Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

СНИМКА: Авторката
СНИМКА: Авторката

Делът на нелегалните цигари у нас е паднал до рекордните 4,4% през последното тримесечие на 2018 г., показва традиционното изследване на големите тютюнопроизводители. Това е спад с 0.9 пункта спрямо третото тримесечие на миналата година и затвърждава устойчивата тенденция за намаляване на контрабандата при цигарите от 2015 г. насам.

Най-много нелегални цигари идват от Турция и Сърбия. Няма обаче ясно обособени райони в България, където да се наблюдава голям дял на контрабанден тютюн. Водещи градове са Свиленград, Хасково, Плевен, Перник, Велико Търново.

България отчита най-нисък дял на цигари, непредназначени за пазара в цяла Европа - както на едногодишна база, така и спрямо предходното тримесечие.

"Убеден съм, че до няколко месеца ще имаме същите резултати при горивата –мога да ви обещая. Тези, които не се съобразиха в цигарения и алкохолния бизнес, са в арестите. Искам да предупредя бизнеса с горива най-прилежно да си преведат бизнеса в бял, защото толкова усърдно работят службите", зарече се премиерът Бойко Борисов. "Първият месец ще седим, ще се червим, ще се гледаме, ако не сме си свършили работата, но на третия месец и без подкрепа ще сме го направили. Утре имаме съвещание с областните дирекции, защото вече всяка подава на Терзийски справка какво е задържано като цигари и алкохол, защото тонове нарязан тютюн се задържа. По същата схема вече се контролират горивата - всяка областна дирекция в края на деня пише има ли малка, средна, голяма бензиностанция, за да знаем откъде идва незаконно гориво", заяви още Борисов. Той допълни, че Петролната и газова асоциация вчера са подали сигнали до МВР за съмнителни бензиностанции, по които в момента текат проверки. Утре ще стане ясно какво са показали те. "За нас вече е ежедневие да ги следим тези неща. Освен физически заснемате с камера ръчно всяко едно движение на разтоварване на танкери, да го имаме на филмче", даде нареждане премиерът на службите.

Шумът по наредбата за касовите апарати е, защото софтуерът се манипулира в момента. Съпротивата е голяма, защото искаме да не се краде ДДС. В същото време търговците излизат и казват: държавата да ми направи пътя, канализацията, осветлението, а считат, че не бива да плащат данъци. Приходите от бюджета са после да се увеличават доходите, а не да забогатеят един кръг лица, отсече Борисов и призова обществото за съдействие. "Очакваме подкрепа и при касовите апарати. Удължихме срока до септемри. Въпросът е при тези ниски данъци, трябва ли да се краде от ДСС. Искаме да има такъв софтуер, че сървърът да не е в Макао, а той да си работи на Слънчев бряг. Истински очаквам гражданския сектор да ни подкрепи, защото това е в полза на обществото".