. Тогава заедно с Василски загина и 18-годишният му спътник - Валентин Аламански от Чирпан. Разследването за катастрофата все още не е приключило.

“Майката на Вяра винаги се е страхувала, когато тя отиваше да лети. След инцидента край Оризари още повече се притесняваше. Поръчваше ѝ да се обади, като се приземи”, обясняват близки на Лозанови. Вяра се опитвала да успокои родителите си, казвала, че нейната мечта е да гледа земята от небето. Това било единственото нещо, което ѝ доставяло удоволствие. Познавала се с много членове на авиоклубове, с които поддържала непрекъснат контакт.

“Летящите хора

не трупат имоти -

все ги вълнуват

други животи

Те са малко на брой, но техният свят е мой”, е написала Лозанова във фейсбук профила си.

Младата жена оставя 15-годишен син. Приятелите ѝ казват, че деветокласникът е нейно копие и също бил запален по самолетите. След развода със съпруга ѝ, който е пилот в авиобаза Крумово, момчето живеело с него.

“Твърд е като майка си, дано да успее да се съвземе след загубата ѝ. Двамата много се обичаха”, казват комшиите в Пловдив.

Колегите на Лозанова в авиобаза Крумово още не могат да повярват, че нея вече я няма. Тя е

третата жертва

от поделението

През юни м.г. при тренировъчен полет с военен хеликоптер загинаха капитаните Пламен Пантилеев и Стоян Неделчев. Военнослужещите описват Вяра като коректна, контактна, с чувство за хумор. Винаги била готова да се притече на помощ. В поделението не помнят да е влизала с някого в конфликт. Пилотите ѝ имали доверие, когато сядали в кабините на хеликоптерите. Знаели, че Вяра прецизно е прегледала всичко до най-дребния детайл. Заради хубостта ѝ неведнъж в поделението ѝ давали ролята на Снежанка, когато Дядо Коледа пристигал с “Кугър” и пълен чувал с подаръци за децата на военните. Въпреки привлекателността си Лозанова си нямала любим. С приятелки споделяла, че не ѝ трябва никой. Синът ѝ и летенето били радостта в живота ѝ.

В авиобаза Крумово не знаят кога ще е погребението. Близките ѝ - също. Тъй като телата на Вяра и на пилота Иван Костадинов са обгорели, рутинната процедура предвижда идентификация с ДНК. Очаква се това да отнеме няколко дни.

Предстои и дълго разследване на причините за падането на самолета, който е собственост на пилота Иван Костадинов. По първоначални данни въпросната експериментална машина “Мистрал” е излетяла от площадка Чернево за Драганово. След като набира височина, апаратът прави спираловидно движение във въздуха, рухва на земята и избухва в пламъци. От него

оцелява

единствено част

от крилото

Засега версиите за инцидента са няколко. Първата е човешка грешка. Костадинов е имал любителска книжка за управление на самолет, но е бил с голям опит. Втората хипотеза е за технически проблем. Третият вариант - за неблагоприятни метеорологични условия, е малко вероятен, тъй като във фаталния ден времето е било слънчево. Четвъртата версия е за внезапно прилошаване на пилота, петата - че Костадинов може да е надценил възможностите си, опитвайки се да впечатли спътничката си. Каквато и да е причината, животът на близките на Лозанова и Костадинов е съсипан.

“Ти полетя към звездите доста рано, не трябваше”, написа на страницата на Вяра във фейсбук неин приятел.

Вяра обожавала да лети с леки самолети.
Вяра обожавала да лети с леки самолети.
Лозанова изпълнявала перфектно задълженията си на авиомеханик в авиобаза Крумово.
Лозанова изпълнявала перфектно задълженията си на авиомеханик в авиобаза Крумово.