Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Лидерите на ГЕРБ Бойко Борисов и на СДС Румен Христов говориха накрая, след като шефът на щаба Цветан Цветанов обяви общата евролиста на двете партии.
Лидерите на ГЕРБ Бойко Борисов и на СДС Румен Христов говориха накрая, след като шефът на щаба Цветан Цветанов обяви общата евролиста на двете партии.

Борисов: Удариха ни лошо, но не искам да сте кучки, искам да сме си ние. От нас по-добро няма

Премиерът забрани грубия тон. За кандидатките с чужди фамилии каза: Откъдето е жената - оттам е родата

КРИСТИНА КРЪСТЕВА

Сегашните евродепутати, без Владимир Уручев, който сам бе обявил, че не иска нов мандат, плюс отдавна спряганите в публичното пространство кандидатури на бившите министърки на европредседателството Лиляна Павлова и на екологията Ивелина Василева, които сега са народни представители. Такава е листата на ГЕРБ за Европейския парламент, която бе представена в неделя.

Новото е, че за първи път тя е двупартийна - на плаката пише ГЕРБ, СДС и ЕНП, а в списъка сините имат две имена. Те бяха обявени още миналата седмица - експредседателят на парламента Александър Йорданов е 6-и, а шефът на кабинета на президента (1997-2002) Петър Стоянов и настоящ главен секретар на “Раковски” 134 Илия Лазаров е на 17-а позиция. Изненадата е, че на избираемо място в списъка няма нито едно ново име. Явно

обещаната от

ГЕРБ гражданска

квота е изядена

от тази на СДС.

За представянето на листата в НДК пристигна премирът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов, който бе посрещнат на стълбите на НДК от заместника си Цветан Цветанов и от лидера на СДС Румен Христов.

Очаквано водач на листата е българският еврокомисар Мария Габриел.

“Момичето от

Хаджидимово

(гоцеделчевското село, откъдето е родом тя - б.а.), което повишаваше своята квалификация в Бордо, стигна до асистент - професор, но предпочете да се върне и да работи за България. Два пъти беше евродепутат на годината - за развитие и за равенство между половете. По доклад на еврокомисаря Мария Габриел са отпуснати 9,2 милиарда евро за киберсигурност, дигитализация и по-добри административни услуги”, представи я Цветанов. Зам.-шефът на ГЕРБ обявяваше имената отзад напред. Габриел и Александър Йорданов бяха двамата от листата, които направиха изказване в залата. (Какво каза Габриел - виж долу - б.а.) Йорданов пък зарадва залата със знаковата си реплика от началото на промените “Днес е един добър ден за българската демокрация.” “Искам да изпитам отново радостта от победата над БСП”, нахъса той електората по класическата синьо-червена разделителна линия.

Втори в листата е лидерът на евродепутатите от ГЕРБ и зам.-шеф на групата на ЕНП Андрей Ковачев, когото Цветанов похвали като

най-успешния

председател

на група,

с принос към договора за добросъседство със Северна Македония и за признаването на българските малцинства из Западните Балкани, както и за вкарването на комунизма в учебниците, за да познават онзи режим и младите.

Номер 3 в листата е за Андрей Новаков, който договори рекорден бюджет за България в следващия програмен период и дори пътува с тир, за да усети как живеят шофьорите и да защитава още по-убедено интереса на България по пакет “Мобилност”.

След него е Ева Майдел, която в последните месеци се отличи с приноса си за свалянето на таксите за международни банкови преводи.

Номер 5 е Асим Адемов, който стана евродепутат преди по-малко от 2 г. на мястото на избраната за еврокомикар Габриел. “Това е един прекрасен човек, който винаги говори за етническата толерантност. Бил е учител, след това - директор в едно от училищата в община Гърмен. Той бързо се вписа, но най-важното е, че

не забрави

връзката с

България,

а дори я разви с райони като Кърджали, Търговище, Разград, Шумен. Благодаря ти, Асим. Твоето сърце винаги е с всички наши приятели в цялата страна”, похвали го Цветанов.

След 6-ия Александър Йорданов, когото Цветанов похвали, че е човекът, който “никога никой не знае какво ще каже”, на 7-а позиция е ексминистърът на европредседателството и на регионалното развитие Лиляна Павлова.

8-и е евродепутатът Емил Радев. Силистра е единствената област с една-единствена номинация за евродепутат, и това е тази на Емил Радев. “Това, ако не е любов, здраве му кажи”, изтъкна Цветанов.

Бившият министър на екологията Ивелина Василева, преди зам.-кмет на Бургас с ресор европроекти, а сега шеф на екокомисията в Народното събрание, е под номер 9 в листата.

10-и е Марин Захариев, зам.-кмет на Смолян, който работи по европроектите на общината.

Иво Ралчовски, общински съветник и лекар с очна клиника във Враца, е номер 11. Той е препоръчан от дългогодишния евродепутат на ГЕРБ Владимир Уручев, който доброволно се отказа от нов мандат.

12-и е Младен Шишков, в момента депутат за първи мандат. Преди това е бил председател на общинския съвет в Раковски. Това е

човекът, който

съобщил по

телефона на

Борисов, че папа

Франциск

ще идва,

заради което на общината ѝ трябват 2,5 млн. лв. за ремонти.

Николай Диков от Младежи ГЕРБ, председател на групата на ГЕРБ в общинския съвет на Стара Загора, е 13-и. Той е и автомобилен състезател, каза Цветанов.

Зам. областният управител на Сливен Камен Костов е на 14-а позиция. Той е много популярен сред пчеларите, изтъкна сред достойнствата на кандидата Цветанов.

15-а в списъка е Йоана Йончева-Фильова, която живее в Казанлък. Цветанов е впечатлен, че след като тя е живяла 10 г. в чужбина, със съпруга ѝ, с когото имат трима синове, решават да се върнат в България. Сега имат бизнес със сепариране на отпадъци.

16-и е зам.-министърът на енергетиката Жечо Станков, а 17- и - Илия Лазаров, който сам избрал да е на тази позиция.

Цветанов благодари на всички евродепутати от ГЕРБ за досегашната им работа. Да оценим това, което беше направено от всички правителства на прехода и кой допринесе за евро-атлантическата ориентация. Това препоръча в словото си Цветанов. ГЕРБ загърби егото си и проведе разумен диалог с най-старата дясна партия. Дадохме възможност за интегритет, подчерта Цветанов. Той зададе тона на кампанията на ГЕРБ - на злобата ще се отговаря с европейска тематика.

Цветанов обяви, че от 9 ч вчера младежите на ГЕРБ пазят по традиция място пред ЦИК, за да се регистрира партията първа, както и на всички избори досега.

“Дали ще запазим Европа единна, каквато ни завещаха Шуман и Аденауер, или разделена?” Този въпрос постави лидерът на СДС Румен Христов. И постави целта: “За нас

успех ще е 8

евродепутати.

И приятелят на България и искрен баварец Манфред Вебер да оглави Европейската комисия.”

“Опонентите ни вляво не ни интересуват. Другите обаче ще изградят цялата си кампания срещу нас и да върнат БСП на власт. Какво обаче ще правят след това?” Това настойчиво попита премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов. И отчете, че наскоро партията е понесла тежък удар: “Лошо ни удариха.”

“Гледайки нашата листа, непредубеденият човек вижда млади, успели и красиви хора”, оцени той. И заръча на хората си: “Забранявам ви да говорите с езика на омразата. Внимателно, с чувство за отговорност, с ум, с разум, толерантност.”

“Андрей Новаков спа в кабини, пътува. И накрая трима българи не отиват на гласуването и провалят всичко”, захапа Борисов отново Светослав Малинов от “Демократична България”.

“Не искам да сте кучки или там, каквото беше в модерно в предизборната кампания. С това се хвалят нашите опоненти - докъде я докараха. Искам да сме си ние - добронамерени, градящи”, каза Борисов, очевидно по повод публикация на “24 часа”, че детето на Елена Йончева знае, че майка му е “кучка, която бие Бойко Борисов”. За чуждите фамилии на първите си две кандидатки премиерът напомни, че “откъдето е жената, оттам е родата”.

“Не сме идеални, но по-добри все още няма” - с тези думи Бойко Борисов помоли българите да гласуват за листата на ГЕРБ и СДС.

Еврокомисарят Мария Габриел, номер 1 в листата:

Апелирам към другите водачи - да

има база, на която да сме като един

Благодаря ви, г-н премиер, за доверието да бъда водач на силната листа на ГЕРБ и СДС. Доверие, но и отговорност. Г-н Христов, благодаря за това, че решихме ЕНП да говори с по-силен глас в България. Благодаря и на членовете и симпатизантите на СДС. Днес заедно показва, че зад думата “обединение” не се крият користни мисли, а воля за защита на нашите ценности за нашето общоевропейско развитие. Днес повече от всякога Европа има нужда от това.

Европа се намира в труден момент. Днес предизвикателството е да покажем, че България е и може да бъде обединител за каузи в Европа. Защото днес Европа е на кръстопът. Ще се поддадем ли на популизма, който само обвинява, а не предлага алтернатива? Ще се поддадем ли на фалшивите новини, които искат да подменят генетичния код на обществото ни? Или заедно - с разум, с мъдрост, с амбиция да се противопоставим на дестабилизиращите процеси с идеи и конкретни решения да отстояваме интересите на България заедно с общоевропейските. Позволете ми да обърна внимание на три неща. Мнозина се питат европейска ли ще бъде тази кампания, или не? Каква ще бъде тя, зависи от всеки един от нас. Да запазим европейския облик на кампанията. С председателството на Съвета на ЕС показахме, че можем да изграждаме образа на България като лидер по важни теми в европейския дневен ред. Така, както го прави и премиерът Борисов наравно с останалите европейски лидери. Европа е тук и сега. ЕС е построяването на мост, програма “Еразъм”... Това е ЕС - идеи, диалог и конкретни решения. Вторият аспект, който искам да откроя, е: какви въпроси ще задаваме по време на тази кампания? Каква Европа искаме? Силна, сигурна, суверенна. Каква България в Европа ще гарантира защитата на границите ни, работните места, иновациите, цифровизацията? Подход, в центъра на който се намират хората. Днес повече от всякога имаме нужда от диалог и доверие. Третият важен аспект - какво ще ни води? Конфронтацията и разединението или диалогът, мирът и ценностите? Никога в историята разединението и конфронтацията не са водили до нещо добро. От диалога и конкретните решения зависи това да си върнем Европа на доверието. В този контекст бих искала да отправя едно предложение към другите водачи на листи и кандидати за ЕП - нека заедно по време на тази кампания определим брой теми, по които всички ще защитаваме интересите на България в следващия ЕП. Дали това ще бъде Шенген, двойният стандарт при храните, Западните Балкани, Дунавската стратегия, цифровите умения и образование, киберсигурността - листът е отворен и нека всички заедно го допълним, за да не позволяваме на други да вземат решенията вместо нас, за да изпратим силен сигнал - и на национално, и на европейско ниво.