Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Доналд Тръмп Снимка: Ройтерс
Доналд Тръмп Снимка: Ройтерс

Започващата днес втора среща на върха между президента на САЩ Доналд Тръмп и лидера на Северна Кория Ким Чен-ун е централна тема в американския печат.

Вестник "Ню Йорк таймс" отбелязва в заглавие, че в търсене на сделка със Северна Корея, Тръмп изглежда е склонен да смекчи исканията на САЩ. В коментара се изтъква, че американският президент изглежда е готов да приеме много по-малко от Ким, поне в обозримо бъдеще, предава БТА.

Изданието посочва, че не е ясно дали двамата лидери ще постигнат какъвто и да е пробив по темите, които ще обсъждат: замразяване на ядреното производство, мирно споразумение, насочено към официално слагане на край на Корейската война, или график за унищожаване на севернокорейския арсенал.

И за Ким, и за Тръмп това е време за важен избор. Ким трябва да постигне това, което е обещал, за да подпомогне икономиката на КНДР и да запази военната си мощ, което гарантира оцеляването на държавата му. А Тръмп е изправен пред най-голямата възможност в мандата си за дипломатически пробив, след като само допреди месеци заплашваше, че ще реагира на действията на Северна Корея с "огън и ярост".

Проблемът е, че Северна Корея е много по-труден казус от Иран. Тя вече има арсенал от 30 ядрени оръжия, както и ракети, които могат са достигнат САЩ. И, както отбеляза директорът на американското национално разузнаване Дан Коутс, "малко вероятно е КНДР да се откаже напълно от ядрените си оръжия и капацитет за производство", защото те са "решаващи за оцеляването на режима". Ако Коутс е прав, пише "Ню Йорк таймс", топлата прегръдка на Тръмп с Ким може да окуражи други държави да спринтират към ядрения финиш, убедени, че в края на краищата САЩ ще бъдат принудени да приемат още една ядрена сила.

Каквато и сделка да бъде постигната във Виетнам, тя ще бъде сравнявана със сделката, сключена от президента Барак Обама с Иран. И от която Тръмп се отказа. С това споразумение Техеран се съгласи да изнесе 97 процента от атомното си гориво извън страната и да преустанови цялото си производство до 2030 г., а в замяна да получи вдигане на санкциите.

"Иронията е, че най-добрият възможен резултат за Северна Корея ще изглежда като нещо, подобно на иранската сделка", каза американски експерт.

Тръмп и екипът му често изтъкват, че КНДР спря изпитанията и това е най-голямото им постижение. Мораториумът върху тях е важен, но това не означава денуклеаризация, изтъква "Ню Йорк таймс". Тръмп трябва да убеди Ким да започне да унищожава главния ядрен комплекс в Йонбьон, включително обекта за обогатяване на уран, и това да бъде извършено под контрола на чуждестранни инспектори. Освен това се смята, че КНДР има и поне още един таен завод за обогатяване на уран извън Йонбьон.

Преобладаващото очакване е Ким и Тръмп да подпишат някаква форма на "мирна декларация", която ще е прелюдия към преговори за сключване на официален мирен договор, който да замени несигурното примирие, подписано през 1953 г. САЩ и Северна Корея преговарят също за отваряне на бюра за връзка, което е стъпка към официални дипломатически отношения. Не е ясно обаче, какво ще иска от КНДР в замяна, смята "Ню Йорк таймс".

В свой коментар във всекидневника бившата съветничка по националната сигурност Сюзън Райс посочва, че прави впечатление, че Тръмп обяви, че е доволен от ядрената Северна Корея. Според нея той има намерение да създаде илюзия за напредък. Защото истината е, че не е направено нищо за постигане на същинската цел за пълна денуклеаризация.

Според Сюзън Райс рискът от срещата в Ханой е двоен. Първо, бързайки да направи добро впечатление и да отклони вниманието от неприятното развитие на събитията в САЩ, Тръмп може да направи допълнителни отстъпки на севернокорейския диктатор, например мирна декларация, частична отмяна на санкциите, продължаващо ограничаване на американските военни учения или военно присъствие в района, без да получи необратими отстъпки в замяна. Второ, Тръмп рискува да пропусне възможността да постигне истински напредък към денуклеаризация.

Диалог, подкрепен от санкции и съгласуван международен натиск, е единственият рационален път към обезвреждане на севернокорейската ядрена заплаха. Алтернативата - разрушителен пожар, който може да ескалира до ядрена война, трябва да е немислима. За щастие, пратеникът на Тръмп за КНДР разбира рисковете и възможностите. Той е част от сериозните усилия както за премахване на ядрената и ракетната програма на КНДР, така и за придвижване на въпроси, които пречат на нормализирането на двустранните отношения. Затова в Ханой има потенциал за смислен диалог, за разлика от прекалените, кухи обещания от срещата в Сингапур, смята Райс.

За да увеличат възможностите за успех обаче, както беше и при иранската сделка, САЩ се нуждаят от Китай, Русия, Япония и Южна Корея, които да се присъединят към контрола върху прилагането на практика на каквато и да било временна сделка. Международните партньори на САЩ обаче, имат свои интереси, които ограничават американските средства за постигане на целта, отчита Райс.

В Ханой Тръмп има възможност да постигне частичен напредък към денуклеаризация, обобщава специалистката по националната сигурност. За съжаление, както се вижда от досегашния развой на нещата, президентът ще е доволен и от поредната възможност за колоритна снимка и още дипломатическа гимнастика, която да увековечи илюзията за успех, докато времето, свързано с това неподатливо предизвикателство, изтича.