Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Изчезването на занаятчийските умения и етика е реална заплаха за нашия живот, такъв, какъвто го познаваме

Тази седмица, която бе Страстната за християните, които използват за своите празници грегорианския календар, бе белязана от трагични събития. В понеделник рухна след пожар кулата на катедралата “Нотр Дам” на парижкото островче Сите. А в неделя на самия техен Великден атентатори самоубийци се взривиха в четири шриланкийски църкви и загинаха над 200 души.

Разбира се, заради отвратителния западняшки расизъм пожарът в “Нотр Дам” предизвика повече съчувствие и реакция от смъртта на невинни, но опушени на цвят шриланкийци.

Срутването на “Нотр Дам” е трагично събитие посвоему. Въпреки опитите то да се изкара някакъв религиозен екстремизъм разследването до този момент официално сочи като причина за пожара небрежност. Най-вероятно е късо съединение, но не е изключено да е небрежно хвърлен фас върху скелето, издигнато за ремонт на катедралата. Следователно врагове на християнството са не само малайските радикални ислямисти, но и обикновените некадърници и пушачи, заели се да ремонтират многовековната катедрала.

Ако приемем, че пожарът на “Нотр Дам” е посегателство върху християнски символ, а не само върху главна опора на туристическия бизнес и любимо място за селфита, следователно съвременната некадърност, придобила характера на епидемия, е не по-малък враг на цивилизацията от диваците, които искат със сила да налагат своите религиозни възгледи.

Струва си да се замислим, че изчезването на занаятчийските умения и етика е реална заплаха за нашия живот, такъв, какъвто го познаваме. Войнстващата некадърност нямаше как да не се превърне във вредоносна сила. Изчезването на стремежа към самоусъвършенстване, който е бил главен мотив на всички занаятчийски братства през вековете, и замяната му с евтина пресметливост. Разбирането, че всяка работа може да се свърши от всеки без значение колко квалифициран и етичен е той, показа до какво води. Сега разбирам, че във Франция има спор дали да се възстановява оригиналният вид на стрелата на катедралата, или да се направи нещо ново. Вероятно тези спорове са породени от факта, че едва ли има хора, способни да направят стрелата както някога, както в България не могат да се намерят работници, които могат да поставят павета.

Може би това е наистина по-добро решение, защото след като са загубили майсторлъка си, по-добре да не се правят, че могат, а да направят това, което наистина могат.

Защото, както се видя, некадърността е опасност, равна или дори по-голяма от религиозния фанатизъм.

Бог да пази България и света като цяло!