Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Спогодба! Херцози, роднини на Симеон, се отказаха от рилските гори в съда. Сестра му Мария Луиза също не иска имотите

Шестима роднини на Симеон Сакскобургготски и сестра му Мария Луиза се отказаха от поземлени имоти, част от 16 500 дка рилски гори, по делото, което се води в Софийския окръжен съд. Те са херцози от рода Фон Вюртемберг и наследници на цар Фердинанд.

Магистратите одобриха спогодба между министъра на земеделието Румен Порожанов и ответниците Патрик Франсис Александър дьо ла Лан Мирлес, херцог Александер фон Вюртемберг, херцог Ойген фон Вюртемберг, херцог Фердинанд фон Вюртемберг, херцогиня Софи Едокси Мария Луиз, Франсоа Жорж Мари Люс-Байи. Шестимата живеят в Западна Европа.

Искът на държавата срещу тях е за 16 поземлени имота, връщани през 2000-2003 г. от общинската поземлена служба в Самоков.

В спогодбата пише, че

херцозите

никога не са

смятали горите

за своя собственост

или за собственост на

свой праводател

Освен това те декларират, че не са получавали доходи от тях и че не са целели да пречат на държавата да упражнява правото си на собственост. Роднините на Симеон никога не са встъпвали и във владение на имотите.

Със спогодбата делото срещу Вюртемберг бе прекратено. И те, и държавата уверяват, че оттук нататък

няма да

търсят едни

от други

обезщетения,

неустойки,

вреди

или пропуснати ползи.

Този развой на делото 8 г. след старта му не предопределя края му. Т.е. съдът не е задължен да реши, че горите са собственост на държавата.

Делото продължава с другите ответници Симеон Сакскобургготски и сестра му Мария Луиза и дружествата “Агротуризъм”, “Бороспорт”, “Хастигс”, на които бившите монарси са продавали земи.

Засега държавата окончателно спечели две дела срещу Сакскобургготски (за резиденциите в Саръгьол и Ситняково). Пред различни инстанции се разглеждат процесите за “Царска Бистрица” и “Врана”.