Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Намалява възможността от сърдечен инцидент, но увеличава тази от вътрешен кръвоизлив

Учени отричат всекидневния прием на аспирин, който години наред се препоръчва като превенция на различни заболявания, сред които и сърдечносъдови инциденти, съобщава Time. Според изследването рисковете от фатален кръвоизлив са много по-високи при дългосрочна терапия с медикамента и не оправдават ползите, особено при здрави пациенти.

Ново изследване, публикувано в New England Journal of Medicine, поставя под въпрос приемането на аспирин често и за дълъг период от време. Такава терапия се препоръчва при много хора с цел превенция на проблеми. Най-често всекидневен прием на медикамента в малки дози в последните години се изписва на пациенти,

прекарали инфаркт или инсулт

Според лекарите тази терапия намалява значително риска от повторен инцидент. Аспирин като превантивна мярка често се препоръчва и на хора със свръхтегло, диабет, разширени вени или високи нива на т.нар. “лош” холестерол, за превенция на първичен сърдечносъдов проблем. Особено ако пациентите са преминали 50 години за жените и 59 години за мъжете.

Редовен прием на аспирин в малки дози се изписва и на пациенти в рискова категория с цел намаляване на възможността

за развитие

на рак на дебелото черво

Две изследвания от 2017 г., публикувани в JAMA Oncology, установяват, че подобна терапия е възможно да намали и риска от развитие на рак на яйчниците и на черния дроб.

Американски учени обаче установяват, че при всекидневен прием на аспирин особено от по-възрастни пациенти рисковете са повече от ползите. Изследването, публикувано в New England Journal of Medicine, проследява състоянието на 19 хиляди пациенти в продължение на четири години и категорично показва, че при всекидневен прием на аспирин се

увеличава с

38% рискът

от вътрешни кръвоизливи, като за пациентите над 65-годишна възраст - дори за такъв с фатален край.

Учените са категорични, че ако лекарството се пие инцидентно за облекчаване на настинка или болка, то не крие особени рискове за здравето. Но всекидневният прием за дълъг период дори на малки дози е задължително да бъде консултиран с лекар. Специалистите подчертават, че дори и при хора, прекарали сърдечносъдов инцидент, аспиринът наистина да играе превантивна роля от нови кризи, то при възрастни без подобни проблеми ползите не оправдават рисковете. Лекарите са категорични, че в никакъв случай медикаментът не бива да се пие продължително по собствена инициатива, без състоянието да се следи от специалист.

Още през 2012 г.

учени поставят под въпрос

дългосрочната терапия с аспирин. Изследване, публикувано в Archives of Internal Medicine, доказва, че редовният прием на медикамента за дълъг период може да доведе до увреждане на стомашната лигавица, до гастрит, язва на стомаха или на дванадесетопръстника. Специалистите са категорични, че се увеличава и рискът от анемия заради появата на скрити или явни кръвоизливи. Предупреждават също за възможност от увреждане на зрението, заради кръвоизлив в очите.

Според учените продължителният прием крие също риск от увреждане на черния дроб и бъбреците, алергични пристъпи и тежки кожни реакции. Дори в ниски дози може да доведе до повишаване на количеството пикочна киселина в кръвта и провокира подагра.

Освен това се твърди, че аспиринът може да ускори появата на бронхиални спазми и да предизвика астматични пристъпи, особено при хора, предразположени към дихателни проблеми или страдащи от сенна хрема. А при предозиране могат да се наблюдават нарушения в централната нервна система, силни пристъпи на главоболие, световъртеж, шум в ушите, двойно виждане или прекалена сънливост.

През последните години Световната здравна организация непрекъснато

вдига възрастовата граница

за прием на аспирин от подрастващите. Първоначално се смята, че медикаментът не бива да се дава дори инцидентно на деца под 7-годишна възраст, защото може да доведе до чернодробни и дори мозъчни увреждания. По-късно тази граница е вдигната до 10 години, а след 2009 г. и до 12 години. През 2010 г. британската служба за контрол на лекарствата категорично настоява ограничението да е за лица под 16-годишна възраст, защото се смята, че дори тогава черният дроб на подрастващите не е напълно структуриран и дори само един аспирин може да го увреди трайно. Освен това от службата подчертават установената връзка на медикамента с рядкото, но животозастрашаващо заболяване синдром на Рей. Смята се, че прием на аспирин при

много висока температура

при подрастващи може да отключи състоянието, което се характеризира с гърчове, загуба на съзнание и може да доведе дори до кома и фатален край.

Четете още:

Аспирина пийте вечер. Предпазва от удари и рак

Аспиринът не пази сърцето. Доматеният сок е по-ефикасен