Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Правителството на Муамар Кадафи е притежавало 143 тона злато и приблизително още толкова сребро. Това става ясно от хакнатите имейли на Хилари Клинтън по времето, когато е била държавен секретар на САЩ. "Уикилийкс" публикува съобщения на помощника й Сидни Блументал през април 2011 г., че правителството на Кадафи притежава несметни богатства: "Планирано е златото и среброто да се използват за създаването на нова панафриканска валута, базирана на златния либийски динар. Целта е да се даде алтернатива на франкофонските страни в Африка, които все още ползват френския франк."

Според изданието на “Форин офис” френското разузнаване първо научава, че златото на полковника ще се използва за удар срещу френския франк. Но и срещу щатския долар, тъй като по-голямата част от

търговията с петрол в света

се извършва с него. До момента това е най-логичното обяснение защо САЩ и тогавашният френски президент Никола Саркози така рязко влошиха отношенията си с Кадафи.

След въздушните удари и убийството на Кадафи съдбата на златния и сребърен резерв, оценен на 7 млрд. долара, е неизвестна.

Каква е съдбата на милиардите долари, четете в хартиеното издание. 

Полковник Кадафи планирал нова африканска валута, която да измести долара и франка.
Полковник Кадафи планирал нова африканска валута, която да измести долара и франка.