Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

“Изток” е новият Запад за елита - политически и съдебен

Властта винаги се е впускала в различни имотни афери, но схемите за придобиването им еволюираха в годините. Държавниците някак успяваха да се сдобиват с евтини жилища и имоти независимо дали чрез компенсаторки, заменки, елегантен рекет, или непазарни оферти срещу лобистки услуги.

Началото бе поставено още в правителството на СДС благодарение на една вратичка в закона. Тогава правосъдният министър на кабинета "Костов" Теодосий Симеонов си купи апартамент от 130 кв. м в кв. "Витоша" срещу 57 хил. лв. С помощта на "вратичката" той плати 75% от цената в компенсаторки, които по това време вървяха по 10 стотинки за лев. Впоследствие се разбра, че министърът на земеделието Венцислав Върбанов също е придобил подобен атрактивен имот заедно с още трима зам.-министри и много чиновници.

Валентин Церовски нашумя със скандалния си апартамент, купен с компенсаторки.
Валентин Церовски нашумя със скандалния си апартамент, купен с компенсаторки.

По-различен начин избра вътрешният министър на СДС Емануил Йорданов, който замени двустайния си апартамент в Кюстендил с двустаен в София. В декларация пред Сметната палата той обясни, че замяната е станала чрез заем и доплащане.

Въпреки че той избра друг вариант, схемата с компенсаторките бе доразвита от НДСВ, които наследиха модел, достъпен само за малцина високопоставени представители на властта.

Най-ярката звезда в това отношение бе покойният вече строителен министър Валентин Церовски, който още в началото на мандата си купи апартамент от държавната фирма "Строителство и възстановяване".

Жилището бе 118,35 кв. метра

в топцентъра на София - на бул. "Патриарх Евтимий". Държавната фирма бе подчинена на колегата на Церовски - министъра на администрацията, който също не е между нас - Димитър Калчев. Цената на жилището бе повече от колегиална - 49 300 лева, като половината от сумата бе платена с компенсаторки, които вече вървяха по 23 стотинки за лев. Така апартамент, чиято пазарна цена тогава бе над 70 хил. евро, се купуваше за под 30 хил. лв. От схемата се възползваха Калчев и няколко чиновници от обкръжението на царя - парламентарният секретар на премиера Гадар Хачикян, директорката на правителствената пресслужба Цветелина Узунова, главният секретар на МС Севдалин Мавров, министър Неждет Моллов, един от експертите към кабинета на царя Рада Паунова, шефката на дирекция "Финансово-стопанска дейност" Полина Иванова и др.

Царският парламентарен секретар Гадар Хачикян бе сред първите, които обявиха, че са готови да върнат изгодното жилище.
Царският парламентарен секретар Гадар Хачикян бе сред първите, които обявиха, че са готови да върнат изгодното жилище.

По-късно стана ясно, че и областният управител на София Росен Владимиров е успял да си купи апартамент по тази схема, както и бившият зам.-председател на ДПС Юнал Лютфи.

Шефката на дирекция в Министерство на образованието Мукаддес Налбант, която по-късно стана и зам.-министър, също се сдобива по тази схема с изгоден ведомствен апартамент. Той е 168 кв. м и тогава тя заяви, че с всички данъци и такси й е излязъл 55 хил. лв. Скандалът приключи с решение новодомците или да върнат жилищата или

да платят допълнително между 5 и 20 хил. лв

Разбира се това бе пожелателно и така и не се разбра дали някой е спазил царската препоръка. Благодарение на тази вратичка в закона над 60 държавни служители се уреждат с евтини апартаменти в София между 1997 и 2015 г. Това установи проверка на бившия областен управител на града Веселин Пенев. Ревизията бе поискана от парламентарната Комисия за борба с корупцията.

По време на Тройната коалиция нашумяха още няколко сделки. Зам.-министърът на земеделието Бюрхан Абазов си купи нов апартамент в "Манастирски ливади" на площ от 138 кв. Тогава жилищата там вървяха по около 1000 евро кв. м и в медиите бяха повдигнати много въпроси как с чиновническата заплата е купен подобен апартамент.

"През месец август 2007 г. зам.-министър Бюрхан Абазов в съсобственост със съпругата си е закупил апартамент - коментираха тогава от пресцентъра на земеделското ведомство. - Покупката е обезпечена със средства от два кредита от Обединена българска банка на стойност съответно 70 000 лв. и 50 000 лв. и лични средства, надлежно декларирани".

При Тройната коалиция новодомец стана и зам.-министърът на околната среда Чавдар Георгиев. Тогава излезе информация, че е купил жилище на площ от 165 кв. м в "Белите брези", като обяснението бе, че е платено с лични средства и с ипотечен кредит.

Колегата му зам.-министърът на енергетиката

Валентин Иванов също си купи апартамент

до бул. "България", разположен на 116 кв. м. Освен с 90-те хил. лв. от заплата покупката бе обезпечена с доходи от участие в бордове и спестявания.

През 2007 г. друг зам.-министър на Тройната коалиция Валери Николов също нашумя с имотните си сделки. През 2007 г. той като заместник на министъра на бедствията и авариите Емел Етем бе подал молба за заличаване на ипотеките върху 9 свои имота, сред които апартаменти в "Красно село", "Лозенец", къща в "Симеоново".

Тези имотни игрички при Тройната коалиция обаче бяха като детска ясла в сравнение с грандиозната афера със заменките.

След проверка на Европейската комисия стана ясно, че само в периода 2007-2009 г. са направени около 500 сделки от типа "кон за кокошка", в които държавата е повече от ощетена. При тях в общия случай се заменят никому ненужни

чукари във Видинско за атрактивен терен до морето

ЕК постановява, че държавата трябва да изиска разликата между занижената и пазарната цена, която е около 2 млрд. лв., или да развали сделките, защото в противен случай правителството трябва да плати сумата като глоба на ЕС. Заключението на Брюксел е, че това е недопустима държавна помощ в полза на определени бизнесмени.

Но ако си мислите, че само политиците влизат в апетитни имотни афери, бъркате. Магистратите също са привлечени от атрактивните терени.

През 2010 г. изплуваха скандални сделки в Приморско. Тогава стана ясно, че близкият до важни магистрати бивш кмет на морското градче Димитър Димитров в периода 2003-2007 г. е издал близо 400 заповеди за учредяване на право на строеж на граждани "с жилищни нужди" за имоти в строителните граници на Приморско, Китен и Ново Паничарево.

Бедните хора, нуждаещи се от такива имоти, обаче се оказват деца и роднини на магистрати.

Сред тях беше и дъщерята на председателя на Софийския апелативен съд Веселин Пенгезов - Ана Пенгезова, която първа се отказа от правото на строеж. Причината беше, че след като имотните сделки излязоха на светло, баща й беше отстранен от шефското място за няколко месеца.

Тогава ВСС изтъкна, че Пенгезов е уронил престижа на съдебната власт, тъй като дъщеря му Ана Пенгезова е придобила златен имот на Черноморието. След като случаят доби гласност, на бял свят излязоха още случаи на "бедни" роднини на магистрати, на които общината е дала право да строят край морето.

Дъщерята на съдията от Върховния административен съд Николай Урумов - Деница Урумова, също се оказа, че

има имот като нуждаеща се

и срещу нея е предявен иск за извършвани строителни работи. Освен двете жени, в списъка с имена изплуваха и Петър Попов, Елка Икономова, Тодор Цветанов и Ваня Генкова - деца и роднини на висши магистрати, които са се сдобили с парцели на първа линия до морето при бившия кмет на Приморско Димитър Димитров в нарушение на общинските наредби.

4 месеца след избухването на скандала Веселин Пенгезов успя да се върне на работа. Но около него веднага се завихри нов имотен скандал.

От тази гледна точка сегашният скандал е по-различен. За първи път подобна афера завършва с толкова много оставки, с неловко мълчание и скромно обяснение за имотно-кумската черна дупка на съпругата на шефа на ВКС Лозан Панов.

Според "Капитал" съпругата на Лозан Панов - Елисавета Панова купува апартамент от "Артекс" срещу 382 евро метъра.
Според "Капитал" съпругата на Лозан Панов - Елисавета Панова купува апартамент от "Артекс" срещу 382 евро метъра.

До момента министър и двама зам.-министри подадоха оставки. Източници на вестника допускат, че и Цветан Цветанов може да напусне парламента.

Вторият човек в ГЕРБ всъщност е заменил апартамента си и е доплатил за него, но в цялата жилищна ескалация, вече никой не си спомня този детайл. А най-вероятно и авторите на разследването, с което започна скандалът, бяха изненадани от дългия списък на клиенти, взели дом на преференциална цена.

Разследването започна с публикация в "Свободна Европа", като постепенно стана ясно, че освен Цветанов с евтини апартаменти са се сдобили правосъдният министър Цецка Цачева, Вежди Рашидов, зам.-министрите Ваня Колева и Красимир Първанов, членът на ВСС Гергана Мутафова, съпругата на шефа на ВКС Лозан Панов.

Скандалът стартира с информацията, че Цветан Цветанов има нов апартамент - нещо, което заместникът на Борисов не крие. Той живее от почти година в него. Жилището е в наградената през 2017 г. “Сграда на годината” на фирма “Артекс” на име “Летера”, известна още като “Къщата на буквите”. Зданието е построено в столичния квартал “Изток”, на улица “Латинка”.

Цветанов разменя

с “Артекс” две от старите си жилища на улица “Елемаг” в кв. “Изток”, като предоставя на фирмата 190 кв. м жилищна площ и две паркоместа. Освен това бившият вътрешен министър доплаща 100 000 лева на строителите.

Името "Елемаг" се появи почти седмица след началото на скандала, но свързано с друг известен българин - Лозан Панов, шефът на Върховния касационен съд.

Според сп. "Правен свят" втората съпруга на председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов също е купила апартамент, но в друга сграда на “Артекс” по времето, когато двамата все още не са били женени. На 10 април 2013 г. фирмата й придобива от компанията апартамент с обща площ от 212 кв. м с два гаража на ул. “Елемаг”. Според "Капитал", който се позовава на нотариален акт, цената е 382 евро за кв м.

Справка на "Капитал" в Агенцията по вписванията показала, че сделката е станала през април 2013 г., т.е. две години преди Елисавета Ганева и Лозан Панов да сключат граждански брак, което се случва през февруари 2015 г.

Кумове са им собствениците на "Артекс" Весела и Пламен Мирянови. Елисавета Панова е категорична, че към момента на сключване на договора и изграждането на сградата тя не е имала отношения с Лозан Панов, като именно тя му е наложила кумовете, с които развила приятелски отношения покрай строежа на сградата.

Ден след като осветлиха заменения апартамент на Цветанов, се оказа, че министърът на правосъдието Цецка Цачева и председателят на парламентарната комисия по култура Вежди Рашидов са купили изгодно апартаменти от “Артекс”.

Цецка Цачева е придобила заедно със сестра си апартамент от 198 кв. м при цена от 670 евро на кв. м, докато фирма на Вежди Рашидов

е платила 856 евро на кв. м

за апартамент от 116 кв. м в същата сграда. Апартаментите на двамата политици са в друга кооперация, но в същия квартал.

В продължение на 3 дни Цачева се опитваше да се защити, но в крайна сметка подаде оставка.

Часове след нейното оттегляне зам.-министърката на спорта Ваня Колева също се оттегли, тъй като се оказа, че и тя има апартамент в луксозната сграда “Летера”.

За Колева, която е кумица на Цветанов, цената е двойно по-висока - около 1340 евро на кв. м. След нея зам.-министърът на енергетиката Красимир Първанов , който е от квотата на патриотите, подаде оставка с обяснението, че не му е оказван натиск. Самият той е придобил апартамент в сградата на ул. “Тинтява” за 616 евро метъра.

Сред купувачите на луксозни апартаменти е и ексшефът на Комисията за регулиране на съобщенията Веселин Божков. Жилището му е излязло 682 евро на кв. м. За разлика от него членът на Висшия съдебен съвет

Гергана Мутафова

е платила доста повече

за апартамент в сградата на Цецка Цачева - 327 хил. лв. за жилище в груб строеж.

Социалистите също не правят изключение и обичат апартаментите на ниски цени.

Тези дни тв “Европа” разкри, че преди 19 години шефката на БСП Корнелия Нинова е купила апартамент от около 90 кв. м в "Овча купел" на цена 21 514 лв. Или по 241 лв. квадратния метър.

По това време тя е била изпълнителен директор на "Техноимпекс".

"Този апартамент е закупен преди 19 или 18 години, когато нито съм участвала в политиката, даже не съм имала идея да участвам в нея, камо ли да бъда председател на БСП", заяви Нинова.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова оправда ниската цена на апартамента си с факта, че това е било преди 19 г. и  тогава не е била в политиката.
Лидерът на БСП Корнелия Нинова оправда ниската цена на апартамента си с факта, че това е било преди 19 г. и тогава не е била в политиката.