Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

СНИМКИ: ИАРА
СНИМКИ: ИАРА

Районната прокуратура в Силистра ръководи досъдебно производство за бракониерски улов на 200-килограмова моруна – престъпление по член 238, ал. 1, буква „г“ от НК, съобщават от Апелативна прокуратура-Варна. Дунавската риба е защитен вид, тъй като е застрашена от изчезване и от години има пълна забрана за улова й.

Сигналът до полицията е подаден днес, около 11,30 часа. Съобщено е, че близо до село Айдемир от река Дунав е изваден огромният екземпляр на защитената риба. На място полицейски служители и представители на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури установили, че в пикап, управляван от Иван Ив., уловената 200-кимограмова моруна е натоварена. Ценната моруна е спасена и ще бъде върната обратно в река Дунав, след като бъде маркирана от специалисти от Института по есетровите риби.

Престъплението по член 238, ал. 1 от НК се наказва с лишаване от свобода до 1 година и с глоба от 100 до 1000 лева, както и с лишаване от права по член 37, ал. 1 от НК.

От ИАРА съобщават, че предвид наближаващата пролет, проверките по морските и речните акватории на страната и вътрешните водоеми са засилени.

Все още е в сила забраната за извършване на риболов в българската акватория на р. Дунав и Черно море на есетровите риби (руска есетра, чига, пъструга и моруна), въведена със Заповед на министрите на околната среда и водите, и на земеделието и храните през 2016 г.

От ИАРА допълват, че от началото на годината инспекторите на ИАРА са извършили над 2 000 проверки и са иззели над 6 км мрежи, а конфискуваният бракониерски улов надхвърля 5 тона.