Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Шестима роднини на Симеон Сакскобургготски и сестра му Мария Луиза се отказаха от поземлени имоти, част от 16 500 дка рилски гори, по делото, което се води в Софийския окръжен съд. Те са херцози от рода Фон Вюртемберг и наследници на цар Фердинанд.

Магистратите одобриха спогодба между министъра на земеделието Румен Порожанов и ответниците Патрик Франсис Александър дьо ла Лан Мирлес, херцог Александер фон Вюртемберг, херцог Ойген фон Вюртемберг, херцог Фердинанд фон Вюртемберг, херцогиня Софи Едокси Мария Луиз, Франсоа Жорж Мари Люс-Байи. Шестимата живеят в Западна Европа.

Искът на държавата срещу тях е за 16 поземлени имота, връщани през 2000-2003 г. от общинската поземлена служба в Самоков.

В спогодбата пише, че

херцозите

никога не са

смятали горите

за своя собственост

или за собственост на

свой праводател

Симеон Сакскобургготски
Симеон Сакскобургготски
Освен това те декларират, че не са получавали доходи от тях и че не са целели да пречат на държавата да упражнява правото си на собственост. Роднините на Симеон никога не са встъпвали и във владение на имотите.

Със спогодбата делото срещу Вюртемберг бе прекратено. И те, и държавата уверяват, че оттук нататък

няма да

търсят едни

от други

обезщетения,

неустойки,

вреди

или пропуснати ползи.

Този развой на делото 8 г. след старта му не предопределя края му. Т.е. съдът не е задължен да реши, че горите са собственост на държавата.

Делото продължава с другите ответници Симеон Сакскобургготски и сестра му Мария Луиза и дружествата “Агротуризъм”, “Бороспорт”, “Хастигс”, на които бившите монарси са продавали земи.

Засега държавата окончателно спечели две дела срещу Сакскобургготски (за резиденциите в Саръгьол и Ситняково). Пред различни инстанции се разглеждат процесите за “Царска Бистрица” и “Врана”.

Мария Луиза
Мария Луиза