Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Бойко Борисов СНИМКА: Десислава Кулелиева
Бойко Борисов СНИМКА: Десислава Кулелиева

950 лв. ще бъде началната заплата по колективните трудови договори за медицинските сестри и акушери. Това обяви премиерът Бойко Борисов в началото на правителственото заседание в сряда.

За целта правителството ще приеме допълнителни разходи от около 50 млн. лв. за здравното министерство, които ще се разпределят като субсидии за болниците.

С тях ще се осигури равнопоставен достъп до медицинска помощ на гражданите, особено в отдалечените места, уточни здравния министър Кирил Ананиев. "Срещни се с тях, обясни новата методика и контрола върху нея", заръча му Борисов, като беше категоричен, че този път парите ще отидат за заплати, а не за плащане на рязходи. Методиката, която се подготвя в момента, предвижда, че медицинските специалисти ще получават заплати според вида на лечебното заведение, в което работят.

"Във всяка една сфера икономиката се развива и на база това можем да приемем тази точка", заяви премиерът. Той се позова на анализ на икономическото развитие за март, представен от финансовия министър Владислав Горанов. При всички показатели се отчита ръст - повишава се бизнес климатът, промишленото производство, кредитът за частния сектор, вноса и износа.