Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Още акценти от интервюто:

Ще работим много активно заедно с нашите партньори, за да постигнем 8 депутати на тези евроизбори

Владимир Кисьов не е отказвал да бъде в листата с ГЕРБ, той никога не е приемал

Разбира се, че СДС не е това, което беше, но и сега имаме структури в 200 общини, 250 съветници и 30 общински и районни кметове

Последните проучвания показват, че “Демократична България” с три формации има 2%, СДС - 1,2 процент

Да вика крадецът “Дръжте крадеца!”, след като България няколко пъти беше докарана до просешка тояга от БСП, и точно те да са мерило за морал, не ми звучи добре

Аз не познавам син олигарх. Няма такъв. Олигарсите са червени. С парите, източени от банките и раздадени в куфарчета, те отново са управляващи, само че в икономиката

С лидера на СДС разговаря КРИСТИНА КРЪСТЕВА

- Г-н Христов, неочакван ход – обща листа на ГЕРБ и СДС. Мнозина казват: “СДС се уредиха, те нямат такава електорална подкрепа, за да имат сигурен евродепутат.”

- Неочакван, но логичен ход от гледна точка на това, че искаме да обединим десния електорат, да няма разсейване на гласове. От друга страна, катализатор беше писмото на Жозеф Дол, което други две партии от ЕНП прочетоха по различен начин и отказаха да участваме заедно на тези избори (ДСБ и ДБГ - б.а.). Но ГЕРБ и СДС се вслушаха в призива на г-н Дол и останалите европейски политици, които още на конгреса на ЕНП в Хелзинки заявиха, че трябва да загърбим дрязгите и да се обединим, особено в Източна Европа, защото тук национализмът, за щастие, все още не е пуснал здрави корени и евроскептиците не са толкова много.

Целта е да помогнем на ЕНП да бъде по-добре представена в следващия Европейски парламент. За СДС ЕНП е гарант за стабилността и на Европа, и на България. Защото няма какво да крием – добрите жестове, добрата политика спрямо страната ни и доброто отношение на ЕС към България основно е благодарение на ЕНП. Нормално беше, след като имаме желание да обединим електората, който е с ориентация дясно и ЕНП, да постигнем договореност. Разговорите с ГЕРБ бяха много конструктивни и бързо намерихме решение на желанието ни да се явим заедно.

- Получавате един сигурен евродепутат и още едно място в листата. Кои ще са вашите позиции?

- Не сме уточнили окончателно позициите. Исках първо да разгледаме предложението на ГЕРБ на Националния съвет, който бе в събота. Получих с голямо мнозинство (74 “за”, 0 “против”, 10 въздържали се) мандат да подпиша политическо споразумение с ГЕРБ за явяване на евроизборите. Нямаме окончателно решение какво ще бъде разпределението. Ще имаме среща в сряда. В четвъртък ще вземем окончателно решение кои ще бъдат местата в листата и имената от СДС.

- Например, че на плакатите ще е изписано името и на двете партии, което е безпрецедентно за ГЕРБ.

- Да. Обсъждахме да има изписване на логото и абревиатурата на ГЕРБ, на СДС и на ЕНП.

- Защо г-н Кисьов се отказа да бъде в листата?

- Нека да изясним нещо важно. Г-н Кисьов дойде с мен на първата среща с ГЕРБ заради голямото уважение към него и от СДС, и от партньорите ни в ГЕРБ заради всичко, което е направил за демокрацията в България. Никога не сме казвали, че той е приел да бъде кандидат. Така че той не се е отказал, просто защото никога не е приемал. Г-н Кисьов получи много номинации, но благодари с мотива, че има лични причини и дава път на други уважавани седесари към Европейския парламент.

– Защо ви критикува предишният лидер на СДС г-н Лукарски? Правели сте чупки в кръста, навеждания.

– Аз съм заявил неколкократно в НС, че не желая да има изказвания спрямо бивши наши председатели, без значение дали е г-н Иван Костов, г-н Мартин Димитров или г-н Лукарски.

Бившите председатели са част от историята на СДС и не е добре да коментираме каквото и да било тяхно поведение. Аз съм лидерът, който постави портретите на представителния етаж на “Раковски” 134 на всички председатели на СДС от уважение към тях. А и за какво навеждане става дума, след като ние по отношение на вътрешната политика имаме различия с ГЕРБ и си ги изразяваме.

Тук става дума за европейски избори, за съхраняване на ценностите, които СДС е отстоявал винаги, защото ние сме и продължаваме да бъдем антикомунистическа формация и проевропейски настроени. Не само защото трасирахме пътя към ЕС и НАТО, но и

защото сме убедени

европейци.

За нас християнските ценности са изключително важни. Спомняте си позицията ни относно Истанбулската конвенция, ние първи се обявихме срещу нея. Винаги сме реагирали, когато са застрашени традициите на българското семейство и особено когато се отнася за децата, какъвто беше случаят с отговора “Друго” на въпрос за пола. Нямаме различия с ГЕРБ за политиката, която България води в ЕС. Нашите различия са във вътрешнополитически план, но в момента говорим за евроизбори, а не за избор на премиер или парламент. Така че не виждам защо трябва да бъдем критикувани, че искаме ЕНП като една от системните партии да получи максимален брой евродепутати.

- Колко?

- Ще работим много активно заедно с нашите партньори, за да постигнем 8 депутати на тези избори.

- Скандалите с апартаментите ще се отразят ли на тази амбициозна цел?

- Всеки скандал се отразява недобре върху имиджа на съответните формации. Ако говорим за имотите на важни фигури в ГЕРБ,

да не забравяме и имотите

на г-жа Йончева, които

като размер са доста

по-големи.

Да вика крадецът “Дръжте крадеца!”, при положение че България няколко пъти беше докарана до просешка тояга от БСП, и точно те да са мерило за морал, не ми звучи добре. Ние знаем упреците към СДС по отношение на приватизацията. Да, допуснахме грешки, но се извинихме за тях, макар че невинаги бяхме виновни. Но дайте да видим къде отидоха тези предприятия!

Тези, които най-много критикуваха приватизацията, са собствениците на всичко в България. Аз не познавам син олигарх. Няма такъв. Олигарсите са червени. С парите, източени от банките и раздадени в куфарчета, те успяха да закупят всички апетитни активи и в момента са отново управляващи, само че в икономиката. И да говорят, че десницата е виновна за всички несгоди в България, е смешно. Ще припомня Лукановата зима, Виденовата зима, 3000 лв. за долар, над 200 % инфлация, зърнената криза и липсата на хляб.

- Когато вие станахте земеделски министър.

- Когато бях министър и ми се наложи да работя като диспечер, тоест да разпределям вагоните с пшеница, пристигащи от Полша. Това беше един от най-тежките моменти в живота ми. Благодарение на упоритата работа кризата бе овладяна, хората ни повярваха и ни гласуваха доверие - спечелихме президентските избори, а на парламентарните имахме пълно мнозинство. Така че не приемам упреците от една партия, която носи вината за съдбините на България в последните близо 75 г. и 45-годишния им режим, и лагерите, и отношението към опозицията и инакомислещите, и рухналата икономика, която наследихме.

- Казахте, че с ГЕРБ различията са вътрешнополитически, докато външнополитическите ви приоритети съвпадат. Къде са различията ви с “Демократична България”? Веднага, след като се разбра, че ще се срещате с ГЕРБ, те ви отразяха и спряха преговорите с вас.

- Аз дадох всичко от себе си да постигнем съгласие за съвместно явяване на тези избори. И вината не е в СДС. Първо, преговорите бяха забавени твърде дълго. Можеше да заключим коалицията много по-рано. Тя трябваше да бъде принципна. Не евентуалното четвърто място, което даваха на СДС, ни раздели. Ние искахме да обсъдим 5 параметъра, но така и не получихме отговор на тях.

- Кои бяха другите точки освен местата в листата?

- Първо, дали ще има коалиционно споразумение. Второ, ако има, ще фигурира ли СДС в името на коалицията. Съвсем основателно е да искаме това, защото ние сме равнопоставени, с приблизително еднаква електорална тежест. Последните социологически проучвания показват, че от общия брой гласуващи у нас “Демократична България” с три формации има 2%, СДС - 1,2.

Третото нещо беше кое място би получил СДС - обясниха, че не можем да получим по-предно място от 4-о.

Освен това ние настоявахме да се изясни в коя група в Европарламента отива избраният депутат. Обясниха ни, че ако е избран например г-н Стефан Тафров, той

ще има право

да реши в коя

група в ЕП

ще отиде.

Ние не се съгласихме, защото, ако бъде избран с гласовете на СДС, е нормално да искаме той да бъде в ЕНП. Другото, което не обсъдихме, беше дали тази коалиция е дългосрочна, или само за тези избори. Не получихме конкретен отговор на въпросите, които изпратихме и писмено.

“Демократична България” поставиха въпроса: “Вие опозиция ли сте на ГЕРБ?”.

СДС им изпрати писмо, в което отговорихме, че според нас моделът на държавата е грешен и порочен, но той е наложен от 2001 г. насам и вина за това имат не само правителствата на ГЕРБ, но и управлението на НДСВ, на тройната коалиция, на Орешарски и затова трябва да говорим принципно - за промяна на конституцията, за смяна на този модел, за което е необходимо обаче да има консенсус в обществото.

Имахме договорка, че на форумите на ДСБ и на “Да, България” на 16 февруари ще вземат решение да бъдем поканени. За съжаление, нищо такова не се случи.

Затова аз изпратих писмо, за да попитам в крайна сметка ще има ли преговори, или не. В отговор бяхме поканени официално на разговори, където ни информираха, че те ще проведат техни форуми на 16 март, но преди това очакват позицията на СДС. За да бъдем коректни, свикахме извънреден НС на 15 март, аз получих мандат в 5 точки, който им изпратихме. Но пък се оказа, че те на 16 март не свикаха националните си форуми. Така все още не знам дали лидерите им са получили мандат за преговори със СДС.

- Преди да го получат, прекратиха преговорите?

- 3-4 дни ние не получихме отговор за мандата, който им изпратихме. И така до миналия вторник, когато едностранно прекратиха преговорите. Причината - предстоящата среща с ръководството на ГЕРБ.

- Вечната диагноза вдясно - разделението...

- СДС никога не е участвал в разделението на автентичната десница. От своето създаване до днес СДС е антикомунистическа, проевропейска, демократична формация, която по никакъв начин не е променяла своята идеология, която не е участвала в създаването на нови формирования и си е на “Раковски” 134 със своите магически буквички СДС и със своето обичано лъвче.

- А останаха ли ви структури?

- Разбира се, че не сме това, което бяхме. Но аз ще ви дам пример - по устав нашата конференция се провежда с 900 души. Кажете ми друга дясна партия (с изключение на ГЕРБ), която може да събере 900 души. Фактът, че на конференциите ни идват 900 делегати, че имаме 250 общински съветници и близо 30 общински и районни кметове, е достатъчен. Имаме структури в близо 200 общини.

За съжаление, делението вдясно започна още в самото начало след демократичните промени. Ако след Великото народно събрание СДС не се беше разделило на три,

Филип Димитров щеше

да има пълно мнозинство

и България днес щеше

да бъде друга.

Последва трансформацията на СДС от коалиция в партия и някои от партиите напуснаха. Най-тежко беше през 2004 г., когато част от привържениците на СДС последваха Костов и създадоха ДСБ. След което имаше “Синя коалиция”, Реформаторски блок.., а днес - “Демократична България”. Те не са създавани от СДС. СДС не само че не е участвал в разделението на десницата, но е най-потърпевшият от всичко, което се случи. Защото, когато една политическа формация е в тежко състояние, не е почтено да бягат като плъхове от кораба, а трябва да останат там и да съпреживеят трусовете. Ако това се беше случило, може би щяхме да бъдем това, което е ФИДЕС днес. Те бяха в опозиция, но Орбан си остана с тях, понесе всички хули и се върна на бял кон.

Забележете кои са автентичните десни формации – до една произлезли от СДС и късали жива плът от синята партия.

- Без ГЕРБ.

- Без ГЕРБ. Упрека, че обединението на десницата не се е случило, заради желанието на съюза да бъде при ГЕРБ, за да получат един мандат, не го приемам. Обединението за европейските избори трябваше да стане между всички партии – членки на ЕНП. Това беше призивът на г-н Дол – не само в писмото, но и в разговорите ни, защото аз имах с него разговори по телефона. Това беше позицията и на г-н Торстен Гайслер (ръководителя на бюрото на фондация “Конрад Аденауер в България”, б.а.) - че тук целта е много по-голяма, че става дума за победа на ЕНП, за спасяване на Европа, а не за дребни бакалски сметки кой кого ще изкара по-виновен за нещата, които се случват в България. Кой кого ще надхитри….

CV

Роден е на 27 декември 1955 г. в Борово

През 1991–1994 г. е зам.-министър на земеделието. Бил е съветник на президента Желю Желев по аграрните въпроси

Два пъти е министър на земеделието - в служебните правителства на Ренета Инджова (1994–1995) и Стефан Софиянски (1997)

През 1997-2002 г. е главен административен секретар при президента Петър Стоянов

Член на СДС от началото на 1990 г. През 2018 г. е избран за лидер на СДС