Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Аспиринът не пази сърцето. Доматеният сок е по-ефикасен

Със сигурност сте чували, че аспиринът може да спаси живота ви, ако ви удари инфаркт или инсулт.

Те настъпват най-често, когато холестеролна плака запуши артерия или я разкъса. На мястото на разкъсването се струпват тромбоцити, които правят кръвта да се съсири. С времето там се образува тромб и той се разраства. Ако накрая артерията се запуши, ще лиши от кислород сърдечния мускул или мозъка. Основни клетки започват да умират в тях и се стига до инфаркт или инсулт.

От 30 години лекарите съветват да се пие аспирин всеки ден, за да не се образуват тромби. Проблемът е, че той има странични ефекти. Повишава риска от сърдечна недостатъчност и причинява стомашно кървене. Но след като го препоръчваше десетилетия наред, Управлението на САЩ за контрол на храните и лекарствата (FDA) от две години пее друга песен за аспирина.

Концернът “Байер”, най-големият производител на аспирин в света, силно лобира да му се разреши да изписва на опаковките, че “предотвратява инфаркт” при здрави хора. Управлението обаче първо поиска доказателства, че наистина е така. След това отказа на “Байер” и спря да препоръчва аспирина като средство за първична превенция. (“Първична превенция” е термин за предотвратяване на първия инфаркт в живота при хора, които нямат сърдечни проблеми и нямат роднини с болни сърца.)

“Данните ни не дават основание да се смята, че пиенето на аспирин е първична превенция. За здравите хора обаче остава рискът от кръвоизлив в мозъка или в стомаха”, посочи FDA. Веднага след това решение на сайта на “Байер” се появи надпис, че “аспиринът не е подходящ за всеки и за да сте сигурни, питайте вашия лекар, преди да почнете да го пиете”.

Но кардиологът от британския университет “Хъл” Джон Клиланд отиде по-далеч от FDA. В свой доклад той пише, че аспиринът не е спасил ничий живот. Пиенето на аспирин “наистина е намалило броя на нефаталните събития, но случаите на внезапна смърт са се увеличили”.

Причината е, че аспиринът маскира симптомите на протичащ инфаркт, тъй като намалява болката и разрежда кръвта. Все едно да си порежеш устната, докато си под зъболекарска упойка с новокаин. Болка няма да усетиш, но после ще страдаш, казва д-р Клиланд.

Той не е единствен. Според д-р Сю Къркмън, вицепрезидентка на Асоциацията за борба с диабета в САЩ, ползата от аспирина се оказва минимална, така че вече нищо не оправдава превантивния му прием всеки ден.

Изследване в САЩ от 2011 г. сочи, че ползата от аспирина е мижава и се засенчва от риска. На всеки 1000 души, пили по 100 мг аспирин в продължение на 5 г., се падат 2,9 предотвратени сърдечни проблема и 2,8 големи кръвоизлива.

Спасението е в доматите

Повечето хора не знаят, че много лекарства отначало са били на растителна основа. И аспиринът първо се е правил от кората на бяла върба. С времето медицината подменя тези естествени съставки на лекарствата със синтетични и те вече не приличат на първообраза си.

Има обаче един природен продукт, който хем доказано предпазва от инфаркт и инсулт, хем няма как съставките му да бъдат подменени - домата.

Доматите са богати на ценни вещества, сред които ликопен, бета-каротин, както и на минерали като желязо, магнезий и фосфор. В тях има изобилие от витамини А, В1, В2, В3, В5, В6, Е и К. Този кръгъл червен плод е истинско съкровище за сърцето.

Доматен сок

Ново изследване показа, че доматеният сок разрежда кръвта по-добре от аспирина, без да има страничните ефекти. “Европейското списание за клинично хранене” го публикува и то привлече вниманието в цял свят. В него се казва, че сокът е подходяща храна срещу тромбози. Учените смятат, че доматите пазят сърцето и снижават риска от съдови инциденти, тъй като свалят кръвното и нивата на лошия холестерол, триглицеридите, хомоцистеина и тромбоцитите. Те са съгласни с друг научен екип, според който терапията с аспирин има сериозни странични ефекти и това я прави неподходяща за превенция на сърдечни болести.

Учени съветват хората, които свалят кръвното и холестерола си, да го правят с доматен сок или със сготвени домати вместо с хапче като вредните статини. Просто ползата от доматите е точно същата.

Медици от Австралия са анализирали данните от 14 изследвания от последните 55 г. за ползите от ликопена. Те стигат до извода, че той по естествен път намалява лошия холестерол. Доказано е, че с ядене на домати значително се намаляват серумната липидна пероксидация и LDL окислението. А според медици от Университета на Абърдийн сокът на доматите е алтернатива на аспирина и като разредител на кръвта.

Слава на доматите!

Кардиологът д-р Браян О'Нийл отбелязва, че доматите пазят сърцето също толкова ефективно като лекарствата, но без странични ефекти. “Ние дълго време предписвахме аспирин произволно като обезболяващо и срещу възпаления. Но сега вече се виждат недостатъците му, рисковете и страничните ефекти. А вече има и по-ефикасна алтернатива от него.”

През 1999 г. европейски учени разработиха суперхраната “Фрутфлоу”, направена от гела около доматените семенца. Патентоват я като естествен продукт, подпомагащ кръвообращението и нивата на тромбоцитите. Създателите й го смятат за единствен по рода си засега. Той много бързо получи одобрение от Европейската агенция за безопасност на храните (EFSA).

Изследване показа, че ако се пие “Фрутфлоу” и настъпи разкъсване на кръвоносен съд, тромбоцитите ще го заздравят за 100-150 секунди. Ако обаче човек пие аспирин, това ще стане след 300-600 секунди. Разликата е съществена, тъй като тромбоцитите се образуват за 50-100 секунди и им остава много тесен прозорец за намеса.

Продуктът е хранителна добавка за контрол на тромбоцитна хиперактивност, която се увеличава с възрастта, на диабет тип II, атеросклероза и др.

Хранейки се с повече домати - пресни, изцедени или сготвени, човек се предпазва от инфаркт и инсулт. Проучванията ясно показват, че яденето на домати снижава риска от сърдечносъдови заболявания и исхемична болест на сърцето с 30%. Така че посягайте не към аспирина, а към доматите!