Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Определено Нови Искър е новият Туин Пийкс!", написа във фейсбук популярният водещ Ники Кънчев, след като се разбра за поредното кърваво убийство в Нови Искър. Полудял от собствените си демони, млад мъж накълца с брадва четирима свои роднини и за пореден път насочи вниманието на цяла България към малкото софийско градче.

Това е второто масово убийство в Нови Искър, след като преди година обезумелият килър Росен Ангелов нахлу в къщата на приятелката си Кети Кюхова и застреля пет души вътре, най-младият от които беше на 16, а най-възрастният на 72 години. Впоследствие съденият за педофилия изверг убива любовницата си, а накрая сложи край и на собствения си мизерен живот.

Жестокото престъпление буквално разтресе държавата, но най-силният натиск беше върху хората, които през годините са обвързали съдбата си с града, който наистина заприлича на легендарния "Туин Пийкс", създаден във въображението на Дейвич Линч. Там всичко започва от убийството на Лора Палмър, а в историята свръхестественото е оплетено с

типичните за малкото градче злоба, завист, изпепеляваща ревност

и други подмолни течения, които често са в основата на човешките трагедии.

Ще бъде прекалено да се намесва свръхестественото в двете масови екзекуции, които се случиха само в разстояние на една година в един и същи български град. И все пак местните не могат да се отърсят от усещането, че някакво проклятие тегне над тях. След шесторното убийство, последвано от самоубийство, вече нищо не е същото в Нови Искър. Толкова кърваво и ужасяващо по размерите си престъпление просто нямаше как да не се отрази върху хората, които довчера са си казвали "здравей" и "приятен ден" с жертвите на Росен Ангелов.

Тъмна сянка се спусна над квартала, където се случи зверството, и това твърдение не е просто плод да развинтена журналистическа фантазия или опит за създаване на евтина сензация. Жителите на Нови Искър признаха, че се чувстват променени след преживения стрес.

И не се притесняват да говорят за проклятието,

което е станало причина за масовото клане в Къщата на ужасите, в която загубиха живота си Еленка, Неделчо, Георги, Боби и Нанси.

Поредицата от трагични събития сякаш са напоили с лоша енергия земята под двуетажната постройка. Още първите собственици, които отделят от залъка си, за да спестят за нова къща, не се радват дълго на домашния уют. Пълен с енергия мъж, жена му и двете им деца (момче и момиче) се местят в Нови Искър и строят просторния си дом. След години ги застига първото голямо нещастие. Синът тръгва на лов, нарамил самоделно направена пушка. Само миг невнимание в гората коства живота на младия мъж. Той се прострелва смъртоносно в главата. Нелепата смърт носи своя отпечатък върху първите собственици на Къщата на ужасите. Майката явно не успява да се справи с мъката си и постепенно започва да губи разсъдъка си.

"Хората разправяха, че се занимава с магии. По-скоро се опитваше да врачува и не е правила лошо на никого. За съжаление накрая не знаеше дали е ден или нощ. Когато тя и съпругът й починаха, дъщеря им явно реши, че няма смисъл да остава сама в тази къща, която не й донесе радост, и я обяви за продан - разказва пред "168 часа" жена, която живее на улица "Лозянски дол". - След случилото се в дома на Неделчо и Кети животът на нашата улица не е същият. Първо дъщеря ми се оплака, че постоянно се стряска от шумове и й се причува, че

някой ходи на

втория етаж

Успокоявах я, че това са нормални последствия за всички нас, но сега и самата аз страдам. Онзи ден чух шум зад гърба си, обърнах се рязко и за части от секундата ми се яви образът на Неделчо".

Крайните реалисти ще отсекат, че е нормално явление сетивата да бъдат изострени след толкова големи трагедии. Само че през годините се случват твърде много нещастия в Нови Искър и никой не може да обвини хората там, че живеят с усещането зад надвиснало зло. Малцина знаят, че много преди Росен Ангелов да разстреля своите жертви, в тази точка на България се случва

друга още по-кървава екзекуция

Всичко започва в тогавашното село Кумарица, което сега се води квартал на софийското градче. На 8 ноември 1931 г. Здравко Рибаров отнема девет човешки живота, след като преди това събужда злото в себе си с огромно количество алкохол.

Рибаров се скарва с двама свои отдавнашни врагове в кръчмата и малко по-късно ги причаква отвън, за да ги намушка смъртоносно. Първите убийства отключват жаждата му за кръв и той продължава да сее смърт, след като се въоръжава с пистолет, нож, а накрая и с брадва. Под острието й падат случайни минувачи, които имат нещастието да срещнат по пътя си полуделия убиец.

Сред жертвите е

и петгодишно дете

Точно като Росен Ангелов - Здравко Рибаров също бяга от местопрестъплението и опитва да се укрие в София. По онова време няма интернет, телевизия и другите комуникационни канали, по които днес подобни новини заразяват общественото съзнание за по-малко от час. И все пак толкова кърваво престъпление няма как да не бъде новина номер едно сред тогавашните поданици на държавата. Вестниците публикуват портрет на убиеца, който сравнително бързо се превръща в новина номер 1 на ежедневните разговори.

Извергът е разпознат на Женския пазар

в София и е заловен от набързо сформирана хайка на 13 ноември или само 5 дни след като убива девет души в Кумарица. Впоследствие е осъден на смърт, а присъдата е изпълнена чрез обесване на 27 ноември 1934 г. Местните хора никога няма да забравят тази печална глава от историята на Нови Искър и ще прекръстят Кумарица на Секирчево заради жестокия убиец, който вилнее с брадвата преди почти 90 години.

Сега село Кумарица е квартал на един град, който опитва да се рекламира в интернет като място с богата история и прекрасна природа. Не такова е мнението на мнозина местни жители, които през годините се оплакват от беззаконие и висока престъпност. След идването на демокрацията групировките не подминават и това хубаво кътче от татковината ни, но и в по-нови времена ситуацията не се успокоява.

"В Нови Искър всичко минава, всичко се потулва и забравя, а командва мафията, избухва бившият юрисконсулт в община "Нови Искър" Симеон Иванов след петорното убийство в началото на миналата година. Самият Иванов е жертва на разчистване на стари сметки - заплашен е с убийство, а колата му е опожарена. Кървавата екзекуция му дава възможност да насочи вниманието към проблеми, които с поред него от години тормозят родния му град.

Бившият разузнавач и служител в ГДБОП разказва, че градът е под контрола на силови групировки, които сякаш

живеят в 90-те години

на миналия век

Някои от съгражданите му не издържали на напрежението и се преместили в чужбина, за да се спасят от мутрите. Срещу него се изправят хора, които не желаят името на града им да се свързва само с масови екзекуции и мутренски сбивания.

"Навсякъде по света се случват подобни неща. Да не стане така, че сега всички да говорят за нас като за някакво прокълнато място. Тук има много хубави хора, които се трудят от сутрин до вечер, за да направят живота си по-хубав. Никой не може да предположи кога един болен мозък съвсем ще скъса връзката си реалността и ще предизвика голямо нещастие, заради което да страдаме всички", заявява пред "168 часа" жителка на софийското градче, която се притеснява последните събития да не се отразят на бизнеса й.

И понеже стана дума за лудостта във всичките й проявления, е редно да напомним, че именно в Нови Искър е разположена психиатричната болница "Св. Иван Рилски", където през 2015 г. също е извършено тежко престъпление. Тогава агресивен пациент-боксьор убива по особено жесток начин съседа си по-легло - уважаван дерматолог, който също има нужда от психиатрично лечение. Двамата се скарват за нещо дребно и боксьорът връзва своята жертва за леглото, след което буквално го смила от бой. Лекарите в "Пирогов" нямат никакъв шанс да спасят своя колега, който е с мозъчен кръвоизлив, изпочупени ребра и други несъвместими с живота травми. Никой не би обвинил свръхестественото за подобен инцидент в болница, която е приютила пациенти с

тежки психически проблеми

От такива е страдал и 25-годишният Георги, който уби майка си, баща си, брат си и баба си. Психиатри и полицаи бързо ще сглобят картинката на престъплението и ще изкарат на преден план лишените от всякаква емоция доказателства защо това се е случило.

Само че рационалното едва ли ще успее да превъзмогне хорските суеверия. В Нови Искър са се случили твърде много лоши неща, за да бъдат обяснени с психична болест или лошо стечение на обстоятелства. Местните са погледнали злото в очите и ще трябва много време общественото съзнание да бъде излекувано от тежките травми.