Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Трифонов обяви в ефира на Би Ти Ви, че шоуто свършва на 31 юли

Изявлението на Гергьовден подготвяно отдавна

Телевизия или партия ще прави Слави Трифонов, след като сам спира шоуто си по Би Ти Ви? Да има своя телевизия, пък макар и малка, е една от мечтите му от години насам, разказват близки негови колеги. Същевременно цялата му политическа активност, която се вижда дори и зад кулисите на шоуто, издава амбиция за участие в политическия живот.

Има и трети ход - да направи съвсем ново тв предаване.

“Когато има нещо за казване, ще го обявим в предаването, както досега”, беше единственият коментар на екипа пред “24 часа”. Едно е сигурно - все още няма да се пенсионират.

Как се стигна до

разрива между

Трифонов и

Би Ти Ви?

“Очаквайте Гергьовден” върху черен бланк! Цял месец “Шоуто на Слави” излъчва тази автореклама, но едва след 6 май - деня, в който Слави Трифонов обяви, че напуска Би Ти Ви, тя придоби многозначителен смисъл.

Навръх Гергьовден най-популярният български телевизионен водещ оповести: “На 31 юли тази година това приключение ще свърши. Тоест “Шоуто на Слави” ще спре да съществува.” (Виж цялото изявление по-долу.)

Трифонов обясни в ефира, че на практика тогава изтича договорът на предаването с Би Ти Ви и той няма намерение да го подновява.

Оказа се, че новината е изненадала не само зрителите, но и работодателите му от Би Ти Ви.

“Водим разговори със “Седем осми” и както обикновено поканихме Слави да продължим сътрудничеството си след настоящия сезон, но не сме стигнали до резултат. Все още нямаме официален отговор от “Седем осми”. Ще се изясним в следващите няколко дни в официална среща.” Тези три изречения са единственият коментар засега на първата частна национална телевизия у нас, която преди 19 години с апломб обяви, че Трифонов ще прави вечерно токшоу в ефира ѝ по примера на много успешните американски подобни предавания (шоуто на Джей Лено, на Конан О'Браян и др.).

Какво ще прави

Слави?

От една година тв водещият оглеждал конкретна телевизия, за да я купи. Тя е сравнително малка и не може да се мери с големите в българския ефир. По думите на хора от тв бизнеса става въпрос или за ефирната “България он ер”, или за кабелната “Евроком”. Или за нещо съвсем различно от традиционните линейни телевизии - да е онлайн.

“Не се водят преговори за продажбата на телевизията, както и не се водят преговори със Слави Трифонов”, казаха от “България он ер” пред “24 часа”.

“Не е идвал на оглед. Нямам такава информация”, каза Петьо Стайков, пълномощник на управителя в “Евроком”.

Впрочем мечтата на Трифонов да има своя телевизия била от години, разказват негови колеги. Той бил все по-обиден на ръководството на Би Ти Ви, което два пъти спира предаването му през 2017 г. и го заставя да следва стриктно договора си, според който трябва да прави предаване с развлекателно-информативен характер. А както е известно от историята на шоуто, а и на другите предавания на Слави, той обича да говори и за политика и да раздава оценки от екрана.

Има и още нещо - Слави и екипът му заснеха първите издания на няколко тв формата за Би Ти Ви - “Сървайвър”, “Мюзик айдъл”, “България търси талант”. В един момент телевизията ги взе от продуцента и започна да си ги прави сама. Естествено е доходите на продуцентската къща на Слави “Седем осми” да намалеят.

“Може би първи крачки към политиката”, казаха с недомлъвки от шоуто веднага след като Слави обяви в ефира, че си тръгва. Тв водещият нееднократно е показвал, че не е далеч от мисълта за правене на политика. Евентуална негова партия едва ли има шанса да е много голяма, но пък в съвременните политически условия, когато в цяла Европа се очакват пъстри парламенти, дори и малка формация може да играе важна роля.

“В екипа на Слави имат доста идеалистично отношение към политиката”, казват близки до работата на шоуто. По думите им те наистина вярват, че могат да променят системата. Ако чакат обаче до парламентарните избори след 2 години, без да са на екран през това време, популярността им силно ще спадне, смятат политически наблюдатели. Затова залозите за партия на Слави са едва 20% засега, показва кратка анкета на “24 часа”.

Категорично сигурно е обаче, че “Шоуто на Слави”

ще вдигне поне

два пъти

рейтинга си

през следващите три месеца, предвиждат медийни специалисти. Причината е, че започна обратното броене - т.е. вече е обявен краят на шоуто и всеки ден ще се гледа все повече, защото то свършва. По същия начин в момента се наблюдава подобна истерия за последния сезон на “Игра на тронове” - най-успешния тв сериал в света. Краят му обаче идва и сега го гледат дори хора, които преди не са и чували за Денерис Таргериан и Джон Сноу (герои от филма). Впрочем проверка на “24 часа” в книжарниците и онлайн групите за споделяне на книги показа, че вече има завишено търсене на всички книги за Слави Трифонов.

Едва ли някой подозира, че Слави и хората му ще се пенсионират или ще се разбягат и всеки ще прави нещо поединично. “Слави никога не е инвестирал в техника и камери, защото инвестира в хора. И никога не ги е изоставял”, казват негови много близки колеги.

Уж изненадващото изявление в шоуто всъщност е старателно подготвяно от месеци. Съвсем умишлено то се случва точно на Гергьовден - и зрителите, и феновете от многолюдните концерти на Слави знаят, че това е техният ден с песента за свети Георги и рефрена “Пролет пукна, ние не”.

Моделът, по който той обяви, че слага край на шоуто, много напомня начина, по който навремето спря “Хъшове”. Тогава предаването се излъчваше по тв “7 дни” и разни кабеларки. Парите обаче свършват и Слави със сълзи на очи обявява края на “Хъшове”. След 3-4-месечна пауза, когато финансово нещата се стабилизират, предаването отново тръгва в ефира обновено и още по-гледано.

Малко след това - през 2000 г., екипът е поканен да прави “Шоуто на Слави” в новата Би Ти Ви. И стартира с последния им концерт “Хъшове на прощаване”. По онова време телевизията е собственост на медийния магнат Рупърт Мърдок и нейни шефове у нас са американецът Албърт Парсънс и Светлана Василева. Именно те избират Слави и екипа му и на практика шоуто се превръща в структуроопределящо предаване за новата телевизия заедно с новините. Впрочем то е един от програмните стълбове на Би Ти Ви и до ден днешен.

Защо си тръгва

Трифонов?

“От много време насам аз и моят екип не се чувстваме част от медийната среда. Не се чувстваме на място”, обясни той в гергьовденското шоу.

Повече коментари от страна на шоуто няма.

Подозренията за нисък рейтинг, съпроводен с опита на Слави да напусне сам, преди уж да бъде свалено предаването, се оказаха празни приказки. По ирония на съдбата ден след изявлението му (на 7 май) Би Ти Ви пусна списък на най-гледаните 50 тв предавания у нас през април, изготвен от пийпълметричната агенция ГАРБ. (Виж списъка по-долу.)

Списъкът с 50-те най-гледани тв предавания през април. Данните са на пийпълметричната агенция ГАРБ.
Списъкът с 50-те най-гледани тв предавания през април. Данните са на пийпълметричната агенция ГАРБ.

Впрочем от години медията показва публично тези рейтинги в началото на всеки месец. Според тях “Шоуто на Слави” е на 10-о място през април със среден рейтинг 11,8 пункта, 799 300 зрители и 38,6% дял от аудиторията. Данните за първите месеци на 2019 г. са подобни - през януари рейтингът на шоуто е 12,6 пункта, през февруари - 12.

Почти непроменена е гледаемостта на предаването и през последните 2 години. За 2018 г. средният му рейтинг е 11 пункта със 747 900 зрители и 37,1% дял от аудиторията. През 2017 г. рейтингът е 11,9 пункта, зрителите са 818 900, като шоуто заема 39,9% от тв аудиторията.

Факт е, че гледаемостта му е намаляла в сравнение със старта на шоуто през ноември 2000 г., както и през първите години на съществуването му, когато достигаше космически стойности. До 2004 г. са го гледали средно между 2 и 3 милиона зрители на вечер. Обяснението на медийните наблюдатели е, че подобен спад е абсолютно нормален за толкова дълъг телевизионен живот - 19 години. Още повече че медийната конкуренция се увеличи несравнимо спрямо първите години на прехода, когато имаше една държавна телевизия и една частна национална. Днес традиционните тв канали - ефирни, кабелни и цифрови, са над 300, а към тях се добавят и новите медии онлайн.

Какво се случва

с Би Ти Ви?

След 19 години в ефира на една телевизия не е чак толкова изненадващо, че едно предаване ще спре, казаха неофициално от медията след изявлението на Слави.

След като всички се питат какво ще прави той след 31 юли, следващият въпрос е какво ще излъчва Би Ти Ви на негово място.

Засега никой не иска да се ангажира с дългосрочни планове. От телевизията все пак заявиха, че всяка уважаваща себе си медия има какво да предложи на зрителите си. В момента обаче тв екипът е по-зает с откриването на новото си хай-тек студио, което предстои съвсем скоро.

Междувременно в медийните среди все повече се говори за продажбата на Би Ти Ви, особено след като собственикът ѝ СМЕ заяви преди два месеца в официално обявление, че разглежда възможностите да продава телевизиите си и поотделно, а не в пакет.

На прощаване!

Водещият: Реших

да не подновявам

договора си

Ето изявлението на Трифонов, което

той направи в предаването си на 6 май

Уважаеми зрители, знаете ли, че всяка вечер, като сядам срещу вас, аз - по телевизора, а вие - във вашия дом или там, където ме гледате, та всяка вечер, като сядам срещу вас, аз се чувствам като част от вашето семейство. Съвсем сериозно ви казвам - понякога си представям как някъде в Стара Загора, Симитли, Каспичан, Варна, Плевен или някъде в чужбина - в Англия, Германия, Испания, Австралия, Америка - вие ме гледате по телевизорите и аз съм част от вашите семейства. Защото това е факт. Вече 19 години.

За мен, уважаеми зрители, това е едно приключение, което продължава вече 19 години благодарение на моите колеги, благодарение на Би Ти Ви, но най-вече благодарение на вас. 19 години. Ако една госпожица се е родила в деня на първото предаване - на 27 ноември 2000 г., сега е на 19 години. Може да се жени и да има деца. Тази госпожица е израснала заедно с това приключение. Или пък един друг факт ще ви дам. Ако подредите всичките тези предавания за тези 19 години едно след друго, ще ви трябват 6 месеца по 24 часа в денонощието, за да ги изгледате.

Уважаеми зрители, казал съм “уважаеми зрители” над 70 хиляди пъти. Значи много ви уважавам. Затова сега ще ви кажа, че моят договор изтича на 31 юли тази година. Всъщност той изтича на 12 септември, но с отпуските, които трябва да ползвам по договор, изтича на 31 юли. И на 31 юли тази година това приключение ще свърши. Тоест “Шоуто на Слави” ще спре да съществува. И тук въпросът е защо?

Понеже винаги съм бил честен с вас,

не мисля сега да правя

нещо друго

От много време насам аз и моят екип не се чувстваме част от медийната среда. Не се чувстваме на място. Погледнете всичко около вас как е организирано и как работи и ми кажете - вие чувствате ли се на място? Така се чувстваме и ние. Като хора, работещи в телевизия, ние правихме през тези години нещата така, както ги усещаме. Бихме желали медийната среда да е друга. Имаме други разбирания за свобода. И за начините ѝ на отстояване. Защото, уважаеми зрители, в основата на съществуването на нашия екип е усещането за свобода. Безусловното усещане за свободното изразяване на собственото ни мнение. Защото ние винаги сме говорили на вас като свободни хора на свободни хора. От позицията, в която сме сега, не можем да направим повече.

Затова аз реших да не подновяваме договора си. Не си мислете, че имаме проблем с нашите партньори от Би Ти Ви. Не, това е мое, наше осъзнато решение.

Аз съм правил много телевизионни предавания в различни телевизии заедно с моите колеги и тези предавания са били спирани от телевизиите.

“Ку-ку” беше спряно и

се появи “Каналето”

То беше спирано два пъти. После се появи “Хъшове”. И то беше спирано два пъти. След това се появи “Шоуто на Слави”. То съществува най-дълго, но и то беше спирано два пъти.

Но понеже аз съм учтив човек, искам да благодаря на моите партньори от Би Ти Ви, заради които имахме възможността, аз и моите колеги, да преживеем това дълго, но изумително и прекрасно приключение. Но Би Ти Ви не е абревиатура от три букви, а хора. Би Ти Ви в годините смени различни собственици и различни мениджъри.

Затова като почтен партньор искам да благодаря на Албърт Парсънс, Светла Василева, Вики Политова, Павел Станчев, Флориан Скала, но, разбира се, най-много искам да благодаря на вас! На вас, уважаемите зрители. Благодаря ви, за мен беше чест!

19-те години в ефир на "Шоуто на Слави", събрани в 9 минути.