Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Окръжната прокуратура във Враца внесе за разглеждане в съда обвинителен акт срещу 23-годишния Никола Николов за предизвикана от него катастрофа, в която загина приятелката му. Обвиняемият нямал шофьорска книжка, но през ноември 2017 г. закупил лек автомобил BMW, без необходимия договор за сделката.

Месец по-късно Никола решил да закара 2-годишната си приятелката си Маргарита от София на гости при брат й в Монтана. Движели се по автомагистрала „Хемус“, като момичето било на предната седалка до него. Водачът се намирал под въздействието на приети преди това наркотици.

Колата минавала по северния обходен път на Враца, в района на язовирната стена в посока за Монтана. По същото време насреща се движел товарен автомобил ДАФ с влекач и прекачено полуремарке, натоварен с метални колелета за влакове.

Времето било мрачно, валял дъжд и пътната настилка била мокра. В участъка имало ограничение на скоростта от 70 км/ч. Товарният автомобил се движел с около 67 км/ч, а BMW-то, управлявано от обвиняемия, с 90 км/ч.

В един момент Никола отклонил вниманието си от воланса, като се опитал да регулира посоката на въздушната струя на парното отопление в колата. Превозното средство, пресичайки осевата линия, навлязло в срещуположната лява лента, в която се движел товарния автомобил.

Въпреки предприетото аварийно спиране от шофьора на камиона, последвал челен удар между двете превозни средства. В резултат на него лекият автомобил се, завъртял на около 180 градуса. Свидетел на сблъсъка се обадил на телефон 112, като съобщил за катастрофата. На място пристигнали две линейки, които транспортирали обвиняемия Никола и приятелката му Маргарита. По пътя за болницата във Враца младото момиче починало.

От заключението на изготвената по делото съдебномедицинска експертиза се вижда, че пострадалата е получила съчетана травма, довела до състояние, несъвместимо с живота. По делото е била изготвена и токсилогична експертиза, която констатира присъствие на наркотици в предоставената проба на кръв на обвиняемия, а именно амфетамин и предоставената проба на кръв на обвиняемия, а именно амфетамин и специфичен метаболит .