Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

/Наличието на барутни газове в тялото на момичето ще покаже

дали тя е произвела изстрела сама

/Трябвало е да отчете

гилзите и да предаде патроните

20-годишната Микаела Недялкова от Калофер е курсантката, която се простреля на 4 април, докато почиства своя автомат "Калашников". "168 часа" попита ВМА в какво състояние е момичето към 16 април и оттам обясниха, че то е стабилно без опасност за живота.

Младото момиче е второкурсничка в Националния военен университет във Велико Търново. Близки и приятели я определят като чудесен и изключително отговорен човек. Разказаха, че наскоро тя е приключила връзката с дългогодишния си приятел Александър. Именно любовта между двамата е била и основната причина преди 2 години Микаела да запише висшето си образование във военния университет. Искала да бъде по-близо до своя любим, който вече учел в същото учебно заведение.

За случката, разиграла се в четвъртък вечерта, официална информация няма. "168 часа" направи собствено разследване по случая и според познати на Микаела има 3 възможни версии за инцидента.

Основната е

опит за самоубийство

Отлично запознат източник - бивш мотострелкови офицер от същия университет, пожелал анонимност, разкри единствено пред "168 часа" интересни подробности около стрелбата. Според него първото и най-важно условие преди почистване на каквото и да е оръжие е курсантът да се убеди, че в патронника няма останали патрони. Следва произвеждане на контролен изстрел и едва след това оръжието е готово за разглобяване и почистване. Друга важна подробност е, че всеки курсант веднага след стрелбата или учението е длъжен да върне абсолютно всички гилзи и ако има останали патрони. Това също става под контрола на дежурния офицер. Извършва се взискателно броене на произведените бойни изстрели и след това се отчитат гилзите и патроните. Броят им винаги трябва да съвпада. В противен случай на курсанта не е позволено да напуска мястото на учението. Всяка една от тези стъпки се следи стриктно и патрони няма как да бъдат взети без разрешение и

без надзор от офицер,

но е публична тайна, че всеки курсант има в себе си поне няколко безотчетни патрона, с които може да се сдобие много лесно отвсякъде. С патрони може да се сдобие и обикновен гражданин, а за военните това е още по-лесно.

Освен това Микаела е била командир на своя взвод и се е изявявала като изключително добре подготвен курсант. Това още повече засилва съмненията, че е решила сама да сложи край на живота си.

Следваща възможна хипотеза е, че инцидентът е

добре прикрит

опит за убийство

Това може да бъде доказано единствено чрез барутните газове, които произвежда всяко оръжие при изстрел. Те се разпространяват на разстояние от 30 до 50 см. Куршумът влиза и излиза от тялото на студентката, но газове, произведени при стрелбата, няма как да излязат. В този случай, ако такива бъдат открити, ще означава, че тя се е простреляла сама. Но ако липсват подобни газове в тялото й - някой друг е прострелял момичето. От съществено значение е и фактът, че дължината на един автомат "Калашников" варира между 80 и 90 см. Горе-долу толкова е и дължината на една женска ръка. В този случай за Микаела би било изключително трудно

да обърне

оръжието срещу себе си,

да го насочи правилно и да успее да се простреля в гърдите.

Третата възможна хипотеза е, че това е нещастен случай и нелеп инцидент. Но това влиза в противоречие с факта, че Микаела е втори курс във висшето учебно заведение и със сигурност е наясно как трябва да се борави с оръжието. Единствено някаква моментна разсеяност или прекалена емоционалност могат да доведат до подобен развой, смята неин познат.

Въпреки това на място винаги има дежурен офицер, който следи за стриктното изпълнение на изискванията и по принцип не е лесно курсант да се простреля незабелязано.

Какво разказват бивши възпитаници на университета за други опити за самоубийство четете е печатното издание на "168 часа".