Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Семейната история на бившата първа дама на Сърбия, починала в Сочи на 14 април, е изпълнена с драматични събития.

Мира Маркович, жената на Слободан Милошевич, направлявала го към целта му за Велика Сърбия, е родена в Пожаревац (на 60 км от Белград) на 10 юли 1942 г., когато Втората световна война е в разгара си. Градчето тогава е окупирано от нацистите, а родителите й са партизани от комунистическата съпротива.

Майка й - Вера Милетич с партизанско

име Мира,

което Маркович после възприема за свое, била заловена от Гестапо през 1943 г.

Била измъчвана от германците, докато не признала, че е партизанка. Според някои слухове по-късно собственият й баща - дядото на Мира Маркович, екзекутирал дъщеря си след края на войната, пише сайтът на Би Би Си. Не могъл да се примири, че не издържала на изтезанията и предала четата, като съобщила ценна информация за другарите си. В свои интервюта приживе обаче Миряна разказва, че майка й е убита от нацистите месец преди Белград да бъде освободен и никога не я е виждала.

Чичо й - Дража Маркович, пише в своите спомени, че племенницата му

за първи път чула,

че майка й е предателка,

в час по история, когато била на 10 години. Това я шокирало, защото дотогава знаела от дядо си, че германците са убили Вера Милетич. Интересен детайл, който споменава чичото, е, че папките с документи по случая с разпитите на майката на Мира Маркович изчезнали, когато Слободан Милошевич дошъл на власт.

А след края на войната

баща й Мома Маркович се оженил за друга жена,

отново с името Вера. Искал да вземе в новото си семейство дъщеря си, но тъст му заявил, че тя има цялата любов на света и няма да я даде. На съселяните си дядото казал, че Мира е сираче и родителите й са черногорски селяни.

Тя прекарвала летата си с баща си и новото му семейство, но изобщо не обичала да ходи с тях. Прекъснала всякакви връзки с него на 8-ата пленарна сесия на комунистическата партия, когато Милошевич взема властта през 1989 г.

Причината е хем политическа, хем роднинска. Чичо й Дража Маркович оглавява противниковото крило срещу кандидатурата на Слобо и е един от най-отявлените му критици впоследствие. Той е подкрепян от брат си - бащата на бъдещата президентша. Това слага край на отношенията с дъщеря му. Но след смъртта му през 1992 г. тя завежда дело срещу мащехата си, на която баща й завещава къщата им.

Лелята на бъдещата президентша Даворянка Паунович по време на Втората световна война била любовница на Йосип Броз Тито - първият партиен и държавен ръководител на комунистическа Югославия, който прекъсва връзките със Съветския съюз и взема заеми от Запада. Паунович обаче не могла да се възползва от интимните си отношения с лидера на Югославия, защото починала през 1946 г. от туберколоза. В Сърбия вървят и слухове, може би от самите Милошевич и Маркович, че тя е дъщеря на Тито и леля си.

Племенницата й Миряна

още на 17 години става председател

на комсомолския

комитет в училището, в което учи. Тогава се влюбва в Слободан Милошевич, който също е активист на младежкия комунистически съюз, въпреки че баща му е свещеник и няма партизанско минало.

Трагедията преследва и семейството на Слобо. Милошевич-старши напуснал жена си през 1962 г. и сложил край на живота си. Майката направила същото през 1975 г. Самоубил се и чичо му, а леля му умира при мистериозни обстоятелства. Една от версиите е, че и тя е посегнала на живота си като братята си, а другата - че била жертва на мъжа си - пияница.

Но Миряна и Слободан били неразделни още от гимназиалните години. Мира е с една година по-млада от съпруга си, с когото

се женят през 1965 г.

Нейна приятелка разказва за амбициите й още като студентка. Двете се разхождали по брега на Адриатика в Задар през лятото на 1968 г. и видели портрет на Тито. Мира Маркович се взряла и казала на своята близка: "Тук един ден ще стои портретът на моя Слобо".

По-късно тя защитава докторат по социология в белградския университет и написва няколко книги.

Пише и цветисти дневници на страниците на вестниците по време на бомбардировките, които са четени много внимателно от опозицията, за да научат кои са нарочени за следващи жертви и политически противници.

През 2003 г. Мира Маркович е обвинена в злоупотреба с власт и уреждане на държавен апартамент за детегледачката на внука си. Делото се води в нейно отсъствие и е осъдена на една година затвор. Сега - 16 години по-късно, Апелативният съд анулира присъдата и поиска повторно разглеждане.

Синът й Марко

и дъщеря й

Мария се крият

Той в Русия, а тя - в Черна гора. Те не присъстваха на погребението на майка си в Белград, където тленните й останки бяха докарани от Москва. Тримата са съдени за корупция и незаконно притежаване на оръжие.

Мария Милошевич е била генерален мениджър на държавната телевизия и е обвинена в стрелба срещу кучето на приятеля си. Марко, който управлявал лунапарк, е обвинен, че е

заплашвал лидера на опозицията, че ще го осакати с резачка

за дърва.

Лидерът на сръбската социалистическа партия Ивица Дачич изрази съболезнования

за смъртта на бившата първа дама.

"Може да не споделяме едно и също мнение по всички въпроси, но винаги ще я уважавам като жена на Слободан Милошевич", заяви той.

Г-жа Маркович изповядвала максимата на Макиавели, че е по-добре да се страхуват от теб, отколкото да те обичат, и на това била подчинена стратегията й, пише "Ню Йорк таймс". Тя била движещата сила да измести комунистическия лидер Стамболич през 1987 г. и да настани на челно място съпруга си.

"На семеен обяд Стамболич й казал да не се меси в мъжки разговори", спомня си неин приятел. Това обаче само ожесточило напористата дама.

Въпреки позициите си тя никога не е признавала, че е имала почти абсолютна власт заедно с Милошевич. В свои интервюта твърди, че вечер си говорели за лични неща, а не за политика.

"Нямам усещането, че сме различни от останалите двойки. 98% от времето си говорим за семейството", споделя Маркович.

Преди да избяга от Сърбия и докато прокуратурата затяга примката около врата й, Миряна дава отговор и на въпроса дали съжалява за нещо, което е правила в живота си. Тя дълго мълчи, преди да каже: "Трябваше да внимавам повече, когато избирах приятелите си".

Съпругата на обвинения във военни престъпления Милошевич е смятана за толкова влиятелна, че

в родината си

е наречена "Балканската

лейди Макбет"

Двамата, чиито имена по ирония на съдбата се превеждат като "мир" и "свобода", управляват Сърбия от 1989 до 2000 г.

Във водените от тях войни с Хърватия, Босна и Косово умират 200 000 души. Милошевич е първият държавен ръководител, съден в Международния съд за престъпления срещу човечеството, докато е на власт. Той почина през 2006 г., когато все още не е произнесена присъдата му в Хага.

Самата Мира Маркович е

подозирана в съучастие през 1999 г. в убийството на Славко Чурувия,

редактор от Белград, и изчезването на Иван Стамболич, бивш ментор на Слободан Милошевич. Тя отрича обвиненията. Ден преди смъртта на журналиста Чурувия сръбската лейди Макбет го критикува, че подкрепя бомбардировките на НАТО над Сърбия. По време на процеса дъщеря му заявява, че е

убит не много след последния си разговор с Миряна

Маркович, който не протекъл много приятелски.

Това не е единственото обвинение срещу нея. През 2003 г. прокуратурата излиза с документи за корупция, но бившата първа дама изпреварва процеса и напуска страната. Преселва се в Москва със сина си Марко и получава политическо убежище.

В книгата си "Милошевич и Маркович" Славолюб Джукич пише: "Няма жена, която да е притежавала такова влияние в държавните дела.

Сръбският президент беше заложник на жена си".

Тя винаги е отричала, че е била президент в сянка, но никой в Сърбия няма съмнение, че заедно са употребявали властта. Особено след като Маркович регистрира собствена партия през 1994 г., която постоянно е в коалиция с тази на Слободан Милошевич - Социалистическа партия на Сърбия.

Подкрепяла мъжа си във всичко и дори в Сърбия се говори, че

тя е била сивият кардинал, който стои зад политическите му действия.

Включително по време на войните с Хърватия, Босна и Косово, както и за съдбовната за западната ни съседка 1999 година, когато НАТО бомбардира Сърбия заради Косово.

"Той се бореше срещу тероризма. Зовеше го дългът му. Дори и да не искаше, трябваше да го направи", казва тя в интервю за списание "Ню Йорк таймс" през 2002 г.

Пред медиите дъщеря й Мария казва, че майка й вярва в идеалите на "чистия комунизъм". В същото време в цяла Сърбия е известна слабостта на Мира Маркович към "капиталистическите" скъпи кожени палта, хайвер и луксозни шоколади.

 

Четете още:

"Блиц": Обсебващата любов на Маркович и Милошевич струваше скъпо на Сърбия

Застреляха адвокат, защитавал експрезидента Милошевич пред трибунала в Хага

Мира Маркович подкрепяше съпруга си във всички действия по косовската криза, когато Сърбия бе бомбардирана от силите на НАТО.
Мира Маркович подкрепяше съпруга си във всички действия по косовската криза, когато Сърбия бе бомбардирана от силите на НАТО.
Поражения след бомбардировка на НАТО в Сърбия
Поражения след бомбардировка на НАТО в Сърбия