Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Кирил Домусчиев
Кирил Домусчиев

След два неуспешни опита да бъде продадена най-голямата медийна група бизнесменът взема за 185 милиона евро 100% от групата, както и 100 % от онлайн компанията “Нетинфо”, което означава, че Дидие Щосел и Радосвет Радев продават своите дялове

Кирил Домусчиев купува Нова тв и преговорите с шведската компания “Модърн таймс груп” (MTG), собственик на българската “Нова Броудкастинг груп”, са на ден-два от финала. Новината бе потвърдена за “24 часа” от трима източници.

Така Нова тв за първи път от създаването си ще стане българска телевизия.

Сделката, която договаря председателят на Конфедерацията на работодателите, е за

185 млн. евро,

срещу които той

ще получи

100% от

медийната група

и 100% от онлайн

компанията

“Нетинфо”

(от която в момента “Нова” държи 70%).

Това би означавало, че досегашният главен изпълнителен директор Дидие Щосел ще продаде своите 5%. А Радосвет Радев, собственикът на Дарик радио, ще продаде 30-те процента дял в “Нетинфо”.

Кирил Домусчиев щял да ползва синдикиран заем от три банки, твърдят финансисти. След евентуалното подписване на сделката между двете страни ще се чака и одобрение от Комисията за защита на конкуренцията. Така на практика финалът може да е факт към края на 2019 г.

Още в началото на януари 2019 г. Домусчиев е имал среща с висши представители на MTG и получава ексклузивитет при преговорите за покупка на медийната група. Това се случва малко след като на 7 януари шведската компания обяви, че прекратява споразумението за продажба на чешкия милиардер Петр Келнер и неговия фонд PPF Group.

Дни преди това - на 28 декември 2018 г., в ръководството на “Нова Броудкастинг” се правят доста

промени -

избират се двама

прокуристи,

които да управляват компанията заедно с главния изпълнителен директор Дидие Щосел. Точно той ги обявява - Вяра Анкова и финансовия директор Николай Андреев. В борда на директорите на групата остава лицето на Нова тв през всичките тези години - Силва Зурлева. Тя отговаря и за новините на групата.

Вяра Анкова, която е прокурист на “Нова Броудкастинг груп” и генерален директор “Информация”, е бивш генерален директор на БНТ След края на двата си мандата в обществената медия бе поканена да се присъедини към ръководния състав на Нова тв. Вероятно е

тримата -

Анкова, Андреев

и Зурлева,

да продължат

да бъдат стълба на висшия мениджмънт.

Три дни преди Нова година бе променена позицията на Вики Политова, която стана съветник на Борда на директорите на групата.

Дотогава 5 години бившият генерален директор на “Би Ти Ви Медия груп” е главен оперативен директор в “Нова Броудкастинг груп”.

Всяка година в

ранна пролет

телевизията

се продава

Сега тенденцията се повтаря за трети пореден път.

Точно преди една година - на 19 февруари 2018 г., шведската компания MTG обяви официално, че продава своите 95% от “Нова Броудкастинг груп” на чешкия милиардер Петр Келнер (вече собственик на телекомуникационния оператор “Теленор”) и управлявания от него холдинг PPF Group за 185 млн. евро. С тези пари Келнер е искал да изкупи и останалите 5% от медийната компания, които са притежание на сегашния ѝ изпълнителен директор Дидие Щосел и люксембургската фирма “Ийстърн юръпиън медиа холдингс”. Такова е било условието на фонда на чеха Келнер по сделката - да бъдат придобити 100% от българското дружество.

По онова време се очакваше промени в мениджмънта на медийната група да настъпят през май или юни, когато е годишното събрание на акционерите. Дори имаше прогнози, че Дидие Щосел ще отстъпи поста изпълнителен директор на Вики Политова.

Точно настояването на милиардера Келнер да няма други собственици в медийната група освен шведите бе причина за дълги и неуспешни преговори между Щосел и Радосвет Радев. 30-те процента на настоящия шеф на Българската стопанска камара в “Нетинфо” варираха в цена от 12 милиона до 50 милиона евро. Така и не се стигна до договорка. Не е ясно на каква цена Радев ще се раздели сега със своя дял, както и колко струват в новата сделка 5-те процента на Дидие. Медийни слухове твърдяха, че той се е договорил с Келнер за сума между 8 и 10 милиона евро.

Чехът не влезе в “Нова” и през юли настъпиха други промени, след като Комисията за защита на конкуренцията не разреши сделката. Мотивът бе, че

групата ще

разполага със

значителен брой

средства за

масова

информация,

което ще ѝ даде съществено предимство пред останалите участници на медийния пазар. В крайна сметка шведската компания MTG обяви в началото на януари, че прекратява споразумението с чешкия фонд и започва да търси други купувачи.

Сумата от 185 млн. евро, за която се продаваше тогава, а и сега “Нова Броудкастинг”, е

3 пъти по-малка

от 620-те млн.

евро, с които

преди 10 години MTG купи “Нова” от гръцкия бизнесмен Минос Кирияку и компанията му “Антена”. И досега това остава най-голямата медийна сделка в новата история на България. Почти веднага дойде световната икономическа криза и цените не само на медиите се сринаха драстично.

Днес “Нова Броудкастинг груп” е най-големият частен медиен оператор у нас. Има 7 телевизионни канала и 19 онлайн компании (виж карето на 3-а стр.), които съвместно са генерирали през 2017 г. продажби за 100 млн. евро и оперативни приходи от почти 20 млн. евро (EBIT, т.е. преди плащането на данъци и лихви), по данни на MTG.

Според Йорген Мадсен Линдеман, президент и изпълнителен директор на MTG, “Нова” контролира “33% комерсиален дял от зрителите” в българския ефир. Според него компанията напуска България, защото се оттегля напълно от традиционната телевизия. На практика Нова тв е единствената линейна телевизия в портфолиото на MTG в момента.

Рачков и Зуека са водещи на “Като две капки вода” - едно от най-успешните предавания на Нова тв.
Рачков и Зуека са водещи на “Като две капки вода” - едно от най-успешните предавания на Нова тв.

За продажбата

на Нова тв се

заговори усилено

през април

2017 г.,

когато се появи публикация за предстояща сделка в шведския “Дагенс финанс”. “В MTG никога не коментираме слухове или спекулации”, каза тогава пресаташето Тобиас Гилениус за “24 часа”.

Въпреки това източници на “24 часа” потвърдиха категорично, че тя е щяла да се случи, ако шефът на Нова тв Дидие Щосел успее да намери 95 млн. евро.

Щосел, който е управлява компанията от 14 август 2012 г., е имал намерение да купи медийната група от шведите за 100 млн. евро, в които влизали и неговите 5%.

Сърбинът Дарко Таминджич

създава регионална тв в София

Нова телевизия започва да излъчва на 16 юли 1994 г. с регионален лиценз за София и е първата частна телевизия.

Създава я фамозният сърбин Дарко Таминджич, за когото не е ясно откъде са парите му, нито защо започва бизнес у нас. Днес почти не може да бъде открита негова снимка, защото винаги е избягвал публичността. Но пък знае как се прави телевизия -

с интересни

предавания и

хубави жени

Генерален директор става най-добрият български композитор Стефан Димитров. Иван Гарелов е поканен да прави предаване тип “Панорама”. По това време тръгват първите сутрешни блокове, в които едно от лицата е Иво Христов, сегашният началник на кабинета на президента Румен Радев.

Таминджич лично избира Люба Ризова - бившата шефка на новините на Би Ти Ви, да работи в Нова тв. Оттам е тръгнала кариерата и на Ани Салич, както и на още десетки тв журналисти. Сърбинът има и друго изискване - прогнозата за времето да се представя само от красиви момичета. Едно от първите лица е това на днешната г-жа Плевнелиева - Десислава Банова.

7 години по-късно -

през 2001 г.,

Нова тв е купена

от гръцкия

корабособственик

Минос Кирияку

чрез “Антена тв”. Още през ноември 1999 г. е изкупила 70% от “Нова тв - първи частен канал - Сливница” АД, както е името на дружеството - притежател на Нова тв. С такова разпределение на собствеността фирмата участва през 2000 г. в надпреварата за първата частна национална телевизия, спечелена от Би Ти Ви и собственика ѝ Рупърт Мърдок. Впоследствие “Антена” изкупува 100% от Нова тв, а през април 2001 г. става национална, но само по кабел и сателит.

Лицензът за национален ефир е даден две години по-късно - през 2003 г., и така Нова тв вече е втората частна национална телевизия у нас. Силва Зурлева, която почти денонощно работи за ефирното разрешително, се разплака, когато получи документа в ръка.

MTG

взема всичко

наготово

през 2008 г.

за фантастичната за българските условия цена от 620 млн. евро от гръцката “Антена”. Скандинавската компания е стъпила у нас година по-рано - през 2007-а, когато придобива каналите на “Диема” - “Диема+”, “Диема 2” и “Диема екстра”, и музикалния ММ. По това време част от тях е на Apace media - британска компания, ръководена у нас от Дидие Щосел.

7 тв канала и 19 онлайн

компании са в групата

“Нова броудкастинг груп” днес има 7 телевизионни канала и 19 онлайн компании.

Тв каналите са “Нова”, “КиноНова”, “Диема”, “Диема фемили”, “Диема спорт”, “Диема спорт 2 и “Нова спорт”.

Сайтовете на медийната компания са:

Abv.bg,

Vesti.bg

• Dariknews.bg

• Nova.bg

• Vbox7.com

• Gong.bg

• Sinoptik.bg

• Edna.bg

• Dox.bg

• Gbg.bg

• Sravni.bg

• Broshura.bg

• Diema.bg

• Diema Family

• Kinonova.bg

• Pariteni.bg

• Play.novatv.bg

“Нова броудкастинг груп” има 51% от сайта за групово пазаруване Grabo.bg и 51% от онлайн магазина Trendo.bg.