Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

България има нова европейска шампионка по тласкане на гюле. С това Радослава Мавродиева стана първата българка, завоювала пълен комплект медали от европейски първенства.

След феноменалното си представяне в Глазгоу и резултат от 19,12 метра, тя изпревари олимпийската шампионка Иванка Христова, която завоюва титлата в далечната 1976 г. и бронз година по-рано. Два медала има и Светла Миткова - сребро от 1992 г. и бронз от 1994 г.

При Радослава бронзът идва през 2015 г., сребро две години по-късно и златният медал, който спечели преди дни. Интересно съвпадение е, че през 2017 г. българката завоюва сребърното си отличие отново навръх националния празник на България - 3 март.

Радослава започва да спортува едва на 6 години. Пробва да играе тенис на корт, но бързо разбира, че това не е нейният спорт. Тогава се ражда и любовта към леката атлетика и по-конкретно към тласкането на гюле.

"Сестрата на Радослава беше гюлетласкачка и това е една от причините тя също да тренира този спорт - споделя майката на медалистката Пенка Панайотова. - Искаше да бъде като нея и с лекота започна да постига успехи."

Пътят към върха обаче е изпълнен с много трудности и то в буквалния смисъл на думата. Радослава тренира към спортния клуб по лека атлетика в Сливен. Там базата предлага

разоран терен,

едва закрепена скамейка

и липса на съблекалня.

Това са само част от нечовешките условия, въпреки които Мавродиева стана европейска шампионка. Според специалисти това прави успеха на българката още по-ценен.

Самата Радослава също знае цената на успеха си.

"Може да прозвучи нескромно, но заслужавам този медал - гордо заявява тя. - Всеки труд рано или късно се отплаща. Толкова години едно и също всеки ден - тренировки, лагери, състезания."

През годините тя е имала не един или два трудни момента. Тежки травми съпътстват спортната й кариера. Плътно зад Радослава винаги е нейната майка: "Един ден ще дойде моментът, в който ще вдигнеш знамето и ще чуеш химна."

Tези думи майка й Пенка й казвала във всяка трудна ситуация, за да мотивира момичето.

Европейската ни шампионка дълги години

води борба

със себе си

Самата тя смята, че трудът рано или късно ще бъде възнаграден, но ударите под кръста не закъсняват. На Олимпиадата в Лондон през 2012 г. тя не успява да се класира на финал в своята дисциплина след 3 неуспешни опита. По-късно Мавродиева ще признае, че е подценила олимпиадата и цялостното си участие там. Въпреки това от федерацията искат да започне разследване срещу българката за симулация и умишлено слабо представяне. Реакцията от нейна страна не закъснява. В отворено писмо Радослава определя себе си като изкупителна жертва.

"Обичам спорта и нямам намерение да се отказвам - категорична е тя. - В спорта това е една много добра възраст и гледам само напред към следващите сътезания."

Застават ли зад нея в този момент други наши спортисти, четете в печатното издание "168 часа".