Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Руска подводница потопява и “Густлоф” с 9400 души на борда Потапянето на нацисткия “Густлоф” е най-голямата морска трагедия за всички времена.

Нацисткият кораб евакуирал немските военни и семействата им от Полша и прибалтийските страни

През 1945 г. съветската подводница S-13 потапя и нацисткия круизен кораб "Вилхелм Густлоф", на който загиват 9400 души. Това е най-голямата загуба на човешки живот в морето.

По това време плавателният съд е

превърнат в кораб-болница,

но за съжаление е решено да няма отличителни знаци. Целта е той да функционира като болнично заведение и да евакуира германски цивилни, бежанци и военни от Прусия, Литва, Латвия, Естония, Полша и Хърватия.

Корабът е с внушителни размери - 208,5 м дължина и широчина 23,6 м. Вероятно затова по план е трябвало да носи името "Адолф Хитлер", но фюрерът се отказал от идеята, когато бил на панихидата на убития си приятел Вилхелм Густлоф - лидер на нацистите в Швейцария.

Круизният кораб е включен в

операция “Ханибал”,

за да спаси германските военни и цивилни, когато Червената армия настъпва към прибалтийските страни и Прусия.

Според различни данни на борда е имало 10 852 души, от които 8956 цивилни. Сред тях е имало 5 хил. деца, останалите са офицери, сержанти и ранени войници.

Корабът напуска Гданск на обяд на 30 януари 1945 г. Ескортира го пътнически лайнер и две торпедни лодки, но скоро лайнерът и една от лодките се развалят.

Четиримата капитани получават съобщение, че могат спокойно да отплуват, тъй като

водата е прочистена

от мини

В един момент обаче идва друго съобщение, че ще бъдат конвоирани от германски миночистач. Затова е решено корабът да включи червени и зелени светлини, за да избегне евентуален сблъсък в тъмното.

Как съветската подводница забелязва лайнера, четете в хартиеното издание.