Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Когато докладват на Живков за радиацията от Чернобил, той казва: "Ще си мълчим"

На 26 април 1986 г. по време на планов експеримент в реактора инженерите допускат грешка, която предизвиква експлозия в четвърти блок на Чернобилската атомна електроцентрала. България се нарежда на осмо място по степен на замърсяване сред страните от засегнатия регион. Заради информационното затъмнение, спуснато от Политбюро през 1986 г., нашата страна заема първо място по ефективна доза облъчване на населението в Европа. За хората от високите етажи на властта са взети специални мерки срещу радиоактивните замърсявания, но обикновеният българин не е получил предупреждение. Дори напротив. На манифеста по случай първи май под капките на радиационния дъжд тържествува трудеща се София. А децата, вместо да бъдат прибрани вкъщи, спокойно се разхождат по улиците. В телевизионно интервю бившият шеф на Националната следствена служба Ангел Александров споделя, че в първите дни на месец май в планинските и полските райони най-малките, които пият единствено мляко, за двайсет дни са погълнали количества радиация, надвишаващи нормата за радиоактивна защита тринайсет пъти. Той твърди още, че на четвърти май, когато докладват на Тодор Живков, че положението е много сериозно, той кима с глава и казва: „Ще си мълчим.“

*Коментарът е от фейсбук

Нека поне днес (26 април) наследниците на партията, която разболя хиляди хора с неадекватната си позиция, проявят малко смирение.

Повече за последиците от аварията в Чернобил и други скандални теми ще можете да прочетете скоро в четвъртата ми книга с предизвикателното заглавие „Порно“.

Снимката е на фотостената със снимки на деца, пострадали след трагедията, в Националния музей „Чернобил“ в Киев, Украйна.

Фотограф Doriyan Todorov

*Коментарът е от фейсбук