Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Георги Кадурин в ролята на скандалния маркиз Дьо Сад
Георги Кадурин в ролята на скандалния маркиз Дьо Сад

Заболяване на актьор налага да се отмени премиерата на постановката "Маркиз дьо Сад" в театъра на армията, предвидена за 12  април

Предпремиерната репетиция преминава изключително успешно.

Но Георги Кадурин, който играе самия маркиз Дьо Сад, изцяло и до край се раздава на сцената в този момент, а в края на представлението се почувствал зле.

От театъра викат линейка, защото състоянието му е прединфактно.

Слава богу, не се оказва инфакт!

От "Пирогов" успокояват, че е стабилизиран.

Лекарите обаче не му препоръчват тежки преживявания като премиерата на пиеса.

Трябва да пази спокойствие доста време, а е в главната роля.

Засега не се знае кога ще се играе спектакълът "Маркиз дьо Сад".

За пиесата

От време на време в човешката история се появяват личности, които провокират общоприетите норми в обществото, изпробват границите на морала в отношенията на хората и преобръщат всички представи за това какво означава да бъдеш човешко същество. Един от най-дискутираните и най-скандалните сред тях е Маркиз дьо Сад. През годините мнозина са се опитвали да търсят различни психологически квалификации, с които да го обрисуват, но някак безплътни и кухи остават опитите да бъде обяснен маркиз Дьо Сад. Едно определение обаче присъства във всички исторически, или художествени произведения, посветени на него - скандален.

Пиесата “Маркиз Дьо Сад” също би могла да бъде наречена от някои “скандална”, но тя е по-скоро една впечатляваща, шокираща и поучителна приказка, проследяваща битката между любовта и страстта, както и между бруталността на цензурата и непредвидимите последствия от изразяването на свободната мисъл. Пиесата разказва за последните години на маркиз Дьо Сад (Георги Кадурин) в лудницата “Шерантон”, където отделен от света, пише перверзните си съчинения. Съюзници са му възможно най-нелогичните съмишленици - една девствена перачка и един свещеник - Абат Дьо Кулмие (Явор Бахаров). Перачката Мадлен (Луизабел Николова) не само тайно изнася ръкописите на маркиза, но е и е най-ревностният му читател. Скандалната слава на романите стига до самия Наполеон и той изпраща зловещия д-р Роайе-Колар (Георги Къркеланов). Когато официалната власт в лицето на доктора решава да накаже автора на скандални бестселъри, манастирът се оказва тесен за обитателите си. Лишен от перата и мастилото, Маркиз дьо Сад прекрачва в реалността и мрачните и кървави фантазии, които преди са се изливали върху листа, сега бледнеят пред случилото се. Умира, след като му изтръгват езика, а тържествуващият Роайе-Колар прави печатарски цех в лудницата, за да издава неговите произведения. В общата картина на страст, наивност и бруталност по изключителен начин се вплитат и персонажите на опечалената съпруга на маркиз Дьо Сад - Рене Пелажи (Антоанета Добрева - Нети), архитект Мосю Пруи (Тигран Торосян) и мадам Ройе-Колар (Елена Иванова).

Скандалността, насилието, перверзията на Маркиз дьо Сад са били записани в историята още преди двеста години, в преддверието на Френската революция. Интересното е, че и днес неговата личност и разбиранията му все още всяват смут и продължават да шокират - както историци, психолози, изкуствоведи..., така и обикновените зрители и читатели.