Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Германия, Италия, Испания, Гърция, Австрия и Великобритания. Това са държавите, в които наши престъпници най-често бягат, след като са чули присъдата си тук в България.

Според данни на прокуратурата най-често екстрадиция очакваме от страни, които са членки на ЕС. Въпреки всеобщото мнение, че рецидивистите намират най-голяма сигурност в Южна Африка, според официални статистики се оказва, че най-удобни за тях са близките държави. Основна причина за това е, че стигането дотам е доста по-бързо и евтино, отколко до по-отдалечени места.

За миналата година например 85 процента от всички върнати у нас са от Германия. Най-често прегрешенията им са свързани с катастрофи, а на второ място по брой са извършителите на кражби.

Оказва се обаче, че документите не играят особено важна роля при връщането на някои хора. Има страни, които отказват да ни предадат наши престъпници, за да излежат у нас получената присъда. Такава държава например е Великобритания. Тя категорично отхвърли искането за

екстрадиране

на Димитрина Калайджиева,

която е подсъдима за смъртта на ямболската адвокатка Надежда Георгиева. Британските магистратите обявиха, че съдебният просец срещу нея у нас е нагласен от бившия главен прокурор Никола Филчев и тя няма да ни бъде върната.

Въпреки че и местонахождението на търсения с червена бюлетина банкер Цветан Василев също е ясно, той все още продължава да бъде в Сърбия, а делото за екстрадицията му е в пълен блокаж. Висшият съд в Белград обяви, че е некомпетентен да вземе решение по искането на българските власти и не бе даден ход на предаването му.

С абсолютна точност се знаят държавата и градът, в който живее и издирваният от Интерпол 59-годишен бивш преподавател от Шуменския университет Красен Тенев. Благодарение на журналистическо разследване на "24 часа" през 2006 г. стана ясно местонахождението на мъжа, който се издирва у нас за ръководене на организирана престъпна група, подправяне на валута и престъпления срещу паричната система. Оказа се, че престъпникът живее необезпокоявано в кенийската столица Найроби под

фалшивото

украинско име

Фьодор Ковал. Там той притежава казино и частна компания за залози, а на сайта на тотото му дори има снимка с вицепрезидента на Кения. И до днес лицето на Красен стои сред всички останали, които се издирват от Интерпол.

ЮАР се оказва желана дестинация и за наши убийци. Въпреки че с нея имаме подписан договор за екстрадиция, немалко нашенци, които са извършили престъпления, намират добро убежище там. Такъв пример е Светлозар Стоилов, който на 5 декември 2008 г. пред дискотека "Амнезия" уби студента Стоян Балтов. Преди известно време стана ясно, че той живее в град Порт Елизабет, а нашите власти поискаха с официално писмо неговото връщане.

Тогава съдът даде на Стоилов 18 години затвор, но още преди да разбере това, той избяга от страната и дълго време всички се питаха къде се е покрил убиецът. На 17 август миналата година Светлозар беше задържан, но и до днес той все още не е екстрадиран.

Според специалисти ЮАР е дестинация за

по-заможните

престъпници

От дълги години е ясно, че там живее и банкерката Веска Меджидиева, която е търсена за източването на Българска земеделска и промишлена банка, както и за откраднати от Централна кооперативна банка 3 млн. долара. Въпреки че още през 1996 г. тогавашният главен прокурор Иван Татарчев съобщи местонахождението на престъпничката, както и че там се крие още банкерката Цецка Петрова, тя така и не бе върната. На 8 май тази година съдът на Белвил, малко предградие на Кейптаун, отказа да одобри екстрадицията й.

Слухове, че в ЮАР са приютени и наши престъпници от ъндърграунда, също не липсват. Една от версиите за съдбата на Пламен Галев и Ангел Христов, по-известни като дупнишките братя Галеви, е, че от години те живеят именно там. За едни от най-знаковите фигури на подземния свят се говореше, че дори се намират в град Кейптаун, но това така и не бе доказано.

Кой българин хванаха в Испания, четете в печатното издание на "168 часа".