Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Ако Колю Фичето не беше оправил теча на “Нотр Дам”, тя нямаше да изгори. Щеше да се наводни

Голяма е българската следа в световната история и пожарът в “Нотр Дам” в Париж само ни припомни това. Не, не, не намеквам за Георги Димитров, пък и при него ставаше дума за Райхстага, дето е в Берлин, не за “Света Богородица”, която е в Париж. Освен това Димитров не го е запалил. Райхстага. Не че някой българин е запалил “Нотр Дам” де. Но истината е, че без нас днес катедралата нямаше да е опожарена, защото щеше отдавна да е наводнена. Знаете за Колю Фичето, дето го повикали да ги отърве от теча и той зарязал моста в Бяла, за да удари едно рамо на братята французи. Те по това време вече 800 години я строели тази катедрала и все не можели да я построят, та се наложило български майстор да пипне, че да потръгнат нещата.

Ама по принцип на западняците строежите трудно им вървят нещо, аз в колкото катедрали съм била, всичките все по пет-шест века са били строени. Даже испанците оная на Гауди в Барселона още не са я приключили. Не знам защо не ни викат на помощ, нашият майсторлък в строенето е виден. Ми вижте Слънчев бряг например, допреди 20 години я имаше 20 хотела, я не. Само песък и дюни – дивашка работа. Днес обаче това е най-гъсто застроената плажна ивица в света. Небостъргач до небостъргача, панел до панела и една улица по средата, да има къде да си паркира човек колата. Слизаш от апартамента си на 18-ия етаж в лобито и почти наджапваш в морето. Цивилизация! От курорт от селски тип го превърнахме във втори “Лозенец”. Знаете, баровците в София живеят там и ако искат да си отворят прозореца, трябва да помолят съседите от блока отсреща да затворят техния. Много баровци имаме просто, няма как.

Но не само в строежите ни е талантът. И други работи сме измислили, които са показали на света, че една работа може да се свърши и по-бързо. Например ние сме измислили бомбардировките. Български самолет е пуснал първите бомби в историята – през 1912 година наши пилоти разрушават жп възела Караагач край Одрин. Имали бомби в кабината и ги изхвърлили. Оттогава е останала и традицията, като имаш нещо, дето ти пречи у дома, да го метнеш през прозореца.

Българско изобретение са още киселото мляко, чушкопекът и бирата за изтрезняване. Сега ще кажете, че бирата е по-ново питие, но аз ще ви попитам: Знаете ли, че още шумерите са пиели бира? И ако знаете това, откъде знаете, че българи нямат пръст в шумерската цивилизация? Ей ги къде са – взимаш “Ориент експрес” влака и тудур-тудур, кандил-кандил през Пазарджик - Пловдив - Хасково - Свиленград и Истанбул през цяла Турция, та до Двуречието. Само на връщане трябва да внимаваш къде криеш бирите да не ти ги вземат митничарите. Тия схеми с акцизите да не мислите, че са от днес? И други доказателства има. Жалко, че събориха паметника “13 века България” пред НДК, който софиянци ласкаво наричаха Петохуйника, защото той си беше пряко свидетелство, че българите са наследници на шумерите и египтяните и като тях умеят да строят мистериозни обекти с неясна цел. Но нищо – докато Чинията на Бузлуджа седи, доказателства ще има. Като казах чиния – вие от кого смятате извънземните са заимствали модела си за летяща чиния? От нашите строители, разбира се. Дето са строители не само на дом-паметници, ами и на светло бъдеще. Само дето светлото бъдеще се получи малко като катедралите на Запад – строяхме го, строяхме го, ма все течеше и накрая изгоре.